Mango (Mangifera indica), člen čeledi kešu, pochází z himálajského podhůří v Indii, kde roste už více než 5 000 let. Mango je v domorodé medicíně ceněno pro své nesčetné léčivé účinky. Farmakologický potenciál mají všechny části mangovníku včetně listů, kůry, dužiny, slupky, kořenů a květů. Na světě existuje více než 300 různých odrůd manga.
Proč je mango dobré
Fytonutrienty jsou látky, které rostliny produkují na svou ochranu. Patří mezi ně karotenoidy, flavonoidy, kumarin a indoly. Mnohé z nich jsou bioaktivní sloučeniny, o nichž je známo, že podporují lidské zdraví a zvládají chronická onemocnění. Mezi jejich vlastnosti patří protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti.
Tyto sloučeniny hrají zásadní roli při řešení rostoucího výskytu metabolického syndromu – souboru rizikových faktorů spojených s rozvojem srdečních onemocnění, srdečního selhání, mrtvice a cukrovky. Téměř každý třetí Američan trpí metabolickým syndromem, uvádí Dr. Chiadi E. Ndumele, kardiolog z Johns Hopkins.
Mango a srdce
Podle Americké kardiologické asociace pomáhá obsah vlákniny, vitamínů, draslíku a hořčíku v tomto šťavnatém ovoci snižovat riziko srdečních onemocnění, včetně regulace krevního tlaku a pulsu. Mangiferin, silný antioxidant, který se ve vysoké koncentraci nachází v listech, je spojován se snížením zánětů srdce.
Mango je také bohaté na vitaminy C a K. Vitamin C pomáhá při údržbě cév a vstřebávání železa, zatímco vitamin K, nezbytný pro tvorbu protrombinu, je důležitý pro tvorbu krevních sraženin.
Mango a rakovina
Mango je bohaté na beta-karoten, pigment, díky němuž má toto šťavnaté ovoce jasně žlutooranžovou barvu. Beta-karoten je antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky a mohou způsobovat rakovinu.
Podle studie publikované v roce 2017 v časopise Journal of Lipids chrání mangiferin před různými druhy lidské rakoviny, včetně rakoviny plic, tlustého střeva a prsu, tím, že potlačuje nekrózu nádorů.
Studie naznačují, že výtažky z manga obsahující fytochemikálie inhibují růst, proliferaci, migraci a invazi buněk rakoviny prsu. K prozkoumání jeho potenciálu jako léčebného prostředku je zapotřebí dalšího výzkumu a klinických studií.
Mango a zdraví mozku
Bylo prokázáno, že mangiferin zlepšuje dlouhodobou paměť potkanů na rozpoznávání objektů. Vědci se domnívají, že by to mohlo mít potenciál pro preventivní a léčebné využití u onemocnění s poruchami paměti, jako je schizofrenie, demence, amnézie a Alzheimerova choroba.
Podle Harvard School of Public Health může vitamin B6 obsažený v mangu pomáhat při fungování mozku tím, že snižuje vysokou hladinu chemické látky homocysteinu, která je spojována s vyšším výskytem demence, Alzheimerovy choroby a poklesem kognitivních funkcí.
Mango a hubnutí
Kromě nízkého obsahu tuku může mango podporovat hubnutí, protože jeho bohatý obsah vlákniny pomáhá vyvolávat pocit sytosti. Jedna studie uvádí, že mangiferin chrání krysy před přibýváním na váze při dietě s vysokým obsahem tuku a zlepšuje reakce na glukózu a inzulín, čímž snižuje riziko obezity.
Mango a střevní mikroflóra
Vláknina a voda obsažené v mangu mohou pomoci stabilizovat trávicí systém, a tím zabraňovat zácpě a snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. V nedávné studii publikované v časopise Food Science and Nutrition 2023 vědci ze Státní univerzity v San Diegu zkoumali, jak konzumace čerstvého manga ovlivňuje zdraví střev a mikrobiomu tím, že zvyšuje populaci některých důležitých střevních bakterií.
Mango – ovoce lásky
Čínská a ájurvédská medicína již po staletí doporučuje mango pro jeho přirozené afrodiziakální vlastnosti. Vitamín E obsažený v mangu, známém jako „ovoce lásky“, pomáhá regulovat pohlavní hormony a zvyšuje sexuální apetit. Polyfenoly obsažené v listech manga jsou spojovány s reprodukčním zdravím žen i mužů.
Mango a kvalita spánku
Když se mango jí na noc, pomáhá zlepšovat kvalitu spánku. Mango je bohaté na vitamin B6, který stimuluje tvorbu serotoninu, spánkového hormonu melatoninu. Vysoká koncentrace tryptofanu, aminokyseliny, která se přeměňuje na serotonin, dělá z manga ovoce štěstí a zároveň je prekurzorem melatoninu. Vysoký obsah hořčíku v mangu je spojován s bojem proti nespavosti.
Mango a zdraví pokožky
Kromě vitaminů A a E pomáhá vitamin C přirozenému procesu stárnutí pokožky tím, že ji chrání před UV zářením a nečistotami ze znečištěného ovzduší. Vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, díky čemuž si pokožka udržuje svou pružnost. Silné antioxidanty v mangu deaktivují volné radikály, které poškozují pokožku.
Výživové hodnoty manga
Podle údajů z FoodData Central amerického ministerstva zemědělství zveřejněných v dubnu 2019 obsahuje jedno středně velké mango:
Kalorie: 202
Bílkoviny: 3 gramy
Cholesterol: 0
Sacharidy: 50 gramů
Vláknina: 5 gramů
Cukr: 45 gramů
Vitamin A: 3630 IU
Vitamin C: 122 miligramů
Draslík: 564 miligramů
Hořčík: 34 miligramů
Tryptofan: 44 miligramů
Pozor na slupku manga
Slupka manga obsahuje sloučeninu zvanou urushiol, olej, který může u některých lidí vyvolat vyrážku. Olej se nachází v listech, stoncích, kořenech a ve slupce, zejména v okolí stonku. Máte-li citlivou kůži, slupku manga před loupáním manga omyjte a vydrhněte v teplé vodě.
Jak jíst mango
- Chcete-li získat nejlepší výživové vlastnosti, vůni a chuť, jezte tropické ovoce čerstvé a syrové.
- Pokud jíte mango sušené, mějte na paměti, že sušení ovoce koncentruje obsah cukru.
- Ačkoli je slupka manga jedlá, má silně nahořklou chuť, těžko se žvýká a tráví. Živiny, které byste získali ze slupky, můžete najít i v jiném tropickém ovoci.
- Manga uchovávejte při pokojové teplotě a konzumujte je, když právě dozrávají. Přezrálé plody ztrácejí brzy po utržení velkou část své výživové hodnoty a léčivých vlastností.
- Konzumací manga se můžete někdy pěkně zaneřádit a „zapatlat“. Proto se často servíruje způsobem, který najdete na tomto videu.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.
Související články: