Podle tchajwanské odbornice na výživu Cheng Hanyu se řada lidí ve snaze zhubnout vyhýbá konzumaci ovoce, ale když si vyberete ten správný druh ovoce, získáte živiny, které udržují zdravý metabolismus, spalují tuky a pomáhají snižovat výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Hanyu doporučuje pět druhů ovoce, které napomáhají hubnutí:
Rajčata
Podle údajů Food Data Central amerického ministerstva zemědělství obsahuje 100 gramů rajčat odrůdy Roma pouze 20,5 kalorií. Rajčata jsou bohatá na vitamin C, vlákninu, lykopen a flavonoidy. Antioxidanty obsažené v rajčatech snižují riziko onemocnění souvisejících se vznikem obezity a kardiovaskulárních chorob.
Studie tchajwanských vědců publikovaná v časopise Nutrition v roce 2015 sledovala 25 zdravých žen, které každý den po dobu dvou po sobě jdoucích měsíců pily kromě běžné stravy přibližně 0,25 ml rajčatové šťávy.
Výsledky studie prokázaly, že konzumace rajčatové šťávy „významně snížila“ obvod pasu, index tělesné hmotnosti a hladinu cholesterolu v krvi testovaných žen.
Bobulovité ovoce
Borůvky, brusinky, jahody a ostružiny mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií. Například jahody mají v průměru 32 kalorií na 100 gramů. Bobuloviny jsou bohaté na antokyany a mají silné antioxidační vlastnosti, které mohou podporovat proces spalování tukových zásob v játrech a pomáhají odbourávat nahromaděné tuky v těle.
Kiwi
Kiwi má asi 61 kalorií na 100 gramů a je bohaté na vitamin C, kyselinu listovou a vlákninu. Navíc je velmi chutné. Ve studii Otagské univerzity na Novém Zélandu, publikované v roce 2018 v časopise Nutrients, konzumovalo 24 osob s prediabetem ve věku 44 až 85 let dvě kiwi denně po dobu 12 týdnů.
Výsledky ukázaly, že přidání kiwi do jídelníčku snížilo krevní tlak a zmenšilo obvod pasu přibližně o 3 cm. Wada Kiyoka, japonský odborník na hubnutí, ve svém článku z roku 2020 uvedl, že kiwi je asi šestkrát výživnější než jablka. Ve vodě rozpustná potravinová vláknina obsažená v kiwi chrání střevní sliznici, zvyšuje počet prospěšných střevních bakterií a reguluje střevní prostředí.
Kvajáva
Kvajáva (Guava), barevné tropické ovoce s jedinečnou pikantní chutí, obsahuje 68 kalorií na 100 gramů. Kvajáva je bohatá na vitamin C, draslík a vlákninu. Vláknina navozuje pocit sytosti a vitamin C podporuje metabolismus cholesterolu, čímž účinně snižuje jeho obsah v těle.
Indická studie publikovaná v časopise Journal of Clinical and Diagnostic Research v roce 2016 ukázala, že guava, ať už se slupkou nebo bez ní, snižuje index tělesné hmotnosti a krevní tlak.
Významně také snížila hladina celkového cholesterolu, triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi.
Melouny
Melouny se pěstují v různých druzích a mají v průměru 36 kalorií na 100 gramů. Díky nízkému počtu kalorií a vysokému obsahu vody jsou vhodnou potravinou při hubnutí. Melouny jsou bohaté na draslík, který napomáhá nadměrnému vylučování sodíku a zmírňuje otoky. Jsou rovněž dobrým zdrojem mědi, draslíku a vitaminů C a B6.
Kdy je ideální doba na konzumaci ovoce?
Hanyu uvádí, že konzumace ovoce v různou dobu má různé přínosy:
Před jídlem
Konzumace ovoce před jídlem může zvýšit pocit sytosti, což je pro lidi držící dietu velice užitečné.
Po jídle
Po jídle si dopřejte ovocné druhy, jako jsou papája, kiwi a ananas, které napomáhají trávení a posilují metabolismus.
Po cvičení
Do jedné hodiny po tréninku snězte ovoce bohaté na organické kyseliny (citrony, jahody, borůvky, hrozny a spousta dalšíh), které pomáhají regenerovat glykogen a obnovovat svaly. Lidé, kteří trpí refluxem jícnu, by se měli vyhýbat citrusům a ovoci s vysokou kyselostí, protože zesilují jeho příznaky, a místo toho by měli jíst ovoce, které je lépe snášeno, jako jsou banány, melouny, jablka a hrušky.
Z anglického originálu přeložila K. K.