Americký prezident Joe Biden poprvé vetoval návrh zákonodárců – opatření podpořené oběma politickými stranami, které mělo blokovat výnos ministerstva práce umožňující správcům penzijních fondů zohledňovat při investičních rozhodnutích sociální a klimatické faktory – pravidlo, které je podle republikánů „woke“ politikou, jež poškodí peněženky důchodců.

Prezident zveřejnil na Twitteru video, v němž své veto obhajuje a říká, že „dává smysl“, protože usnesení Kongresu by „ohrozilo důchodové úspory jednotlivců v celé zemi“.

„Existují rozsáhlé důkazy o tom, že environmentální, sociální a správní faktory mohou mít podstatný dopad na trhy, průmyslová odvětví a podniky,“ uvedl pak v prohlášení Bílého domu.

„Rezoluce republikánů by však nutila správce penzijních fondů tyto relevantní rizikové faktory ignorovat, což by nerespektovalo zásady volného trhu a ohrozilo životní úspory pracujících rodin a důchodců.“

Rezoluce byla schválena Sněmovnou reprezentantů v poměru 216 ke 204 hlasů a Senátem 50 ku 46 hlasům. K přehlasování veta je zapotřebí dvoutřetinové většiny v každé komoře.

Opatření bylo zaměřeno na výnos ministerstva práce „Finální pravidlo o obezřetnosti a loajalitě při výběru investic do plánu a výkonu práv akcionářů“, které vstoupilo v platnost na konci ledna a vzešlo z výkonného nařízení prezidenta 13990.

Nové pravidlo ministerstva se týká zákona o zabezpečení příjmů zaměstnanců při odchodu do důchodu z roku 1974 (ERISA) – klíčového opatření důchodové reformy.

ERISA a proč na něm záleží

Zákon ERISA byl přijat mimo jiné proto, aby zajistil, že ti, kdo spravují podnikové penzijní fondy, budou dodržovat nejvyšší zákonný standard fiduciární péče a že budou jednat výhradně s cílem maximalizovat finanční výnosy pro penzisty.

Zákon byl přijat proto, že společnosti nedodržovaly své penzijní závazky vůči zaměstnancům a že správci penzijních fondů zpronevěřovali penzijní fondy a v extrémních případech je používali jako své osobní banky.

Stále častěji se však dnes penzijní fondy využívají k podpoře ideologie ESG, která vychází z předpokladu, že zvýší výnosy pro důchodce a zároveň vyřeší environmentální a sociální problémy.

Někteří analytici však tvrdí, že při bližším zkoumání toho, jak ESG vzniklo a co doposud přineslo, není s těmito tvrzeními v souladu.

ESG nebo též environmentální, sociální a správní skóre je pojem, který zastřešuje koncepty, jako je změna klimatu, kritická rasová teorie a sociální spravedlnost; kloní se k politikám, jako je snižování produkce fosilních paliv, zavádění konceptů diverzity, ekvity a inkluze, podnikových rasových a genderových kvót.

Kritici tvrdí, že správci fondů nemohou věrohodně prokázat vyšší výnosy z investic do ESG, nebo dokonce přesně definovat kritéria ESG.

„Je to jen nálepka a není jasné, zda ESG skóre souvisí se skutečným zlepšením jakékoli oblasti – environmentální nebo sociální spravedlnosti nebo kvality řízení,“ řekl Robert Wright, vedoucí výzkumný pracovník Amerického institutu pro ekonomický výzkum, v rozhovoru pro The Epoch Times na začátku března.

Několik akademických studií také ukázalo, že místo aby ESG zvyšovalo výnosy z investic, ve skutečnosti je spíše snižuje.

Studie Boston College Center for Retirement Research z roku 2020 zjistila, že investování do ESG snižuje výnosy penzistů o 0,70 až 0,90 % ročně, přičemž většinu rozdílu lze přičíst vyšším poplatkům za správu fondů ESG.

Reakce na veto

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, reagoval na prezidentovo veto v prohlášení.

„První veto prezidenta Bidena je namířeno proti návrhu podpořeného oběma stranami, který chrání důchodové spoření před politickými zásahy,“ uvedl McCarthy.

„Je zřejmé, že prezident Biden chce, aby Wall Street používal vaše těžce vydělané peníze nikoliv k růstu vašich úspor, ale k financování krajně levicové politické agendy. To poškodí seniory a pracující, zejména poté, co prezident Biden svým bezohledným utrácením způsobil rekordní inflaci a rychlé zvyšování úrokových sazeb.“

Manchin, jeden ze dvou demokratických senátorů, který rezoluci podpořil, vydal po vetu prohlášení na Twitteru, v němž uvedl: „Tato administrativa nadále upřednostňuje svůj radikální politický program před ekonomickými, energetickými a národně-bezpečnostními potřebami naší země, což je zcela nesnesitelné“.

„Toto veto Joea Bidena jde přímo proti zájmům amerického lidu,“ napsal 20. března na Twitteru Will Hild, výkonný ředitel organizace Consumers First.

„Skupina senátorů z obou stran a republikáni Sněmovny reprezentantů si zaslouží velkou pochvalu za to, že odvedli svou práci při ochraně amerického lidu a schválili návrh, který má zabránit prezidentu Bidenovi, aby umožnil elitám na Wall Street používat ESG jako zbraň k prosazení stranické agendy,“ dodal Hild v komentáři pro The Epoch Times.

Demokraté a zastánci ESG naopak veto „slavili“.

Například lídr senátní většiny, demokrat Chuch Schumer napsal na Twitteru: „Toto veto bylo zcela na místě. To, že republikáni ve Sněmovně reprezentantů říkají americkým společnostem, že nemohou sledovat zisky a společenské cíle, když si to přejí, by bylo kontraproduktivní a neamerické.“

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.