Rebecca Zhu

11. 4. 2023

Politici z Austrálie a Spojeného království všech politických táborů požádali amerického ministra spravedlnosti Merricka Garlanda, aby upustil od všech pokusů o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange.

48 australských představitelů všech táborů zákonodárných sborů uvedlo v otevřeném dopise, že vydání by vytvořilo „nebezpečný precedens“ pro svobodu tisku a „zbytečně by poškodilo“ Spojené státy jako světového lídra v oblasti svobody projevu.

„Pokud bude žádost o vydání schválena, budou Australané svědky deportace jednoho z našich občanů od jednoho partnera AUKUSu k druhému – našemu nejbližšímu strategickému spojenci – a pan Assange bude čelit vyhlídce, že stráví zbytek života ve vězení,“ uvádí se v dopise.

Poslanci a senátoři poznamenali, že Assange je „fakticky vězněn“ již více než deset let, zatímco Chelsea Manningová, která vyzradila utajované informace, „se může účastnit amerického společenského života od roku 2017“.

„Jasná většina Australanů se domnívá, že tato záležitost trvá již příliš dlouho a musí být ukončena,“ píše se v dopise.

„Žádáme vás, abyste upustili od řízení o vydání a umožnili panu Assangeovi návrat domů.“

Assangeův otec John Shipton již dříve uvedl, že uvěznění jeho syna bylo pro něj a jeho rodinu „vyčerpávající a zraňující“. „Po 14 letech už nepoužíváte pojem naděje,“ řekl letos v březnu.

Rostoucí podporou napříč politickým spektrem byl však potěšen: „Příliv se nyní mění v tsunami podpory.“

Garlandovi napsalo dopis stejně tak 35 britských poslanců a lordů ze šesti stran. Žádají jej, aby byl ministr v souladu s prvním dodatkem americké ústavy (svoboda projevu) a upustil od řízení o vydání, aby se Assange mohl vrátit do Austrálie.

„Letošní 11. duben připomíná čtvrté výročí od chvíle, kdy byl pan Assange, oceňovaný novinář a vydavatel, poslán do věznice Jeho Veličenstva Belmarsh v Londýně, kde čeká na rozhodnutí o vydání do Spojených států amerických,“ píše se v dopise.

Podle poslanců by vydání do Spojených států mělo „mrazivý dopad“ na žurnalistiku a vytvořilo by nebezpečný precedens pro další novináře a mediální organizace.

O Assange, australského občana, Spojené státy usilují na základě 18 obvinění z trestného činu porušení zákona o špionáži a spiknutí za účelem nabourání se do vládních počítačů v souvislosti se zveřejněním videa americké armády na WikiLeaks v roce 2010, které ukazuje útok vrtulníků Apache v Bagdádu v roce 2007, při němž zahynulo několik civilistů, včetně dvou pracovníků agentury Reuters. V případě odsouzení mu hrozí až 175 let za mřížemi.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy australské redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“