Maurice Forgeng

12. 5. 2023

Do Německa každý den stále proudí stovky lidí ze zahraničí. To by se mělo zastavit – tvrdí podle průzkumu veřejného mínění tři čtvrtiny Němců. Zatím poslední summit o uprchlících nepřináší spolkovým zemím v této věci „rychlou pomoc“, o kterou by většina místních obyvatel dle průzkumu stála.

Migrace lidí z různých zemí do Německa pokračuje v nezmenšené míře. V loňském roce německé úřady zaregistrovaly přítomnost téměř 13,4 milionu osob s cizím státním občanstvím. To je více než kdykoli předtím. Čísla také ukazují na silný nárůst ve srovnání s rokem 2021 a tento trend nadále stoupá.

Mezitím se jasná většina 74 % německých občanů domnívá, že Německo v posledních letech přijalo příliš mnoho migrantů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Civey pro časopis Focus, kterého se zúčastnilo 5 000 německých občanů starších 18 let.

13 % hodnotí počet přistěhovalců jako „přiměřený“. Pouze 7 % souhlasí s tím, že Německo mohlo v posledních letech přijmout ještě více migrantů, a na otázku odpovědělo „příliš málo“. Proti migrační politice vládnoucí koalice se vyslovilo 74 % respondentů.

Graf: Výsledek otázky v průzkumu Civey o migraci. (foto: mf/Epoch Times, data: Focus)

Více problémů kvůli imigraci

Ještě více, konkrétně 83 % respondentů, se obává, že rostoucí počet migrantů povede k sociálním problémům. Jedním z příkladů je trh s bydlením. Denní příliv několika stovek lidí z jiných zemí je třeba ubytovat. To vede k ještě menší nabídce bydlení. Kvůli nedostatku místa se již některé obce pokusily vystěhovat nájemníky z bytů, aby se vyrovnaly s potřebou ubytovat migranty.

Těchto 83 % se navíc obává snížení bezpečnosti. V neposlední řadě proto, že se opakovaně objevují zprávyútocích nožem ze strany osob cizího původu. Obávají se také rostoucích problémů v sociálních systémech.

Téměř 90 % respondentů si přeje, aby byli přistěhovalci bez práva pobytu z Německa rychleji vyhoštěni.

Odpovědi podle politických preferencí

Ve výše uvedené otázce si především voliči opozičních stran myslí, že Německo přijalo „příliš mnoho“ migrantů. Mezi voliči AfD je to 99 %, mezi voliči CDU/CSU 92 %. Stejně to vidí i 81 % voličů FDP.

Odlišný názor mají zejména voliči Zelených. Podle 51 % z nich je počet migrantů „přiměřený“ nebo jich bylo v posledních letech přijato „příliš málo“.

Na otázku, zda vidí v imigraci do Německa spíše příležitost nebo spíše problém, odpověděla těsná většina 54 % „rozhodně jako problém“ nebo „spíše jako problém“.

Summit o uprchlících vysílá „špatný signál městům“

Summit mezi spolkovou a zemskou vládou o přílivu migrantů a uprchlíků se konal 10. května. Všech 16 spolkových zemí očekávalo, že spolková vláda bude spolehlivě a trvale přispívat na rostoucí náklady spojené s uprchlíky. Ve společném dokumentu byl formulován hlavní požadavek na flexibilní systém, v němž by se federální platby přizpůsobovaly počtu uprchlíků.

Ve středu večer spolková vláda přislíbila jednu miliardu eur jako dodatečný příspěvek na náklady spojené se zajištěním uprchlíků v letošním roce. O budoucím rozdělení nákladů bude jednat pracovní skupina. Rozhodnutí se očekává až v listopadu. Miliarda je určena na podporu spolkových zemí při poskytování dodatečných úlev jejich obcím a na financování digitalizace cizineckých úřadů.

Předseda německého okresního svazu Reinhard Sager vyjádřil pro noviny Funke Mediengruppe nespokojenost s výsledkem. „Okresy opravdu nemohou být spokojeny s odkladem naléhavých problémů.“ Kritická slova pronesl i předseda Svazu měst Markus Lewe: „Je to špatný signál pro města.“

Předseda Strany zelených Omid Nouripour dodatečné prostředky uvítal, ale vyzval k urychlenému přijetí dalších kroků. „Kromě všech ostatních diskusí šlo o to, aby peníze tekly hned. A toho bylo dosaženo,“ řekl Nouripour v televizi ARD. Dodal, že dohodnutá pracovní skupina nyní musí co nejrychleji najít řešení pro období po roce 2023.

Bavorský premiér Markus Söder naopak označil výsledky uprchlického summitu za „velké zklamání“ a požadoval od spolkové vlády urychlené dodání většího množství peněz. „Pouhá jedna miliarda eur pro celé Německo je pouhou kapkou v moři. To je hubený a skrovný výsledek a pro obce je to příliš málo. Je třeba dotace urychleně navýšit,“ řekl lídr CSU.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."