Milan Kajínek

24. 5. 2023

Téma afrického projektu Česko-Slovensko-Afrika se ke mně vrací jako „bumerang“. Někteří z lidí, kteří se do něho zapojili, se později začali zajímat o historii jednoho ze zakladatelů projektu – pana Jakuba Jáhla, který v České republice vedl takzvanou Satanovu komunitu. Právě reportáž o Satanově komunitě z prosince 2019 mě zcela náhodně přivedla do kontaktu s ním, a proto mě tu a tam oslovují lidé, kteří se s ním potkali.

Satanova komunita byla po reportáži a dalších peripetiích, které jsem zaznamenal, oficiálně zrušena. Poté se na mě ale začala obracet jiná skupina lidí, kteří se dostali do kontaktu s Jakubem Jáhlem v rámci jeho nové africké iniciativy.

Jáhl mi 2. července 2021 napsal v komunikaci na Fecebooku (nyní se jeho profil jmenuje Jakub Mbuyu Jahl): „Abych řekl pravdu, satanismus jsem jako určitou životní etapu uzavřel skoro před rokem. Satanova komunita byla rozpuštěna a já jsem rád, že mám od toho klid. Pochopil jsem, ze reálná pomoc lidem vypadá jinak, než jsem si dřív myslel. Proto už se nezapojuju do aktivismu, ale pomáhám v Africe.“

Do jeho projektu Česko-Slovensko-Afrika (archiv původní stránky) se zapojilo několik dobrovolníků, kteří se s ním dostali do konfliktu. A byly také vzneseny pochybnosti nad finančním hospodařením s dary na tento projekt. Těmto otázkám se podrobněji věnuji níže.

Když se rozběhlo prověřování projektu, napsal mi Jakub Jáhl: „Náš úmysl je upřímný a věřte tomu, ze jsme tomu obětovali naprosto vše. Až příliš. Ať už vydáte jakýkoliv článek, nás to neovlivní a budeme se stále snažit svým dětem pomáhat.“ Není v mých silách 100% ověřit toto tvrzení, ale níže naleznete některé reakce účastníků projektu, problémy, do kterých se projekt dostal, včetně zadržení jeho členů vládním Imigračním oddělením Tanzánie a na konci provádím finanční „audit“ projektu.

2020

„Po dvou týdnech jsme si řekli, že do toho, jak to tam mají, nebudeme šťourat, ať si žijí životem, jaký mají, že nám je to jedno,“ řekl jeden z účastníků projektu Johno Páleník deníku Epoch Times v roce 2020. Jenomže Páleník se poté dostal do konfliktu s vedoucím afrického projektu Jakubem Jáhlem, který na něj údajně „začal útočit“ na Facebooku, a to byl vlastně první podnět pro tuto reportáž.

Dalším, kdo se na redakci v roce 2020 obrátil, byla Monika Šurinová ze Slovenska. „Bola som v decembri u nich v misii, priviezla som pomoc,“ uvádí paní Šurinová s tím, že se po příjezdu z misie začala situace komplikovat a nastaly vyhrocené konflikty s Jakubem Jáhlem. Celou situaci zkomplikovala situace okolo jednoho z afrických účastníků projektu, který údajně tajně zpronevěřil peníze z projektu a na fotografii výše sedí s Monikou Šurinovou. Jáhl začal obviňovat Moniku Šurinovou a ona v reakci na „útoky“ odhalovat svoje zkušenosti v jeho projektu.

Své zkušenosti s Jakubem Jáhlem a jeho projektem popisoval také Peter Gregor, který po údajných „útocích Jáhla“ na lidi, kteří se do projektu zapojili, publikoval článek na svém blogu.

„Urobil som chybu, že som si tohto človeka nepreklepol skôr, ako som odporučil jeho ,misiu‘ kamarátke, ktorá sa jej zúčastnila,“ uvádí Gregor. „Jahla som nepoznal, sledoval som iba Martina Čiča, ktorý sa javil ako fanúšik progresívcov,“ a je dalším z autorů zmiňovaného afrického projektu.

Během výzkumu jsem opakovaně narážel na napojení Jakuba Jáhla na politickou stranu Pirátů, kterou na svém profilu často propagoval mezi prezentacemi programu své Satanovy komunity. Monika Šurinová, která s ním strávila několik dní v Africe, uvedla, že „za Piráty bol na misii Tony Schejbal“.

https://youtu.be/ohsmhbXFEG0?t=1825
Africký deník Jakuba Jáhla, kde se zmiňuje o konfliktech s M. Šurinovou a „Josefem“ (13. července 2021).

