Joseph Lord

17. 5. 2023

Republikánská kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová předložila návrh impeachmentu na ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye.

„Ředitel Wray nedodržuje svou přísahu, a místo toho dohlíží na znevažování principů naší demokratické republiky tím, že využíval Federální úřad pro vyšetřování jako federální policejní sílu k trestání nebo zastrašování každého, kdo zpochybňuje nebo se staví proti současnému režimu,“ napsala Greeneová v článcích impeachmentu.

Wray, který byl do čela FBI dosazen ještě za Trumpa, a jeho úřad se v poslední době ocitají pod palbou kritiky v souvislosti se zprávami o rozsáhlém porušování ústavou chráněných občanských svobod Američanů, o cíleném pronásledování politických nepřátel a o dalších obviněních ze zaujatého nebo nezákonného jednání.

V prohlášení, v němž oznámila rezoluci, Greeneová napsala: „Pod [Wrayovým] dohledem FBI zastrašovala, obtěžovala a chytala do pasti Američany, které považovala za nepřátele Bidenova režimu. Wray proměnil FBI v osobní policii Joea Bidena a [ministra spravedlnosti] Merricka Garlanda.“

Obvinila Wraye, že používá „taktiku sovětského stylu“ při zaměřování se na normální Američany, kteří nesouhlasí s politikou prezidenta Bidena.

V článcích impeachmentu Greeneová napsala: „Namísto toho, aby se držel přísahy, kterou složil, že bude bránit a zabezpečovat naši zemi a dodržovat ústavu, když 2. srpna 2017 složil přísahu jako ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování, ředitel Wray dobrovolně odmítl zajistit, aby zákony přijaté Kongresem a podepsané prezidentem byly s úctou vykonávány.“

Obvinění

Greeneová citovala například obvinění whistleblowerů, kteří tvrdili, že FBI po rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci Dobbs v. Jackson, které zvrátilo federální právo na potrat, vytvořila „nálepku hrozby“, aby se zaměřila na pro-life jednotlivce a organizace.

V září 2022 provedla FBI razii v domě Matthewa Houcka, pro-life katolíka, za to, že bránil v přístupu k poskytovateli potratů.

Další tvrzení whistleblowerů podložená uniklými dokumenty odhalují, že FBI se zaměřila také na takzvané „radikálně-tradicionalistické katolíky“. Uniklé dokumenty obviňovaly tradiční katolické komunity a Tridentskou mši z toho, že jsou útočištěm „nadřazenosti bílé rasy“, a naznačovaly, že FBI hodlá do těchto církví umístit informátory.

V roce 2021 veřejný audit zjistil, že FBI zneužila zákon o dohledu nad zahraničním zpravodajstvím (FISA) k provedení více než 3,3 milionu nezákonných prověřování amerických občanů.

Mezi další zprávy patřilo obvinění FBI z toho, že napomáhala trestnému jednání, kdy se údajně 12 agentů FBI podílelo na spiknutí v roce 2021, jehož cílem byl únos michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové, a to tím, že akci zosnovali a podporovali muže, kteří měli plán uskutečnit.

FBI se dostala pod ještě větší drobnohled v souvislosti s bezprecedentní razií v domě exprezidenta Donalda Trumpa týkající se držení tajných dokumentů z jeho funkčního období.

Greeneová poznamenala, že následně se ukázalo, že Biden měl s tajnými dokumenty problémy také, ale proti němu nebyla přijata žádná podobná opatření.

„Ředitel Wray nejenže bezprecedentním a zaujatým způsobem pronásledoval politické oponenty, ale také dohlížel na to, aby jeho agentura podnikala kroky ke krytí a ochraně současného prezidenta a jeho rodiny. Vysoce postavený úředník FBI opustil agenturu pod mrakem obvinění, že chránil notebook patřící prezidentovu synovi Robertu Hunteru Bidenovi před trestním vyšetřováním,“ uvedla Greeneová s odvoláním se na obvinění, že FBI se snažila ututlat zprávy o notebooku Huntera Bidena.

Informace z notebooku odhalují, že prezidentův syn se dopustil řady potenciálních trestných činů, včetně toho, že evidentně kouřil crack.

Další zjištění z notebooku odhalila obchodní transakce, do nichž byl zapojen i starší Biden, a to v době, kdy byl viceprezidentem.

Přesto FBI proti žádnému z Bidenů nevznesla obvinění z trestného činu.

„Je nepřijatelné, aby ředitel FBI nebo jakýkoli civilní úředník používal svou moc způsobem, který je zaměřen proti jedné politické třídě, zatímco druhé dělá laskavosti,“ řekla Greeneová. „Christopher Wray musí být obžalován.“

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, v minulosti prohlásil, že „s impeachmentem nebudeme politikařit“. Není tedy jasné, zda předseda Sněmovny dá rezoluci „požehnání“.

I když by impeachment mohl projít Sněmovnou poměrně snadno, v Senátu by tato iniciativa čelila větší výzvě.

Pro odvolání Wraye z funkce by muselo hlasovat šedesát senátorů. V současnosti drží v Senátu 51 křesel demokraté a 49 republikáni. Demokraté, kteří se snaží bránit Wraye a FBI před obviněními republikánů ze zneužívání pravomocí, budou pravděpodobně proti tomuto kroku.

FBI sdělila deníku The Epoch Times, že se k rezoluci nevyjádří.

Greeneová rovněž předložila články impeachmentu proti Matthewu Gravesovi, vrchnímu státnímu zástupci pro District of Columbia.

Překlad a zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.