Zachary Stieber

24. 4. 2023

Nově zveřejněný, již 20. díl Twitter Files (Akta Twitter), naznačuje, že dr. Anthony Fauci lhal pod přísahou, když tvrdil, že nepoužívá sociální média.

V interní zprávě Twitteru, kterou spolu s dalšími informacemi kolem dr. Fauciho zveřejnil novinář Paul Thacker, stojí, že Fauci „v únoru 2021 převzal účet“ týmu Bílého domu pro covid-19. Tedy v době, kdy ještě vedl americký Národní institut pro alergie a infekční nemoci (NIAID).

„Nedělám sociální média,“ řekl Fauci, když koncem roku 2022 vypovídal před soudem ve věci žaloby Missouri a Luisiany vůči americké vládě a velkým technologickým společnostem, které se měly spolčit při cenzuře Američanů.

„Od sociálních médií se hodně distancuji. Nemám účet na Twitteru. Nechodím na Facebook. Nic z toho nedělám, takže se v tom nevyznám. Nikdy jsem se do ničeho takového nezapojil.“

„Dokonce ani nevím, jak se dostat k tweetu,“ dodal později. „Nevěděl bych, jak získat přístup k tweetu, ani kdybyste mi zaplatili.“

Převzetí účtu je situace, kdy osoba může na určitou dobu převzít kontrolu nad účtem a zveřejňovat na platformě obsah.

Bílý dům dle Thackera 4. února 2021 sdělil, že Fauci „přebírá tento účet“, aby odpovídal na otázky veřejnosti. V dubnu 2021 pak twitterový účet Reakčního covidového týmu Bílého domu tweetoval, že Fauci „převezme tento účet“, aby odpovídal na dotazy.

NIAID na žádost o komentář nereagoval. Fauciho se nepodařilo zastihnout.

Martin Kulldorf, bývalý profesor medicíny Harvardovy univerzity, uvedl, že nově zveřejněný díl Twitter Files zjevně ukazuje, že Fauci lhal.

„Je do toho zapletený, i když ty tweety nepíše,“ řekl Thackerovi Kulldorff, který figuruje také ve zmíněné žalobě proti federální vládě a jejímu cenzurnímu nátlaku na velké technologické společnosti. „Pro mě je to bomba a zdá se, že lhal pod přísahou.“

„V rozporu“

Fauci, který v letech 2021–2022 působil jako hlavní lékařský poradce prezidenta Joea Bidena, se již dříve dostal pod palbu kritiky kvůli pochybným a nepravdivým výrokům, včetně tvrzení, že americká vláda nefinancovala gain-of-function výzkum ve Wuchanském virologickém institutu v Číně.

Záznamy však ukazují, že finanční prostředky byly převedeny do institutu z Národního institutu pro zdraví skrze neziskovou organizaci EcoHealth Alliance. Granty byly dle záznamů určeny na experimenty, které zahrnovaly zvýšení přenosnosti netopýřího koronaviru. Odborníci tvrdí, že tyto experimenty odpovídají definici „gain-of-function“ (výzkum pro posílení vlastností viru, jako např. přenosnost, smrtnost atd.).

„Některá svědectví doktora Fauciho jsou v rozporu s některými informacemi, které máme k dispozici a které zůstávají utajované, a také v rozporu s některými veřejně dostupnými informacemi,“ řekl 18. dubna v Kongresu John Ratcliffe, bývalý ředitel Národních zpravodajských služeb.

Fauci se rovněž podílel na práci, která konstatovala, že teorie o původu covidu-19 ve Wuchanském virologickém institutu byla vyvrácena. Fauci citoval tento dokument z pódia v Bílém domě jako důkaz, že covid-19 má přirozený původ, aniž by zmínil, že se na práci podílel.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.