Zdenka Danková

25. 4. 2023

V letošním březnu do Prahy znovu zavítal výjimečný kulturní soubor, seskupení umělců, tanečníků a sólistů Shen Yun Performing Arts. V překladu Shen – znamená božský nebo božstvo – a Yun znamená pocit nebo rytmus. Doslovně se Shen Yun tedy překládá jako: „Krása tančících nebeských bytostí“.

Název letošního turné nese motto „Čína před komunismem“, které odráží odhodlání umělců ukazovat tradiční čínskou kulturu divákům po celém světě. Soubor založili čínští umělci v New Yorku, kde svobodně tvoří a vychovávají novou generaci umělců, nezávisle na současném čínském režimu..

Již po první polovině představení měli diváci velmi silné zážitky a dojmy. Manželský pár procházel ve foyer v hlubokém zamyšlení. Tomáš Kaplan, advokát, na náš dotaz odpověděl, že již první část představení se jim velmi líbila.

Kaplanovi
Svoboda a tradice je velmi krásný a velmi slušný popis toho, o čem to představení je, řekl právník T. Kaplan. (Zdenka Danková / ET ČR )

„Jsem tady poprvé, takže jsem úplně nevěděl, co mě čeká,“ řekl zamyšleně a jeho manželka Denisa Kaplanová, v současnosti žena v domácnosti, dodala:

„Pro mě je to dechberoucí tanec, o svobodě, o tradici… A potom, jak ti lidé bojovali za tradice, za svobodu – to je pro mě krásný.“

„Manželku jen doplním… Svoboda a tradice je za mě také velmi krásný a velmi slušný popis toho, o čem to představení je, respektive jaké poselství by dle mého názoru mělo přinášet,“ dodal její manžel. Oba se spolu těšili na pokračování druhé části představení.

Také pan Šimon Vlachinský, manažer Jump Corporation, navštívil představení se svou rodinou. Na naše otázky ohledně vnímání představení odpovídal:

„Pro mne to byl dárek pro maminku se ženou, které tím tancem a asijskou kulturou žijí, a já jsem si to užil náramně. Mně se nejvíc líbil mongolský tanec a tanec pod horou. Tyhle ty dva jsem si užil.“

Také hudební doprovod byl podle něj fantastický: „Ten tomu dával glanc celou dobu a užil jsem si i sólové vystoupení.“

Na otázku, zda se již někdy předtím setkal s digitální kulisou, která se prolíná s dějem na jevišti, řekl, že přímo s touto formou, kterou má soubor patentovanou, ještě ne.

„Ten vizuální doprovod jsem zvyklý vídat třeba na  různých doprovodech kapel. Ale to provázání, jak účinkující z děje vyskakovali na plátno , tak tohle bylo poprvé.“

Studentka medicíny Anežka Míčová byla zaujata barevností kostýmů, které podle jejích slov byly fascinující:

Míčová
Studentka medicíny A. Míčová vnímala, jakou víru mají tamní lidé. (Zdenka Danková / ET ČR )

„A úžasné bylo, jak tanečníci spolupracovali s digitálním pozadím za nimi… Vnímala jsem tam i duchovní poselství. Jakou víru mají tamní lidé, je to zajímavé se nad tím zamyslet. Pro nás je to trošku vzdálené, …ale zajímavé bylo uvidět, jak to tyto národy vnímají,“ míní studentka.

K záležitosti odběru orgánů nevinným lidem uvažuje jako studentka medicíny, že věc transplantací je jí známa, ví, jak tam ty systémy fungují, ale… „Je to strašné, je to pro mne překvapivé, přijde mi to nehumánní.“

Jaký dopad má představení souboru na diváky a jak silný vjem poskytuje jejich emocím, ilustruje i postřeh jednoho člověka ze security týmu v hledišti:

„Viděl jsem hasiče, chlapa, který by mohl v rukou ohýbat železo. Koukal na představení a brečel jako malý kluk. …Viděl jsem Číňanku, která po rozuzlení scénky o odebírání orgánů a pronásledování Falun Dafa se mohla utleskat!“  

Představení Shen Yun, které umělecky zobrazuje prastaré legendy a duchovní bohatství staré Číny i dalších oblastí Asie na jevišti pražského Kongresového centra, letos navštívilo více než devět tisíc diváků. Všechna pražská představení byla téměř vyprodána a diváci odcházeli plni duchovních a uměleckých zážitků.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.