Zdenka Danková

7. 6. 2023

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky uvádí, že je „hluboce znepokojeno“ zprávami o zničení přehrady a elektrárny Nová Kachovka. „Rusko dále posouvá hranice své agrese a zcela vědomě ohrožuje životy dalších desítek tisíc civilistů. Tato brutalita musí být odsouzena a potrestána,“ uvedla 6. června Aneta Kovářová z tiskového oddělení Ministerstva zahraničí.

Není však dosud jasné, za jakých okolností byla přehrada protržena, a zatímco obě znepřátelené strany se vzájemně obviňují ze zničení hráze, nebylo dosud potvrzeno, že v místě vůbec došlo k explozi. Mezi možnými scénáři je uvažována i varianta, že hráz pouze nevydržela nápor vody.

„Dnešní ranní výbuchy, kterými ruská okupační vojska zničila většinu přehradní hráze nejnižšího stupně Dněperské vodní kaskády Nová Kachovka, způsobily povodňovou vlnu, která ohrožuje desetitisíce civilistů. Probíhá evakuace desítek obcí na pravém břehu Dněpru, očekává se zatopení i přístavních oblastí města Chersonu a také rozsáhlé záplavy na pravém břehu,“ dodává mluvčí ministerstva Kovářová.

„Zničení hráze Kachovské přehrady je akt, který má blízko k válečnému zločinu, protože byl spáchán s jasným vědomím, že poškodí civilní obyvatelstvo,“ hodnotí na svém Twitteru protržení přehrady prezident Petr Pavel.

Ministerstvo zahraničí ČR dále situaci komentuje jako „další humanitární, ekologickou a technologickou katastrofu, kterou na Ukrajinu přinesla ruská agrese.“

Ať už byl důvod prasknutí hráze jakýkoliv, faktem zůstává, že lidé ztrácejí domovy a přístřeší, jsou ohroženy zdroje pitné i užitkové vody v Dněpropetrovské, Záporožské a Chersonské oblasti a na Krymu, znehodnocuje se zemědělská půda a Ukrajina ztrácí další energetický zdroj.

Aktuální situace z map Google

„Takto bude vypadat rozliv po protržení nádrže Nová Kachovka od 1 do 10 metrů zvýšení hladiny Dněpru v okolí města Cherson. Město má to štěstí, že jeho většina je vystavěna vysoko nad řekou, okolí však bude už na dvou metrech zvýšení zalité. Přehradu samozřejmě zničili Rusové,“ komentuje situaci na svém Twitteru Jiří Vojáček, vojenský publicista, bývalý voják AČR, který přisuzuje protržení hráze ruským vojenským silám.

„Protržení Kachovky se čekalo a samozřejmě znamená jediné: Rusové očekávají ukrajinskou ofenzívu a v případě, že by byla mířena z pravého břehu Dněpru směrem na Krym, záplavami a následným rozmočením území ji zpomalí. Ve válkách se to dělá už staletí. Rusové se každopádně bojí,“ míní Vojáček.

Kachovská vodní nádrž je důležitým zdrojem vody pro chladicí technologie Záporožské jaderné elektrárny. Podle mluvčí ministerstva zahraničí ČR, které přisuzuje protržení ruským vojenským silám, se jedná o „další ruský krok ohrožující jadernou bezpečnost“.

Dle vyjádření ukrajinského Enerhoatomu je „naštěstí“ elektrárna na podobnou situaci připravena.

Bývalý moderátor Fox News T. Carlson se ve videu zabýval zničením přehrady Kachovka na Ukrajině, k němuž došlo tento týden. Jeho názory jsou však opačné.

„Přehrada Kachovka byla ve skutečnosti ruská,“ říká Carlson. „Postavila ji ruská vláda. V současné době se nachází na území kontrolovaném Ruskem. Nádrž přehrady zásobuje vodou Krym, který byl posledních 240 let domovem ruské černomořské flotily.“

„Vyhození přehrady do povětří je sice pro Ukrajinu špatné, ale Rusku ubližuje víc, a právě proto ukrajinská vláda zvažovala její zničení,“ dodává Carlson. Více zde…

Pokud by byl prokázán záměrný útok na přehradu a elektrárnu v Nové Kachovce, mohlo by se jednat o válečný zločin na základě článku 56 Dodatkového protokolu I k Ženevským úmluvám o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů z roku 1977.

Ministerstvo zahraničí ČR pod vedením Jana Lipavského (Piráti) trvá na tom, že za protržením přehrady stojí ruská armáda.

„Tento čin je dalším důkazem bezohlednosti ruské agrese a znovu potvrzuje, že cílem Ruska je utrpení občanů Ukrajiny,“ prohlašují zástupci ministerstva. „Česko bude pokračovat v pomoci Ukrajině a jejím občanům v jejich spravedlivé obraně proti ruské agresi a v boji za osvobození všech okupovaných území. Opětovně zdůrazňujeme plnou podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznávaných hranic a teritoriálních vod.“

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“