„Do Tanzánie jsem jel jednorázově v prosinci 2019 na 18 dní dělat dobrovolníka a cestovat jako fyzická osoba, vše na vlastní náklady. Pirátská strana nebyla do projektu nijak formálně ani neformálně zapojena,“ píše redakci v e-mailové komunikaci pan Antonín Schejbal. „O dobročinném projektu jsem se dozvěděl z internetu, s vámi zmiňovaným Jakubem Jáhlem jsem se setkal poprvé až v Africe v rámci tohoto projektu. Do žádných jeho dalších aktivit a projektů nejsem zapojen.“

Zjistil jsem, že Jáhl v minulosti opakovaně publikoval na fóru Pirátské strany, od září 2019 do března 2020 sem napsal celkem 22 článků. „Hlavní témata, která mě zajímají a za která se chci angažovat, jsou: Demokracie a její prosazování v ČR a českých náboženských organizacích, dále boj proti dezinformacím na internetu, reálná ochrana životního prostředí a ustanovení širších práv zvířat. Dále jsem zapojen do témat na legalizaci eutanázie, legalizaci prostituce, legalizaci konopí, zákaz dětské obřízky, ochrana dětí před sexuálními predátory v katolické církvi,“ píše Jáhl na fóru.

Hned v navazujícím vlákně píše Dalibor Záhora, jeden ze zakládajících členů Pirátů: „Doporučuji si zájemce progooglit (také jméno Jakub Sobek) a dovolím si důrazně doporučit tuto problematickou osobu nepřijímat.“

Jáhl je v rámci svého FB profilu, kde v pozadí jeho fotografie nechybí satanistická znamení, ve statusu „přátelé“ s některými poslanci Pirátské strany (Kopřiva, Peksa, Holomčík). Bohužel zástupci Pirátské strany na dotazy redakce ohledně jejich spojení s projektem ani jednou nereagovali, byť byly rozeslány na více než šest různých e-mailových adres aktivních členů jejich politického hnutí.

2022

Už jsem měl za to, že budu mít od Jáhlových projektů a lidí, s nimiž se dostal do konfliktu, „klid“, ale na začátku roku 2023 se na mě obrátila další účastnice jeho projektu, Tatiana Finiková ze Slovenska. Po více než hodinovém telefonátu s ní jsem se rozhodl, že nakonec o afrických aktivitách bývalého šéfa Satanovy komunity vydám ještě tento článek.

Pro zajímavost vedl Jáhl svůj africký deník do 14. prosince 2020. Videosérii Africký deník začal natáčet v červenci 2020. Před odjezdem do Afriky se v rámci Satanovy komunity ještě pokoušel získat peníze na projekt „výroby prvních kyborgů“ v České republice.

Výpověď paní Tatiany Finikové.

„Svoje misie v Africe si natáčím a sdílím na Facebooku. Můžeš mě vyhledat na FB (Jakub Jahl) a nebo se podívat na můj youtube channel, kde najdeš videa z mých cest. Většinu ale samozřejmě natočit nejde: proto je nejlepší přijet osobně. Pokud se bojíš neznáma, tak je tohle přesně pro tebe. Překonej sebe sama. Vykroč k Nadčlověku!“ píše Jakub Jáhl na původních stránkách afrického projektu.

Tatiana Finikova o svém působení v Jáhlově projektu vydala prohlášení na YouTube a z komentářů pod videem je vidět, jak vyhrocené sociální turbulence provázejí tyto nové Jáhlovy aktivity. Na podobné vyhrocené spory jsem narážel už v rámci jeho Satanovy komunity. A otázkou je, kdo může za to, že kolem něho opakovaně vznikají takové situace – Jáhl, nebo „ti druzí“?

A opět se objevily narážky na zapojení Pirátů do afrického projektu. „20. prosinca 2021 som odlietala, vtedy sme pôsobili prvé 3 týždne v predchádzajúcom projekte, ktorý podporoval Jáhl od srpna 2020, a ktorý podporovala aj Pirátská strana, jejíž logo v rámci afrického projektu mnohokrát propagoval,“ říká Tatiana Finikova a níže dokladuje na několika screenshotech ze sociálních sítí spoluorganizátora projektu Martina Čiča.

Kde je problém?

