Iris Lindenmaierová

24. 5. 2023

Francouzská strana Les Républicains požaduje zpřísnění imigračního zákona, který vláda plánuje předložit v nadcházejících měsících. Chce také získat pravidla pro výjimky v právu EU – po vzoru Dánska.

Republikáni ve Francii předložili dva nové návrhy zákonů o azylové a migrační politice. Předseda strany Les Républicains (LR) Éric Ciotti v rozhovoru pro francouzský list Le Journal du Dimanche hovořil o tom, co označil za „odvážný“ a zároveň „vážný projekt zlomu, který má zastavit masovou imigraci“.

Podle předsedy LR Ciottiho by to vyžadovalo změnu ústavy. Zavedením výjimek by mělo být možné překonat právní předpisy EU, pokud jsou ohroženy „základní zájmy národa“. Podle návrhu republikánů by mělo být v budoucnu možné pořádat referenda o otázkách migrace.

„Francouzi musí mít možnost rozhodnout, koho přijmou, koho nechtějí přijmout a kdo už nemá na našem území co dělat,“ řekl Ciotti v rozhovoru pro Le Journal du Dimanche. Pouze změnou ústavy lze podle něj obnovit „naši suverenitu v otázkách migrace“.

Pokud dosavadní vlády selhaly, bylo to kvůli „ideologické samolibosti, jako byly vlády pana Hollanda nebo pana Macrona, ale také kvůli skutečným právním překážkám“, pokračoval poslanec LR.

Hlasování o imigračním zákoně je plánováno na červenec

Představení obou návrhů zákonů předchází jednání s premiérkou Elisabeth Borneovou. Ta původně v dubnu oznámila, že nový imigrační zákon bude muset být odložen na podzim. Jako důvod uvedla, že konzervativní Les Républicains se mezi sebou nedohodli.

Pak však došlo ke změně názoru. Podle zdroje blízkého Elisabeth Borneové by vláda mohla návrh imigračního zákona přece jen předložit v červenci, jak vyplývá z článku v novinách cnews.fr.

Premiérka požádala ministra vnitra Géralda Darmanina, aby v tomto směru obnovil „konzultace“. Darmanin již předložil text, který měl koncem března posoudit Senát. Prezident Emmanuel Macron však původně oznámil jeho odložení.

Návrh podle Ciottiho „není protievropský“

Dalším zastáncem obou nových návrhů zákonů z řad republikánů je šéf parlamentní skupiny LR v Národním shromáždění Olivier Marleix. V rozhovoru pro Le Journal du Dimanche dal jasně najevo, že jeho parlamentní skupina bude hlasovat pouze pro svůj vlastní návrh. „Buď on, nebo nic,“ řekl. Poukázal na to, že vláda si se zákonem dávala na čas už rok.

Předseda strany LR Ciotti rovněž zdůraznil, že tento návrh není v žádném případě protievropským textem.

„Tento návrh není protievropský,“ řekl konzervativní politik. Příklad Dánska ukazuje, jak může kontrola imigrace fungovat. Tato země prosadila v EU výjimku z pravidel.

Pohled na Dánsko: Návštěva k analýze migrační politiky

Proto Ciotti v úterý 23. května odcestoval do Dánska, aby „analyzoval politiku drastického omezení migračních toků“ této skandinávské země, jak uvedl deník cnews.fr.

Jeho strana v tiskovém prohlášení upozornila, že Dánsko „má jednu z nejpřísnějších imigračních politik v Evropě“. Strana blahopřála zemi, která „po vyjednání řady výjimek ze smluv EU dokázala obnovit svůj osud“.

Švédsko a Dánsko byly po mnoho let považovány za preferované destinace pro žadatele o azyl v Evropě. Mezitím podle Focusu tyto časy skončily, jak ukazuje nedávný žebříček dánského ministerstva pro přistěhovalectví a integraci. Důvodem je tvrdá změna kurzu migrační politiky.

Již v roce 2002 dánský parlament snížil peněžité dávky pro občany zemí mimo EU na polovinu. Tento kurz se během migrační krize ještě zpřísnil. Skandinávská země také nerespektovala Schengenskou dohodu EU a v roce 2016 zřídila kontrolní stanoviště na německo-dánské hranici, uvádí Focus.

Až do dnešního dne mohly úřady na základě „zákona o špercích“ zabavit příchozím žadatelům o azyl cennosti v hodnotě odpovídající přibližně 1 340 eurům (32 160 Kč) nebo vyšší. To by bylo v Německu nemyslitelné.

Návrh zákona stanoví přísnější podmínky

Podle deníku Le Journal du Dimanche se dva návrhy zákonů předložené francouzskými republikány skládají z jednoduchého návrhu zákona a návrhu ústavy. První z nich podle strany Les Républicains převezme většinu návrhů Senátu po přezkoumání vládního textu.

Mezi ně patří zpřísnění podmínek pro přístup ke státní zdravotní péči, slučování rodin, právo na azyl nebo i sociální dávky pro cizince. A text ústavního zákona mimo jiné stanoví, že „nikdo nemůže zneužívat svého náboženství, aby se odchýlil od obecných pravidel“.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.