Už jste někdy viděli nakupující, jak stojí nad bednou s melouny, zmateně osahávají každý z nich a pak si jeden s obavami vkládají do nákupního košíku? Možná jste dokonce byli jedním z nich.
Po dnešním dni se už nebudete bát, že sáhnete po špatném melounu. Zde jsou osvědčené metody, jak vybrat ten nejlepší meloun z celé várky.
Pět pravidel:
1) Těžký: Šťavnatý meloun by měl být na svou velikost poměrně těžký. Jinými slovy, měli byste být trochu překvapeni, jak je meloun těžký. To svědčí o vysokém obsahu šťávy uvnitř.
2) Žlutý: na spodní straně melounu hledejte tmavě žlutou skvrnu. Jde o místo, kde meloun ležel na zemi. Toto žluté místo svědčí o zralosti, čím sytěji žlutý, tím zralejší.
3) Zelená barva: Barva povrchu melounu by měla být tmavě zelená a matná, nikoli lesklá. To také značí, že meloun je zralý.
4) Zvuk: Viděli jste, že lidé klepou na meloun, jako by to byly dveře, že? Pokud meloun při zaklepání zní dutě, je to dobré znamení. Znamená to, že meloun je zralý. Rozlučte se se všemi tupě znějícími melouny.
5) Cit: Tohle je moje vlastní rada ze zkušenosti, ale slibuji, že to dělám vždycky a funguje to: zatlačte do melounu co nejsilněji palci. Pokud se při zatlačení melouny trochu poddají, nejsou tak křupavé, jak by měly být. Křupavý meloun by měl mít nulovou vůli.
Budete-li stát nad hromadou melounů a zkoumat je podle mých rad, možná že vás budou považovat za melounového snoba anebo za blázna. Ale co na tom? Vám to může být úplně jedno, protože si doma rozkrojíte dokonale sladký, křupavý a šťavnatý meloun.
Jak nakrájet meloun na kostky
V první řadě použijte co nejostřejší nůž. Meloun by měl být studený, protože takový si při krájení lépe drží tvar.
Rozkrojte meloun napůl, ale pozor, ať se vám při krájení nepraskne a neodlomí se.
Odřízněte konce obou polovin melounu tak, aby byly ploché.
Každou polovinu melounu si postavte odříznutým koncem na pevný povrch o a postupně okrájejte kůru po celém obvodu. Nakonec vám zůstanou dvě poloviny čisté melounové dužiny.
Meloun nakrájejte na plátky–kolečka o tloušťce 2-3 cm.
Plátky melounu naskládejte na sebe a nakrájejte je na rovnoměrné kostky.
Jak udržet nakrájený meloun čerstvý
Teď, když jste se stali profesionály ve výběru a krájení melounů, budete chtít, aby meloun vydržel co nejdéle čerstvý. Nejlepší způsob skladování nakrájeného melounu je uložit ho do uzavíratelné nádoby a dát ho do chladu. Vydrží vám až tři dny. Po každém otevření nádoby ji vždy znovu pevně uzavřete. Nejlepší je velká nádoba s nasaditelným víkem.
Tento článek byl původně publikován na chewoutloud.com.
Recept: Salát s balkánským sýrem a melounem
Ingredience
- 1/2 kg vodního melounu zbaveného slupky
- 150-200 g balkánského sýru (nebo feta)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- pepř z mlýnku
- hrst ořechů a semínek (lze vynechat)
Postup
-
Meloun nakrájejte na čtverečky, stejně tak sýr (pokud se drolí, můžete i rozdrobit) a dejte do mísy.
-
Přidejte ořechy (lískové, vlašské nebo slunečnicová, dýňová či jiná semínka anebo všechno dohromady) a promíchejte.
-
Přelijte dvěma lžícemi panenského olivového oleje, opepřete čerstvě namletým pepřem a promíchejte. Znovu opepřete, promíchejte a můžete podávat, popř. dát vychladit do lednice a uschovat na později.
Poznámky
Nejlepší sýr je pravý feta, ale špatný není ani balkánský sýr, jen vybírejte pečlivě. Některé u nás prodávané značky jsou značně nevydařené a plné soli, dokáží zkazit celý recept! Značky z Lidlu většinou nezklamou.
Místo balkánu zkuste použít vyzrálý sýr kozí, který je jen jemně slaný.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.