Spojitým problémem z reakcí lidí, které na můj e-mail dorazily, pokud mohu hodnotit, jsou mezilidské vztahy a podle některých „nevyzpytatelné chování“ Jakuba Jáhla. Zajímavé je, že Jáhl zpravidla reaguje tím, že problém je v „těch druhých“ nikoliv na jeho straně, a naopak „druzí“ vidí problém na straně Jakuba Jáhla.

„Nejdříve jsem to přehlížela, protože jsem se soustředila na pomoc v sirotčinci. Byl to vždycky můj sen, takže jsem byla ochotná hodně věcí přehlédnout,“ říká Tatiana Finikova, ale postupně se podle ní začaly hromadit negativní zážitky s Jakubem Jáhlem a jejich vztah zhoršovat.

Postoj „neřeším, dokud se mě to přímo netýká“ popisují i další příspěvky. „Opravdu do toho nevidím… Já tam byla jen 3 týdny a dál se k tomu vyjadřovat nebudu, tohle je problém mezi Tatianou a dalšími lidmi, ne můj,“ sdělila Epoch Times paní Katka Straková, další účastnice projektu.

K problematickým situacím údajně přispívají také drogy. Sám Jáhl na videích kouří marihuanu, a jak sám uvádí, snaží se o „legalizaci veškerých drog“. „Co se týče drog, tak je samozřejmě marihuana věc, která se využívá naprosto běžně. Často i na srazech. Co se týče Jáhla, tak ten prý do své psychopatie bere ještě pervitin,“ uvedl jeden z bývalých členů Satanovy komunity v komunikaci s Epoch Times v červnu 2020.

„Jáhl má už rozdvojenou osobnost. I on sám to říká. Vymýšlel si o mně úplné lži, které říkal mojí mamce, a když se na něj provalilo, že lže, úplně se zhroutil a odjel pryč,“ sdělila deníku The Epoch Times Tatiana Finikova. „Jáhlovi už byly diagnostikovány psychické problémy, které mi mimochodom v Africe sám přiznal, a je opravdu nebezpečný.“

Jáhl byl ochotný se mnou komunikovat, a tak jsem mu mimo jiné dal možnost reagovat na tato obvinění. Na otázky spojené s projektem a financemi odpovídal, ale na tuto otázku neodpověděl.

Výpověď účastnice prvního projektu v roce 2021, Moniky Šurinové.

Problémy s úřady

Níže nám paní Finikova zaslala screenshot z komunikace mezi českou ambasádou v Nairobi a paní Lenkou Šolcovou, která jí psala v březnu 2022, když se Finiková, Jáhl a Čičo dostali do potíží kvůli tomu, co Finiková popisuje jako „Jáhlovy a Čičovy nelegální činnosti“.

Velvyslanectví ČR v Nairobi deníku Epoch Times potvrdilo autenticitu výše uvedené e-mailové korespondence pana Piňose s paní Šolcovou, kde se uvádí, že „pan Jáhl není našemu velvyslanectví docela neznámý. V loňském roce jsme se mu snažili pomoci z několika situací…“.

Na dotaz, z jakých situací muselo velvyslanectví Jáhlovi pomáhat, dopověděl konzul: „Nejsme oprávněni sdělovat třetím osobám jakékoli informace k podrobnostem výkonu konzulární služby.“

„Z veřejně dostupných informací je velvyslanectví známo, že pan Jáhl s CZ/SK občany v rámci uvedeného sdružení v Tanzánii působí. Velvyslanectví dosud nebylo tanzánskými úřady v souvislosti s působením jmenovaného sdružení kontaktováno,“ sdělil deníku Epoch Times konzul Štěpán Konopásek.

Zatčení proběhlo v rámci činnosti Imigračního oddělení Tanzánie pro oblast Kilimanžáro. Oslovil jsem tedy imigrační oddělení s žádostí o jejich případné záznamy o aktivitách Jakuba Jáhla a Martina Čiča v Moši. Imigrační oddělení se do doby vydání článku k případu nevyjádřilo.

Podle Finikové byly na oddělení vyslýcháni kvůli tomu, že Jáhl údajně v Africe „praktikoval satanismus a ilegálně přesouval děti“.

