Jack Phillips

4. 5. 2023

Republikány vedený sněmovní výbor pro dohled 3. května zaslal předvolání řediteli FBI kvůli spisu, o němž informátor tvrdí, že obsahuje informace spojující Joea Bidena se „zločinným schématem“, v době, kdy působil jako viceprezident.

„Obdrželi jsme právně chráněná a vysoce důvěryhodná neutajovaná odhalení whistleblowera,“ sdělili v dopise (pdf) z 3. května předseda Výboru pro dohled James Comer a člen rozpočtového výboru Senátu Chuck Grassley (oba republikáni) americkému ministru spravedlnosti Merricku Garlandovi a řediteli FBI Christopheru Wrayovi.

„Na základě tohoto odhalení jsme se dozvěděli, že ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování disponují odtajněným formulářem FD-1023, který popisuje údajné zločinné schéma, v němž byl angažován tehdejší viceprezident Biden a cizí státní příslušník, a které se týká výměny peněz za politická rozhodnutí,“ konstatují kongresmani se v dopise.

Comerova kancelář sdělila, že 3. května vydala na základě odhalení whistleblowera předvolání pro Wraye (pdf). Uvedla, že FBI nyní musí předložit všechny formuláře FD-1023, které byly vytvořeny v červnu 2020 a které zahrnují slovo „Biden“.

Comer ani Grassley neupřesnili, o jaká politická rozhodnutí se jednalo ani kolik peněz bylo údajně poskytnuto, pokud vůbec nějaké. Bílý dům se k této záležitosti zatím veřejně nevyjádřil.

„Bylo prohlášeno, že dokument obsahuje přesný popis údajného zločinného schématu i jeho účelu,“ píše se dále v dopise. „Na základě vypovězené specifičnosti v dokumentu se zdá, že ministerstvo spravedlnosti a FBI mají dostatek informací, aby mohly určit pravdivost a přesnost informací v něm obsažených. Zůstává však nejasné, jaké kroky, pokud vůbec nějaké, byly podniknuty k prošetření této záležitosti.“

S odvoláním na finanční záznamy a Bidenovy veřejné komentáře republikáni již několik let tvrdí, že Biden a členové jeho rodiny byli zapleteni do podezřelých obchodů se zahraničními občany Ukrajiny, Číny a dalších zemí. Koncem roku 2020, poté co se objevil notebook, který údajně patřil synovi současného prezidenta USA Hunteru Bidenovi, bývalý Hunterův obchodní partner Tony Bobulinski tvrdil, že Joe Biden byl zapleten do obchodu s čínskou státní energetickou společností, a bývalý prezident Donald Trump ho obvinil z úřední korupce v době, kdy byl Biden viceprezidentem.

Republikáni tvrdí, že finanční záznamy ukazují, že členové Bidenovy rodiny získali miliony dolarů ze zahraničních obchodních transakcí v době, kdy byl Joe Biden Obamovým viceprezidentem. V té době se měl také stýkat se zahraničními partnery svých příbuzných.

„Značný zájem veřejnosti o zhodnocení reakce FBI na tyto informace, jakož i rostoucí obavy z toho, že ministerstvo spravedlnosti a FBI v minulosti dopustily, aby jejich rozhodovací proces zamořila politická zaujatost, vyžadují přísný dohled Kongresu,“ napsali Comer a Grassley.

Zákonodárci tvrdí, že ministerstvo spravedlnosti i FBI zřejmě disponují „ověřitelnými informacemi“, které nebyly americké veřejnosti zpřístupněny.

„Proto Kongres přistoupí k nezávislému a objektivnímu přezkoumání této záležitosti bez vlivu těchto agentur,“ uvedli.

„Není to pravda“

Před dvěma měsíci Joe Biden odpověděl na dotaz reportéra NTD News ohledně tvrzení, že spolupracovník jeho syna před několika lety převedl po částech jeden milion dolarů členům jeho rodiny. Tyto peníze, jak tvrdili republikáni, byly rodinnému známému převedeny prostřednictvím čínské státní energetické společnosti.

„Nějaká reakce na zprávu sněmovních republikánů o obchodech vaší rodiny, pane?“ zeptala se zpravodajka NTD v Bílém domě Iris Taová. NTD News je sesterské médium deníku The Epoch Times.

„Obchody mé rodiny?“ reagoval Biden.

„Ano. Odhalení, že obchodní partner Huntera Bidena poslal více než milion dolarů třem členům vaší rodiny. Nějaká reakce na tuto zprávu?“ upřesnila Taová.

„Není to pravda,“ odpověděl Biden.

Počátkem měsíce byl Garland dotázán na vyšetřování daňových záležitostí Huntera Bidena, které vede federální prokurátor David Weiss. Reportér se ministra zeptal, zda je Weiss chráněný od politických tlaků.

„Ano, stále je to tak,“ řekl Garland. „Za svou výpovědí si stojím. A odkazuji vás na prokurátora pro okrsek Delaware, který má tento případ na starosti a je schopen učinit jakékoli rozhodnutí, které považuje za vhodné.“

Ministerstvo spravedlnosti a Bílý dům do doby vydání článku nereagovaly na žádosti deníku The Epoch Times o komentář.

FBI potvrdila, že předvolání obdržela, ale nemá k němu žádný další komentář.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.