Naveen Athrappully

29. 9. 2023

Podle analýzy organizace MRC Free Speech America přehlíží Google ve výsledcích vyhledávání prezidentských kandidátů pro volby 2024 republikány a podporuje demokraty.

V období od 20. do 25. září analyzovala společnost MRC Free Speech America výsledky vyhledávání v Googlu pro tři výrazy týkající se nadcházejících voleb – „webové stránky prezidentské kampaně“ (presidential campaign websites), „webové stránky prezidentské kampaně republikánů“ (republican presidential campaign websites) a „webové stránky prezidentské kampaně demokratů“ (democrat presidential campaign websites).

Organizace zjistila, že výsledky vyhledávání byly jednak silně vychýleny ve prospěch demokratů, a také se na první stránce neobjevily žádné významné republikánské osobnosti, uvádí analýza MRC Free Speech America z 27. září.

Když MRC vyhledávala „webové stránky prezidentské kampaně republikánů“, na první stránce výsledků vyhledávání se objevily webové stránky dvou kandidátů – spisovatelky Marianne Williamsonové, kandidátky demokratů, a bývalého kongresmana Willa Hurda, který má téměř nulové preference.

Přední republikánští kandidáti pro rok 2024 se na první straně výsledků neobjevují vůbec. Největší preference mají exprezident Donald Trump, floridský guvernér Ron DeSantis, podnikatel Vivek Ramaswamy, bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, bývalý viceprezident Mike Pence, senátor Tim Scott a bývalý guvernér New Jersey Chris Christie.

„Tyto výsledky jsou pobuřující,“ řekl viceprezident MRC Free Speech America Dan Schneider. „Google je buď nejneschopnější vyhledávač na světě, nebo je to záměr. Tohle není náhoda.“

Když MRC zadala vyhledávání pojmu „webové stránky prezidentské kampaně demokratů“, jako první výsledek se objevila webová stránka Joea Bidena a na druhém místě stránka Williamsonové. Webové stránky Bidenova nejsilnějšího demokratického vyzyvatele a politicky umírněného Roberta F. Kennedyho ml. se však na první stránce neobjevily.

MRC pak provedla třetí vyhledávání, tentokrát bez uvedení strany kandidáta. Na výraz „webové stránky prezidentské kampaně“ Google na první stránce zobrazil webové stránky prezidenta Bidena, Williamsonové, a dokonce i webové stránky prezidentské kampaně senátorky Elizabeth Warrenové z roku 2020. Na první stránce výsledků se neobjevil ani jeden republikánský kandidát.

Republikánský senátor Ted Cruz kritizoval 28. září ve svém příspěvku na svém X účtu zjištění MRC: „To je ABSURDNÍ. Nehorázné zasahování do voleb.“

Protlačování liberálních názorů, negativní pokrývání Trumpa

Kromě potlačení webových stránek předních republikánských kandidátů na první stránce výsledků při vyhledávání pojmu „webové stránky prezidentské kampaně republikánů“ se ve výsledcích pro MRC objevily odkazy na články, v nichž o republikánských kandidátech informují média CNN, NBC News, The Associated Press a Politico.

„Každý z těchto liberálních médií dal jasně najevo svou zaujatost vůči republikánskému frontmanovi a bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi a ve svých článcích uváděly především kontroverzní body jeho administrativy,“ komentovala MRC.

Manipulace Googlu s volbami?

Před hrozbou, kterou Google představuje pro svobodné a spravedlivé volby, upozornil již několikrát psycholog a výzkumník Robert Epstein.

Během slyšení arizonského sněmovního výboru pro dohled, odpovědnost a velké technologické společnosti 5. září uvedl, že Google se stal tak mocným, že nyní může ovlivňovat volby podle svých zájmů.

„Už ani nepotřebujeme pořádat volby,“ řekl během slyšení podle serveru Just The News. „Oni [Google] nám mohou s vysokou mírou jistoty říct, kolik lidí bude volit, jak budou volit a kdo vyhraje.“

Tvrdil, že nebýt Googlu, bývalá republikánská kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová by v roce 2022 vyhrála volby. Epstein také oznámil, že do konce tohoto měsíce plánuje podat stížnost na společnost Google u Federální volební komise.

Společnost Google obvinění Epsteina odmítla. „Tento člověk pokračoval v hluboce zavádějících tvrzeních, která byla široce vyvrácena, včetně toho, že ignoroval data, která by změnila jeho zjištění,“ uvedl mluvčí společnosti.

V rozhovoru pro Fox News v roce 2020 Epstein uvedl, že Google v prezidentských volbách pomohl změnit preference „minimálně“ šesti milionům voličů tím, že uživatelům vnucoval svou politickou agendu.

„Výsledky vyhledávání Google byly silně zkreslené ve prospěch liberálů a demokratů. To neplatilo pro Bing nebo Yahoo,“ uvedl. „Identifikovali jsme období několika dní, kdy byla připomínka k volbám na domovské stránce Googlu zobrazována pouze liberálům – žádný z našich konzervativních agentů v těchto dnech neobdržel upozornění o blížících se volbách.“

Deník Epoch Times se obrátil na společnost Google s žádostí o komentář.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."