Joseph Lord

16. 3. 2023

Šéf americké celní a pohraniční stráže 15. března v Kongresu prohlásil, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti nemá operativní kontrolu nad americko-mexickou hranicí, což je v protikladu s dřívějším tvrzením ministra Alejandra Mayorkase.

Raul Ortiz se takto vyjádřil před výborem Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost během slyšení v texaském McAllenu, pohraničním městě, jehož jižní cíp leží podél řeky Rio Grande.

Od doby, kdy republikáni převzali většinu ve Sněmovně reprezentantů, zaměřují pozornost na pohraniční problematiku a uspořádali několik slyšení i v pohraničních městech.

Minulý měsíc se pořádalo obdobné slyšení v arizonské Yumě, dalším městě ležícím na americko-mexické hranici.

Od nástupu prezidenta Joea Bidena do prezidentského úřadu se Spojené státy prohnuly pod nebývalým přívalem nelegálních přistěhovalců, drog, kupčení s lidmi a aktivitou kartelů.

Republikáni z této situace viní Bidenovo rozhodnutí zrušit politiku prezidenta Donalda Trumpa „Zůstaň v Mexiku“, která úspěšně snížila míru nelegálního přistěhovalectví tím, že přiměla budoucí azylanty čekat v Mexiku až do soudního imigračního jednání, ve kterém se rozhoduje, zda žadatel splňuje podmínky pro získání politického azylu ve Spojených státech.

Během slyšení 15. března se Ortize zeptal předseda výboru Mark Green, zda mají Spojené státy operační kontrolu nad hranicí: „Má ministerstvo vnitřní bezpečnosti operační kontrolu nad celou naší hranicí?“

„Ne, pane,“ odpověděl Ortiz.

Podle amerických zákonů se „operační kontrolou nad hranicí“ rozumí „zabránění všem nezákonným vstupům do Spojených států, včetně vstupů teroristů, jiných nezákonně vstupujících cizinců, nástrojů terorismu, narkotik a jiného kontrabandu“.

Green odcitoval definici a vrátil se k dřívější výměně názorů mezi republikánem Chipem Royem a ministrem vnitřní bezpečnosti Alejandrem Mayorkasem, během které bylo republikánům řečeno, že ministerstvo skutečně má operační kontrolu nad hranicí.

Green přehrál videozáznam této slovní výměny, než se Ortize zeptal, zda Mayorkas lhal. Ortiz odpověděl, že operační kontrola není dobrým měřítkem pro měření „efektivity na hranicích“.

„Asi před deseti lety jsme jako měřítko naší efektivity podél jihozápadní hranice používali operační kontrolu. Moje nová strategie je zaměřena na převahu mise,“ odpověděl Ortiz nejednoznačně.

Green opět poukázal na význam pojmu „operační kontrola“, jak je definován v americkém právu.

„Slyšeli jste ministra, řekl, že máme operační kontrolu,“ řekl Green. „To je definice.“

Nakonec Ortiz připustil, že Spojené státy operační kontrolu nemají, pokud je operační kontrola definována jako celkové prosazování stávajících amerických celních a imigračních zákonů.

„Na základě definice, kterou tam máte, pane, ne,“ řekl Ortiz.

„My nemáme operační kontrolu?“ Green pokračoval.

„Ne, pane,“ připustil Ortiz.

Krizová situace

Později Ortiz komisi také řekl, že „migrační tok představuje problémy a v některých oblastech krizovou situaci“.

Toto prohlášení bylo překvapivé, neboť Bidenova administrativa se při popisu stavu na americko-mexické hranici vyhýbá používání slova „krize“.

V prohlášení pro Epoch Times týkajícím se výpovědi Ortize republikán Andy Biggs vyzval k impeachmentu Mayorkase. Biggs je jedním z předních kritiků ministra a již v minulosti inicioval dvě rezoluce (1, 2) k impeachmentu Mayorkase.

„Ministr Mayorkas nadále lže americké veřejnosti i svým vlastním zaměstnancům,“ sdělil Biggs. „Každým dnem, kdy zůstává ve veřejné funkci, se Amerika stává méně bezpečnou.“

Překlad a redakční úprava původního článku americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“