Zdenka Danková

26. 4. 2023

ČR: Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského schválila vláda ve středu 26. dubna 2023 zápis první osoby na vnitrostátní sankční seznam. Jde o Vladimíra Michajloviče Gunďajeva, jinak známého jako patriarcha Kirill.

Gunďajev na sankční seznam patří, a to právě proto, že víru nelze zneužívat k ospravedlnění zvěrstev, kterých se ruští vojáci na Ukrajině dopouštějí. Vzhledem k častým veřejným výstupům této osoby jsou všechny informace dostupné ve veřejných zdrojích. Mohu vás ujistit, že důkazní balík má přes sto stran,” řekl šéf české diplomacie.

Lipavský vzápětí na svém twitterovém účtu předložil, že Gunďajev je první zapsanou osobou na vnitrostátním sankčním seznamu.

„Podmínkou pro zařazení jakéhokoli subjektu na náš seznam je důkladné zdokumentování činnosti narušující nebo ohrožující územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam znamená, že proti dané osobě začala platit omezující opatření, v tomto případě zákaz vstupu a znemožnění toho, aby tato osoba získávala finanční prostředky z Česka. Provádění opatření směřujících ke zmrazení majetku má na starost Finančně-analytický úřad Ministerstva financí. Ten prověřuje, zda osoba zařazená na sankční seznam disponuje majetkem v Česku. Pokud tomu tak je, takový majetek zmrazí,“ uvedla pro vysvětlení Tereza Baumannová, referentka tiskového oddělení.

„Sankce proti této osobě již schválila například Británie, Kanada, Litva nebo Ukrajina. Nadále ovšem platí, že budeme všechny návrhy na sankce nejprve navrhovat na unijní úroveň, jelikož je rozdíl, když sankce přijme dvacet sedm zemí, nebo rozhodnutí, které bude platit jenom v Česku,“ dodal Lipavský.

Peněžní dar zajistí výcvik dopravních pilotů z ukrajinské letecké univerzity

Zároveň ve středu 26. dubna vláda schválila peněžní dar, který zajistí výcvik dopravních pilotů z Ukrajiny v Česku. Návrh předložil ministr zahraničí společně s kolegy z ministerstva dopravy, průmyslu a obchodu a školství, mládeže a tělovýchovy.

„Navazujeme tím na předválečnou spolupráci a především umožňujeme ukrajinským civilním pilotům absolvovat potřebný výcvik, což u nich doma na Ukrajině teď není možné. Rychlé obnovení civilní letecké dopravy na Ukrajině bude v tomto procesu hrát významnou roli,“ vysvětlil ministr zahraničí.

V první fázi se v letošním roce uskuteční pilotní výcvik až 25 posluchačů Národní letecké univerzity v Kyjevě, doplnilo tiskové oddělení.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."