Banány jsou chutné a oblíbené ovoce, které obsahuje mimo jiné živiny, jako je vláknina a vitamin B. Banány jsou známé tím, že účinně regulují zdraví střev, působí proti zácpě a na krásu. Jeden známý japonský lékař také uvedl, že konzumace banánů může při jím navrhovaném způsobu hubnutí pomoci.
Dr. Cuneo Macuike, lékař tradiční čínské medicíny (TCM) ze Společnosti pro orientální medicínu a autorita v oblasti výzkumu střevního traktu v Japonsku, řekl japonským médiím, že vzhledem k tomu, že mnoho Japonců má největší jídlo na večeři, mají tendenci jíst více v noci než při snídani a obědě, a tím spotřebují více kalorií. Pokud tedy snížíme příjem kalorií z tohoto jídla, bude hubnutí mnohem účinnější. Banány mohou k této změně snadno přispět.
Správný způsob konzumace banánů pomáhá hubnutí
Dr. Macuike doporučuje sníst dva banány 30 minut před večeří a poté vypít sklenici (asi 200 ml) vody nebo nápoje bez cukru, například zeleného čaje. Večeři si pak dejte o 30 minut později a přestaňte jíst, jakmile se budete cítit plní.
Protože banány patří mezi potraviny s relativně nízkým GI (glykemickým indexem), nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi a mohou zabránit nadměrnému vylučování inzulínu, takže hladina cukru v krvi může klesat postupně, což může prodloužit pocit sytosti a umožnit přirozené snížení množství přijímané potravy během večeře. Tímto způsobem budete v průběhu času konzumovat méně kalorií.
Na tomto základě provedla japonská instituce pro klinický výzkum Orthomedico pokus, v jehož rámci zkoumala 11 žen ve věku 40 až 49 let s BMI 25 až 30 a nechala je po dobu dvou po sobě jdoucích měsíců jíst každý den před večeří dva banány podle metody navržené doktorem Macuikem. Výsledky ukázaly, že 82 % účastnic (9 z nich) zhublo.
He Xia (Che Sia), praktický lékař TCM v Japonsku, v rozhovoru pro The Epoch Times uvedl, že na internetu se o této „banánové metodě hubnutí“ vedlo mnoho diskusí. Někteří lidé tvrdili, že metoda je dobrá, protože nestojí moc peněz a je také časově velmi efektivní. Jsou však i tací, kteří tvrdí, že nepřináší takový efekt hubnutí, jaký by člověk očekával.
Připomíná, že hlavním účelem konzumace banánů je snížení příjmu potravy z večeře. Když už jste přijali kalorie ze dvou banánů, neměli byste se u večeře přejídat. Kalorie obsažené ve 100 g banánů jsou již 88 kcal.
Zdůraznila, že je třeba mít na paměti, že banány samy o sobě neobsahují složky spalující tuky a jejich větší konzumace způsobí riziko obezity. Kromě toho jsou banány bohaté na draslík a pacienti s onemocněním ledvin by se měli před jejich konzumací poradit se svým lékařem.
Banány zmírňují zácpu a zlepšují imunitu
Na druhou stranu jsou banány bohaté také na vlákninu a multivitamíny, které jsou pro lidský organismus prospěšné. Miho Nakamurová, japonská odbornice na výživu, napsala, že vláknina a fruktooligosacharidy (FOS) obsažené v banánech nejsou snadno stravitelné a mohou se dostat do střevního traktu, kde se mohou stát zdrojem potravy pro probiotické bakterie, zvýšit jejich počet, a tím zlepšit celkové střevní prostředí.
Kromě toho ve vodě nerozpustná vláknina obsažená v banánech stimuluje střevní stěnu a podporuje tak peristaltiku, vlnovitý pohyb svalů, který posouvá potravu trávicím traktem ven za účelem vyprázdnění střev. To má za následek zmírnění zácpy.
Výzkumný tým ve Fakultní nemocnici Tokijské univerzity provedl čtyřtýdenní klinickou studii, v níž vědci náhodně rozdělili 28 zdravých mužů a žen ve věku 30 až 64 let do dvou skupin. Jedna skupina účastníků konzumovala 120 g banánů denně, zatímco druhá skupina se stravovala normálně.
Výsledky studie ukázaly, že ve skupině lidí, kteří konzumovali banány, se snížil výskyt škodlivých bakterií i bakterií, které v těle způsobují záněty, a zlepšilo se i střevní prostředí. Kromě toho se díky zlepšenému vstřebávání minerálů a střevní peristaltiky může zlepšit i imunita. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v únorovém čísle časopisu Medicine and Therapeutics z roku 2021.
Banány podporují metabolismus kůže
Kromě zlepšení střevního traktu obsahují banány také velké množství živin. Nakamurová například uvedla, že vitamin B2 obsažený v banánech může podporovat metabolismus kůže, vitamin B6 může udržovat vlhkost kůže a polyfenoly mohou zabránit oxidaci kůže. Banány obsahují také hořčík pro udržení zdravých zubů a kostí a vitamin B1 pro zmírnění únavy.
Dr. Macuike také píše, že trvalá konzumace banánů může zlepšit pružnost a vláčnost pokožky na obličeji. Banány jsou bohaté na karoten, který je velmi účinný pro zkrášlení pleti, komplex vitamínů B může urychlit metabolismus a vláknina může regulovat střevní trakt, což může zlepšit akné a jizvy po akné.
Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.