Tom Ozimek

19. 1. 2024

Federální žalobci v novém soudním podání potvrdili pravost nechvalně proslulého notebooku Huntera Bidena, jehož kompromitující obsah zveřejnil před volbami 2020 deník New York Post a který se, kromě jiného, stal předmětem rozsáhlé cenzury na sociálních sítích.

Nové podání se týká případu, v němž je prezidentův syn Hunter Biden obviněný ze 3 trestních činů týkajících se nelegálního držení zbraně (u federálního soudu v Delaware).

Kromě podstaty podání, která vyvrací tvrzení prezidentova syna o údajně mstivém stíhání, však dokument odhaluje také nové podrobnosti kolem notebooku, jenž byl jádrem cenzurního skandálu před prezidentskými volbami v roce 2020.

Notebook Huntera Bidena

Naše původní zpráva uvádí, že majitel obchodu s počítači John Paul Mac Isaac uvedl, že Hunter Biden v dubnu 2019 v jeho obchodě v Delaware odložil tři notebooky a požádal jej, aby z nich vytáhl data.

Mac Isaac uvedl, že Hunter Biden se nikdy pro jakýkoliv z těch tří notebooků nevrátil, a zároveň tvrdil, že zařízení předal FBI v prosinci 2019.

Z onoho nového soudního podání vyplývá, že zatímco byl Hunter Biden vyšetřován pro podezření z daňových deliktů (v jiném případu než v obvinění týkajícího se zbraně), federální daňový úřad a FBI získaly v srpnu 2019 příkaz k prohlídce jeho účtu na Apple iCloud.

V reakci na příkaz k prohlídce společnost Apple předložila zálohy dat z různých elektronických zařízení Huntera Bidena, která měl zálohovaná na iCloudu.

„Vyšetřovatelé se později dostali také k počítači Apple MacBook obviněného, který nechal v počítačovém servisu,“ píše se v dokumentu, který však nekonkretizuje název servisu.

„Příkaz k prohlídce byl získán i pro jeho notebook, a výsledky prohledání byly do značné míry duplicitní s informacemi, které vyšetřovatelé již získali od společnosti Apple,“ uvádí se v podání.

Jde o zásadní informaci, protože Hunter Biden ani jeho právníci nikdy nepřiznali, že onen notebook byl Hunterův. Přiznali pouze, že Mac Isaac (spolu s bývalým newyorským starostou a Trumpovým právníkem Rudym Giulianim) získal přístup k digitálním datům patřícím Hunteru Bidenovi a šířil je v posledních týdnech před volbami 2020.

Hunter Biden v této věci zažaloval jak Giulianiho, tak Mac Isaaca, přičemž v samostatných žalobách tvrdí, že došlo k narušení soukromí, jakož i k hackerskému útoku a manipulaci s nezákonně získanými osobními údaji a jejich šíření. Obvinění popřeli jakékoli pochybení.

Právní zástupce Huntera Bidena, Abbe Lowell, na žádost o komentář k informacím plynoucím ze soudního podání nereagoval.

Část obsahu notebooku obsahovala choulostivé fotografie Huntera Bidena, včetně jedné, na níž je zjevně zachycen v bezvědomí s „nádobíčkem“ na crack.

V soudním podání se rovněž uvádí, že FBI později získala povolení k prohlídce elektronických záznamů Huntera Bidena kvůli důkazům pro porušení federálních předpisů o střelných zbraních a našla usvědčující důkazy, včetně důkazů, že Hunter byl závislý na „kontrolovaných látkách“ v době, kdy vlastnil střelnou zbraň.

Mac Isaac si však ponechal kopii pevného disku zařízení „pro případ, že by mu někdy někdo hodil klacky pod nohy“, a později předal jeho obsah Giulianimu, který jej poskytl deníku New York Post.

Zpráva New York Post o notebooku

Několik týdnů před volbami 2020 zveřejnil deník New York Post článek o obsahu notebooku, na základě kterého tvrdil, že Bidenova rodina využívá vlivu bývalého viceprezidenta a prezidentského kandidáta Joea Bidena.

Článek byl potlačen na Twitteru (nyní X), který tvrdil, že zpráva byla založena na hacknutých materiálech. Omezen byl i na Facebooku.

Twitter nejprve na 24 hodin znemožnil sdílení zprávy, a poté své rozhodnutí změnil. Zpráva se však na platformě nešířila několik týdnů kvůli zásadám, které vyžadují, aby autor původní post smazal a znovu jej zveřejnil.

Objevily se i další snahy o diskreditaci zprávy, včetně dopisu podepsaného bývalými členy zpravodajské komunity, v němž se uvádí, že „příběh“ nese typické znaky ruské dezinformační kampaně s pravděpodobným úmyslem ovlivnit volby.

Zároveň představitelé FBI zhruba v tu dobu opakovaně varovali společnosti provozující sociální média, že Rusko bude kolem voleb vytvářet propagandu.

Republikáni tvrdili, že rozhodnutí Twitteru zablokovat šíření článku bylo vměšováním se do voleb, přičemž některé průzkumy naznačovaly, že kdyby lidé znali obsah notebooku, nevolili by Bidena prezidentem.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times a je redakčně zkrácený

Související články

Přečtěte si také

Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti
Median: ANO by v dubnu vyhrálo s 32,5 pct, druhá ODS a třetí shodně SPD a Piráti

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo hnutí ANO s 32,5 procenta, druhá ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně po deseti procentech a hnutí STAN by získalo osm procent hlasů.

Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel
Vstup do Evropské unie byl pro ČR výhrou, i když není dokonalá, řekl dnes Pavel

Ocenil ji zejména jako nástroj pro mírové soužití. Také připomněl, že umožňuje volně cestovat, pracovat a studovat v jiných zemích EU.

„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli
„Migrace jako zbraň“ – organizované úsilí odehrávající se hluboko v panamské džungli

Masové ilegální přistěhovalectví je využíváno k „politickému, kulturnímu, ekonomickému a dokonce i geografickému zničení Spojených států amerických“, říká odborník na komunismus.

Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy
Britská policie začala zatýkat migranty pro první vlnu deportací do Rwandy

Britská policie dnes začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy.

Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší
Květen nebo máj – hlavně když kvete a prší

Objevte kouzlo máje, lásky času. Český měsíc květen má svou vlastní historii a původně se jmenoval máj.