ČTK

28. 2. 2024

Termín voleb do Evropského parlamentu, které se v Česku budou konat 7. a 8. června, byl v úterý vyhlášen ve Sbírce zákonů. Oficiálně tím začala volební kampaň s povinnostmi pro kandidující strany a uskupení. Do pěti dnů si musejí zřídit volební účet a zveřejnit k němu dálkový přístup. Oznámit jej musejí rovněž Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Registrovat se u tohoto úřadu musejí podle zákona rovněž lidé a sdružení, které se hodlají jako třetí osoby zúčastnit volební kampaně bez vědomí kandidující politické strany, hnutí či koalice. Na kampaň mohou dát maximálně jeden milion korun.

Kandidující strany nesmí překročit limit 50 milionů korun, k čemuž se hodlá přiblížit hnutí ANO. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) o financování zatím jedná, mluví se o částce kolem 30 milionů korun. STAN počítá s 15 miliony korun, Piráti stejně jako SPD, které nyní kandiduje s Trikolorou, s deseti miliony.

Kromě sněmovních stran hodlají kandidovat také sociální demokraté, hnutí SEN 21 a Svobodní, kteří mají zastoupení v Senátu. O udržení alespoň v Evropském parlamentu budou bojovat komunisté, letos prvně v koalici s názvem „Stačilo!“.

Zřejmě nejpočetnější koalicí bude Aliance pro nezávislost ČR v čele s dosavadním europoslancem SPD Hynkem Blaškem, kterou vytvořilo osm převážně nacionálně orientovaných stran. Do evropských voleb chtějí zasáhnout rovněž Svobodní, Zelení a koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě. Celkem by podle dosavadních informací mohly v eurovolbách kandidovat dvě desítky uskupení.

Minulé evropské volby v roce 2019 vyhrálo ANO se ziskem 21,18 procenta hlasů a šesti mandátů. Druhá ODS dostala 14,54 procenta hlasů a čtyři křesla, tři mandáty obdrželi Piráti (13,95 procenta), stejně jako koalice STAN s TOP 09 (11,65 procenta). SPD (9,14 procenta) a KDU-ČSL (7,24 procenta) obsadily shodně po dvou křeslech, poslední z 21 míst pro české europoslance patřilo KSČM za 6,94 procenta hlasů. Celkem bude mít budoucí Evropský parlament 720 křesel místo dosavadních 705.

Voliči, kteří počátkem června nebudou moci hlasovat v domovské obci, mohou od vyhlášení voleb požádat o voličský průkaz. Stejnou možnost mají také Češi žijící v zahraničí. Obrátit se ale musí na příslušný zastupitelský úřad, aby mohli s voličským průkazem hlasovat v Česku. Hlasování na zastupitelských úřadech při eurovolbách na rozdíl od sněmovních voleb možné není.

Letošní volby do Evropského parlamentu se budou v EU konat v rozmezí od 6. do 9. června s ohledem na rozdílné volební dny v jednotlivých členských státech. Budou desátými přímými eurovolbami a zároveň prvním výběrem europoslanců po odchodu Velké Británie z EU.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.