Zachary Stieber

7. 12. 2023

Joe Biden si podle nově zveřejněného sněmovního dokumentu vyměnil desítky e-mailů s jedním z obchodních partnerů svého syna, což podporuje tvrzení republikánů, že jejich vyšetřování o zapojení prezidenta, resp. bývalého viceprezidenta, do podnikání jeho syna je oprávněné.

Dokument ukazuje, že než se stal Joe Biden prezidentem, vedl pod pseudonymem e-mailovou komunikaci s Ericem Schwerinem. Seznam e-mailů zveřejněný sněmovním daňovým výborem čítá na padesát čtyři e-mailů, které si mezi sebou vyměnili od 6. ledna 2014 do 2. února 2015.

Joe Biden byl viceprezidentem v letech 2009 až 2017.

Bílý dům na žádost o komentář nereagoval. Schwerin na dotaz Epoch Times neodpověděl.

Pět e-mailů si vyměnili před cestou Joe Bidena na Ukrajinu v červnu 2014 a většinu pak až po této cestě.

Tehdejší viceprezident Biden během cesty neslavně tlačil na Ukrajinu, aby vyhodila svého nejvyššího státního zástupce, který měl dle své výpovědi vyšetřovat Burisma Holdings. Hunter Biden, prezidentův syn, byl od roku 2014 členem představenstva Burismy.

Nátlak zafungoval a prokurátor Viktor Šokin byl o rok později odvolán.

Podle kongresních vyšetřovatelů používal Joe Biden ke komunikaci mimo oficiální kanály různé e-mailové adresy, včetně robinware456@[redigováno]. Spolu s Schwerinem byly v kopiích dalších několika stovek e-mailů, včetně 38 e-mailů odeslaných z účtů Bílého domu.

„Důkazy z dnešních dokumentů ukazují, že právě v době mezinárodních cest, jako byly ty na Ukrajinu, Joe Biden ve funkci viceprezidenta posílal e-maily svému synovi a obchodnímu partnerovi svého syna ze soukromých pseudonymních e-mailových účtů,“ uvedl v prohlášení republikán Jason Smith, předseda sněmovního výboru pro daně a cla.

Podle e-mailů z Bidenova nechvalně známého laptopu pomáhal Schwerin Joeu i Hunteru Bidenovým s finančními záležitostmi. Jedna zpráva odhaluje, že Schwerin v telefonickém rozhovoru s Bidenem ml. diskutoval o hypotéce Joea Bidena. V jiné zprávě nazval Hunter Schwerina „blízkým důvěrníkem a poradcem“.

Pan Schwerin „řídil téměř každý aspekt našeho finančního života“, napsala ve svých pamětech Kathleen Buhleová, bývalá manželka Huntera Bidena.

Dříve zveřejněné záznamy ukázaly, že Schwerin navštívil Bílý dům nebo Námořní observatoř, kde viceprezident vícekrát pobýval.

E-maily jsou součástí nejnovějšího balíčku materiálů, které zveřejnil výbor poté, co je obdržel od whistleblowerů z federálního daňového úřadu, Garyho Shapleyho a Josepha Zeiglera, kteří léta vyšetřovali podezření z trestných činů Bidena ml., včetně vyhýbání se placení daní.

E-maily jsou „stopou, která ukazuje na zapojení Joea Bidena a kterou by vyšetřovatelé v rámci skutečně nezávislého vyšetřování mohli sledovat“, uvedl v prohlášení Jason Foster, zakladatel organizace Empower Oversight, která pomáhá se zastupováním whistleblowerů.

Kongresman Smith před hlasováním výboru o zveřejnění záznamů uvedl, že e-maily s přezdívkami „vyvolávají otázky, zda se Joe Biden nesnažil existenci a obsah těchto zpráv skrýt“.

Dodal: „Kdyby vyšetřovatelé nebyli blokovaní, vyšetřování daňového úřadu týkající se daňových podvodů a obchodních transakcí Huntera Bidena by přirozeně odhalilo přímou účast Joea Bidena“.

Několik neziskových organizací se těchto e-mailů domáhá v soudních sporech, včetně America First Legal. Národní správa archivů a záznamů identifikovala 82 000 stran e-mailů napříč účty, které prezident Biden používal.

Sněmovní republikáni nedávno vydali pro SchwerinaHuntera Bidena předvolání v rámci vyšetřování obchodních transakcí rodiny Bidenových, k nimž došlo především v době, kdy byl Joe Biden součástí Obamovy administrativy.

„Pan Schwerin úzce spolupracoval s členy rodiny Bidenových, Bidenovými spolupracovníky a Bidenovými firemními subjekty, které výbory identifikovaly jako subjekty převádějící Bidenovým miliony dolarů, často ze zahraničních zdrojů,“ uvedli republikáni v průvodním dopise k předvolání Schwerina. „Výbory skutečně prověřily bankovní záznamy, z nichž vyplývá, že pan Schwerin měl přístup k bankovním účtům, o nichž se výbory domnívají, že jsou pro vyšetřování výborů relevantní.“

Z bankovních záznamů například vyplývá, že Schwerin byl registrovaným tajemníkem firmy Bidena mladšího – Owasco P.C.

Podle záznamů, které získali a zveřejnili sněmovní republikáni, tato firma vyplatila Joeu Bidenovi menší finanční obnos.

Schwerin se sice již v březnu se zákonodárci sešel, ale podle sněmovního výboru pro dohled uvedl, že má k dispozici pouze dokumenty týkající se jiné firmy. Dle republikánů však dokumenty z Národních archivů ukazují, že byl v přímém kontaktu se zaměstnanci Bílého domu ohledně Burismy.

Schwerin by dle nich mohl vypovídat o tom, zda prezident Biden „zneužil svou funkci veřejné důvěry tím, že poskytl zahraničním zájmům přístup k němu a jeho úřadu výměnou za platby jeho rodině nebo jemu“.

Z dalšího dokumentu, který Sněmovna reprezentantů zveřejnila tento týden, vyplývá, že právník Kevin Morris počátkem roku 2020 poslal týmu Bidena ml. zprávu, že jeho nezaplacené daně představují „značné osobní a politické riziko“. Hunter Biden byl letos obviněn z úmyslného neplacení daní, ačkoli prokurátoři později obvinění stáhli s tím, že jej budou stíhat v jiné jurisdikci poté, co padla dohoda o přiznání viny.

Článek vyšel původně na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.