Reakce Jany Finikové Zoššákové

„Ja a bývalý manžel sme boli najvecsimi sponzormi. Spolu to bolo niečo cez 11. 750 eur na transparentnom účte. Dom kupoval exnanzel s Monikou katunskou a to 5000 otec Tatiany a 5000 Monika. Na zariadenie domu som poslala dokopy 5000 a zhruba 2000 na vyrješenie problémov z úradmi,“ píše paní Jana Finiková Zoššáková, maminka Tatiany. „Mala som skôr podozrenie nakoľko ta suma bola posielana po čiastkah a stále im chýbali peniaze.“

V dubnu 2022 do Arfiky paní Finiková přicestovala osobně a bez ohlášení. „Bol to šok, nakoľko tam z tých peňazí bola iba minimálna časť zariadenia. Chladnička bola stará hrdzavá za nejakých v bazáre 20 eur aké Jakub mi dal účet ze stala 450 eur. Áno kupoval za 200 eur krásnu chladničku no pore miestny geng s ktorým mal kšefty s drogami. Čiže bral od nich drogy. Takto to bolo aj s ostatným nábytkom. Žalostne pohľadám fotky a pošlem vám.“

„V ten deň príchodu som pýtala Jakuba vyúčtovanie, ktoré mi už nedokázal dat nakoľko som videla na vlastné oči co tam je a zinscenoval neskutočnú drámu a následne odysiel,“ sdělila paní Finikova deníku Epoch Times.

Na zařízení kanceláře údajně přispěli tři sponzoři. „Jeho mama 200, Katarína Štrková 200 a z Piratskej strany 500 eur. No skutočnosť bola taka ze tam bol starý stôl v hodnote okolo 70 eur a 4 plastové stoličky. Aj toto mam odfotene. Takto to bolo zo všetkým.“

Podle paní Finikové měla dcera Tatiana kartu od transparentního účtu k dispozici asi dva týdny v březnu 2022, kdy se starala o placení provozu sirotčince, když na místě nebyli ani Martin Čičo, ani Jakub Jáhl. „Vtedy sme zistili ze par eur vystačí na chod sirotinca komplet.“

„Dodnes Jakub ani nik z organizácie nedodali na žiadne peniaze vyúčtovanie a upozornila som na to aj pani Moniku Kratunsku ktorá bola predsedníčkou organizácie,“ uvádí Jana Finiková.

Kdo má pravdu a kdo lže?

„Tana byla v Africe hlavně proto, ze tam žila se svým přítelem Mojžíšem. O děti jsme se starali my. Těch pár fotek na instagram si udělala, když přijela její mama a aby se mohla něčím ukázat. Její zájem o děti: nula,“ sděluje mi Jáhl na stranu Tatiany Finikové, která v sirotčinci strávila pět měsíců, přičemž Jáhl v sirotčinci strávil podle záznamů projektu pouze měsíc a půl.

„Deťom som varila, pomáhala s pranim, učila ich angličtinu, robila domáce úlohy a hrala sa snimi. Takmer celý deň som bola len pri deťoch a s deťmi a venovala sa im,“ reaguje Finiková. „Fotky s deťmi mám od samého začiatku, keď už tak o tom píše, ale sú to momentky vytvorené inými dobrovoľníkmi, už od prosinca keď sme dorazili. Keďže som nefotila ale venovala sa deťom.“

Muž jménem Moses, kterému Jáhl přezdívá „Mojžíš“, byl podle Tatiany Finikové „Jáhlův kamarád“ a byl to právě Jáhl, kdo navrhl přepsat dům (sirotčinec) na jeho osobu, protože mu údajně důvěřoval. „K Mosesovi je treba najskôr zdôrazniť, že to bol boss drogového gangu, od ktorého si Jahl kupoval drogy. Moses bol taktiež Jahlov kamarát. Jahl nás zoznámil s Mosesom,“ říká Tatiana Finikova. „Teda z pokynu Jahla sme určili Mosesa za vlastníka domu. Ja som totiž Mosesa predtým nepoznala.“

Jáhl se podle Finikové choval nepředvídatelně a někdy se choval „hnusně a byl agresivní“.

„Začiatkom dubnu keď sa Jahl po 2 týždňovej návšteve Česka opäť vrátil, začal obviňovať Afričanov, že kradnú peniaze. Čo je absolútne nelogické, keďže Jahl a Čičo držali kreditné karty,“ uvádí Finiková. „Taktiež sa začal správať k Afričanom doslova ako k otrokom, fyzicky a slovne ich napadol. Do domu, kde bývali deti doviedol dalších svojich kamarátov a spolu snimi tam pred deťmi drogovali. V tom čase taktiež fyzicky napadol aj mna.“

Oslovil jsem Jakuba Jáhla, aby se k tomuto obvinění vyjádřil, ale nepřišla žádná odpověď.

