Redakce Epoch Times

12. 5. 2023

Autor článku: Jana J. Pruet

Podle nedávno vydané zprávy amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se čtvrtina všech středoškoláků v USA hlásí k lesbické, homosexuální, bisexuální a jiné sexuální identitě anebo ve své identitě nemají jasno.

Zpráva, která vychází z průzkumu rizikového chování mládeže (Youth Risk Behavior Survey, YRBS) ukazuje, že 75,5 % studentů ve věku 14 až 18 let se na základě údajů shromážděných v průzkumu z roku 2021 identifikovalo jako heterosexuální. Zpráva vychází ze 17 232 vyplněných a „použitelných“ dotazníků studentů ze 152 středních škol napříč Spojenými státy.

Dotazník YRBS 2021 se skládal z 99 otázek, včetně té „Jaké je vaše pohlaví?“ Možnosti odpovědí byly muž nebo žena.

Studenti byli rovněž dotázáni, který pojem nejlépe vystihuje jejich sexuální identitu: heterosexuální, gay nebo lesba, bisexuální, svou sexuální identitu popisuji nějakým jiným způsobem, nejsem si jistý/á svou sexuální identitou nebo „nevím, na co se tato otázka ptá“.

Zpráva CDC ukázala, že procento LGBQ studentů se mezi lety 2015 a 2021 více než zdvojnásobilo.

Procento studentů s jinou než heterosexuální sexuální identitou se postupně zvýšilo z 11 % v roce 2015 na 26 % v roce 2021, uvádí zpráva.

Možnosti odpovědí na otázku o sexuální identitě v průzkumu v roce 2021 byly upraveny „s cílem poskytnout studentům inkluzivnější možnosti popisu jejich sexuální identity“, napsala CDC ve své zprávě zveřejněné 27. dubna 2023. Celková míra odpovědí v průzkumu v roce 2021, která činila 57,5 % a byla nižší než v předchozích letech. Dle CDC to „odráží problémy školního průzkumu v době pandemie covidu-19“.

CDC také zmiňuje, že identifikace jako transgender v nejnovějším průzkumu chyběla a že bude zařazena při další příležitosti. „Z tohoto důvodu není zahrnuto T běžně používané ve zkratce LGBTQ+,“ komentuje CDC.

Celkově výsledky ukázaly, že 12,1 % středoškoláků se označilo za bisexuální, 9,1 % za jiné nebo pochybující o své sexualitě a 3,2 % za gaye nebo lesby.

Zpráva se zabývá také trendy v oblasti zdravotních návyků a zkušeností dospívajících. Trendy zahrnují mimo jiné sexuální chování, zneužívání návykových látek, zkušenosti s násilím, duševní zdraví, sebevražedné myšlenky a chování.

Duševní zdraví mladých lidí se v průběhu deseti let mezi jednotlivými průzkumy zhoršilo.

„V roce 2021 se 42 % středoškoláků cítilo tak smutně nebo beznadějně téměř každý den po dobu alespoň dvou týdnů v řadě, že přestali dělat své obvyklé činnosti,“ uvádí zpráva.

Dívky zažívaly přetrvávající pocity smutku nebo beznaděje častěji než chlapci, a to v 57 %, (u chlapců 29 %), což představuje výrazný nárůst oproti 36 %, resp. 21 % v roce 2011.

Téměř 70 % LGBQ+ studentů uvedlo, že v uplynulém roce zažívali přetrvávající pocity smutku a beznaděje, ve srovnání s 35 % heterosexuálních studentů.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.