Lawrence Wilson

5. 5. 2023

Kimberly M. Gardnerová zveřejnila svůj rezignační dopis na Twitteru ve čtvrtek 4. května, dva dny poté, co soudce John Torbitzky nařídil, aby se sedm z deseti bodů z řízení, které proti ní inicioval vrchní st. zástupce Missouri Andrew Bailey, posunulo dál.

Republikán Bailey podal v únoru proti demokratce Gardnerové tzv. writ of quo warranto, což je soudní řízení, jehož cílem je její sesazení z funkce. Obvinil jí z neplnění úředních povinností.

Bailey tvrdil, že Gardnerová „ztratila“ svůj úřad tím, že neplnila svou povinnost chránit veřejnost.

Tento krok byl iniciován na základě protestů veřejnosti poté, co 18. února byly Janae Edmondsonové, dospívající ženě z Tennessee, amputovány obě nohy po autonehodě, do níž byl zapleten zločinec, který opakovaně porušil podmínky kauce.

Podle Baileyho vedla selhání Gardnerové v oblasti trestního stíhání k zamítnutí přibližně 12 000 trestních případů, což „neustále frustruje soudy a oběti zoufale toužící po spravedlnosti“.

Bailey uvedl, že policie se „topí v drogách“ zabavených v odložených případech, a tvrdí, že úřad Gardnerové nechal žádosti o vydání zatykače „nevyřízené více než osm měsíců“.

Bailey také Gardnerovou obvinil, že souhlasila s „mimořádným snížením kaucí“ a v dalších věcech týkajících se kaucí obviněných z násilných trestných činů.

Gardnerová ještě 29. dubna slibovala, že bude bojovat proti pokusu o své odvolání z funkce a že nerezignuje.

„To, čeho jste svědky, je hon na čarodějnice,“ řekla během setkání se svými příznivci, které bylo nahráno zpravodajskou stanicí KSDK News a zveřejněno na YouTube.

„Já neodcházím. Neodstupuji. Nebudu dělat nic. Budete mě muset odvolat,“ řekla Gardnerová.

Ve svém rezignačním dopise Gardnerová uvedla, že jí bylo „životní ctí“ sloužit obyvatelům St. Louis, kteří ji dvakrát zvolili.

Uvedla, že její rozhodnutí odejít z funkce bylo motivováno návrhem zákona, který zákonodárci v Missouri projednávají, podle něhož by se městský prokurátor stal funkcí jmenovanou guvernérem, nikoli volenou.

Bailey na rezignaci Gardnerové reagoval na Twitteru: „Neexistuje absolutně žádný důvod, aby prokurátorka zůstala ve funkci do 1. června. Pokračujeme v našem právním úsilí o vynucené odvolání jí z funkce.“

„Každý den, kdy setrvává, vystavuje město St. Louis většímu nebezpečí.“

Podle deníku The Missouri Times patří Gardnerová k mnoha progresivním prokurátorům, kteří získali podporu miliardáře George Sorose.

Soudci 22. obvodního soudu v St. Luis, kteří se zabývají případy kanceláře Gardnerové, vydali prohlášení, v němž uvedli, že jsou „hluboce znepokojeni velkým množstvím závažných trestních případů, které mají být v nadcházejících týdnech projednány, a ke kterým nejsou přiděleni žalobci“.

Uvedli, že budou spolupracovat s dalšími vedoucími představiteli, aby pomohli nástupci Gardnerové. „Doufáme, že se příštímu obvodnímu prokurátorovi v St. Louis podaří obnovit stabilitu úřadu a doplnit jeho řady zkušenými žalobci.“

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).