Více o projektu Česko-Slovensko-Afrika

Projekt byl založen 8. června 2021

V registru nevládních organizací již na linku, který mi poslala Monika Katunská 1. června 2021, již projekt nelze vyhledat. Nalezl jsem o něm zmínku pouze databázi Finstat.sk, kde je projekt uveden zde.

A konečně nacházím aktuální záznamy v registru Ives.minv.sk po zadání IČO: 53660455 (viz níže).

Členové přípravného výboru

  • Mgr. PhDr. Monika Katunská, MBA – předseda peedstavenstva
  • Jakub Jahl – podpředseda představenstva
  • Martin Čičo – podpředseda představenstva

Finance

Další věcí, která se několikrát v souvislosti s africkým projektem přetřásá, je otázka toho, jak byly využity finance, které na projekt poskytli dárci z Čech a ze Slovenska.

„U nás máte vždy jistotu, kam peníze jdou. Ať už sponzorujete projekt nebo jste patronem dětí, dostáváte pravidelné foto-reporty a videa. Stejně tak si s námi můžete osobně ověřit, zda peníze šly tam, kam měly. K tomu všemu natáčíme z našich cest video-deník, kde výsledky naší činnosti vidíte také,“ uvádějí stránky projektu Česko-Slovensko-Afrika.

Obeslal jsem předsedkyni organizace Moniku Katunskou na její osobní e-mail, do kopie adresu projektu a e-mail pana Jakuba Jáhla. 21. dubna 2023 se mi ozval pan Jáhl a poslal mi linky na dva transparentní účty u Fio banky. Pohyby financí na těchto účtech se však dají sledovat pouze rok nazpět.

Účet 1)

https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2402000870

Účet 2)

https://ib.fio.sk/ib/transparent?a=2002000871

Požádal jsem o umožnění účet sledovat od jeho založení 17. června 2021. K účtu nemám přístup a nikdy jsem neměl a ani nejsem správcem účtu,“ uvádí Jáhl, a tak se ozval Martin Čičo.

„Z rozhovoru so zamestnankyňou banky som vyrozumel, že náš účet je súčasťou „produktu“ Fio banky a v rámci toho produktu nie je možné zobrazenie histórie pohybov na účte starších ako jeden rok. Jedinou možnosťou je že vraj dostaviť sa osobne na pobočku a v nej predložiť žiadosť spoločne s Vaším rodným číslom. To by však musela spraviť pani Monika Katunská,“ napsal Martin Čičo 27. dubna 2023.

Dones mi nebyl zaslán výpis z pohybů na účtu od jeho založení, který podle Čiča můze zajistit pouze paní Monika Katunská, předsedkyně spolku, která ani na jeden z dotazů nereagovala.

Dále jsem v e-mailu od projektu obdržel soubor vytvořený v programu Word (zde), který má být shrnutím darů a výdajů v roce 2021. Pro rok 2022 jsem obdržel další soubor ve Wordu, tentokrát je kalkulace v tanzanijských šilincích. (zde)

Je možné přezkoumat toky financí?

Screenshot ze stránky projektu Česko-Slovensko-Afrika.

Zaslaná „vyúčtování“ v podstatě neumožňují přezkoumat množství vkladů a výdajů nebo na co byly peníze investovány. Běžně bych očekával systematicky vedený přehled alespoň v tabulkovém procesoru (Excel a pod.), aby bylo možné data jednoduše sčítat nebo převádět částky do různých měn. Porovnávat s pohyby a čísly na účtech atd.

Vyúčtování za rok 2021 alespoň uvádí součet příjmů, ale vyúčtování 2022 ani nemá nadpis, který by říkal, že se jedná o přehled financí za rok 2022. Je tam pouze napsáno „Co se všechno koupilo“ a ani není uvedeno v jaké měně se částky uvádějí. Úplně chybí příjmy (dary).

Neobdržel jsem doklady o zaplacení nebo fotografie nakoupeného vybavení.

Pokud by mě v tuto chvíli někdo požádal, abych projekt zhodnotil jako třetí strana z hlediska důvěryhodnosti a zda jsou finance využívány pro účely, na jaké je dárci věnovali, musel bych říci, že to z dat, které mi projekt poskytl, není možné vyvodit.

Reakce Jakuba Jáhla

„To tam je přeci všechno na tom účtu vidět. Já jsem s kartou manipuloval jen krátkou dobu a projekty, které jsem takto zařizoval, jsem vypsal do seznamu. Z mého fb a ig a youtube se můžete zpětně podívat na můj pobyt. Když v Africe jsem, zveřejňuju, co tam dělám,“ píše v reakci na moje námitky Jakub Jáhl.

Jinak řečeno, pokud bych chtěl vše dohledat, měl bych podniknout vlastní výzkum: utřídit data do tabulek, zkopírovat tam pohyby na účtu, který se dá zobrazit pouze rok dozadu (tedy nemožné), sám najít „důkazy“ o investování peněz někde na Jáhlových účtech na Facebooku, YouTube a Instagramu. Jednoduše, pokud chci vše doložit, musím si pomoci sám.

„Fotografie k zakoupeným věcem najdete snadno, když si projdete videa a příspěvky z té doby. Každý den jsme lidi informovali o tom, co se za dané peníze kupuje. Hlavně ty, kteří nám něco poslali. Ti lidé ví, co jsme za to koupili,“ tvrdí Jáhl.

„Táňa neměla žádné zkušenosti, Mojzíš okrádal i mě a kvůli hádce o tomto tématu jsem byl vyhnán. Táňa uvěřila Mojžíšovi, že peníze jsem vzal já a ne on – přitom důkazy byly docela jasné a jsou teď po prodeji domu ještě evidentnější,“ píše Jáhl v narážce na to, že Moses po jejich odjezdu dům, kde byl sirotčinec, prodal, a tak se ptám dále.

Pane Jáhle, nyní tvrdíte, že byly odcizeny v rámci projektu nějaké peníze. O jakých penězích je řeč? Jedná se o peníze z karty, peníze někde fyzicky uložené? Můžete prosím blíže vysvětlit? Na tyto otázky už jsem nedostal žádnou odpověď.

Tatiana Finiková uvádí, že po celou dobu platební kartu projektu spravovali Jakub Jáhl a Martin Čičo, což je také správně, protože oni jsou oficiálními představiteli projektu, kterému byly finance věnovány a nesou za ně právní odpovědnost.

Časová osa

„Posílám vám na závěr obrázek (zde), kde je vidět, kolik času kdo strávil v Tanzánii minulý rok v souvislosti s koupí domu,“ píše Martin Čičo a obrázek uvádím níže. 

Obrázek, který zaslali Jáhl a Čičo, který má ilustrovat, kolik času kdo strávil v Tanzánii v roce 2022 v souvislosti s koupí domu a projektem Česko Slovensko Afrika.

Projekt ukončil činnost?

Na stránkách projektu Česko-Slovensko-Afrika se uvádí: „Od 1.9 2022 však ukončujeme veškeré finanční sbírky na africké děti, a financujeme vše pouze z vlastních zdrojů. Věnujeme se nadále už jen výukové činnosti a krátkým dobrovolnickým misím.“ (viz zde) Projekt podle tohoto textu v tuto chvíli v podstatě neběží. Poslední zaznamenané pohyby na výše zmiňovaných účtech u Fiobanky končí v době psaní článku v březnu 2023.

Jáhl a Čičo se údajně v dobročinných aktivitách v Tanzánii angažují i nadále. Podle Finikové nabízejí „balíčky pomoci“ na svých instagramových a dalších účtech, které mohou lidé „zaplatit“ na podporu dětí v Africe.

Závěrem

Pokud děláte nějaký dobročinný projekt, dejte si tu práci, a veďte dobře a přehledně účetnictví. Poraďte se s někým, kdo tomu rozumí, aby vám ukázal, jak to dělat, aby bylo možné finance přezkoumávat, a aby váš projekt mohl ustát případný audit a obhájit svoji bezúhonnost a důvěryhodnost.

Pokud se chcete do nějakého dobročinného projektu zapojit, tak vám úplně neporadím, jak zjistit, který projekt je ten správný, protože nemám praktické zkušenosti z terénu. Takže přeji hodně štěstí!

Všechny hlavní osoby zmiňované v článku byly autorem článku v předstihu obeslány s finální verzí článku a byl jim poskytnut čas a možnost na obsah reagovat. Pokud máte znalosti skutečností, které je třeba do článku doplnit, či znalosti faktů, které by mohly uvést na pravou míru nějaký omyl, prosíme neváhejte autora článku kontaktovat.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.