Zelený česnek a Meyerovy citrony jsou hlavní hvězdou tohoto univerzálního koření.
Trochu toho, trochu onoho, s inspirací z jarních farmářských trhů. Salsa je víc než jen červená nebo zelená omáčka na tacos. Salsy jsou úžasnou směsí zahradních bylinek, sladkých a pikantních paprik, aromatických látek a citrusů. Salsy jsou nádherně čerstvé a obvykle syrové, a tak se jimi rozzáří a ozvláštní různé druhy masa, ryb, zeleniny a obilovin.
Této jarní salse vládne jemný zelený česnek a šťavnaté, sladké citrony Meyer. Jsou rozmixované v husté omáčce se zelenými chilli papričkami a listovými bylinkami. Klíčem k dobré salse je, aby se v ní objevily všechny chuťové složky, a to tato salsa beze zbytku splňuje: Sladké a ostré citrusy se mísí s jarním česnekem, který je prokládán ostrými chilli papričkami.
Zelený česnek je na trzích k dostání již na začátku jara. Připomíná hustou cibuli s nezaměnitelnou štiplavostí česneku, ale bez kousavosti, která je typická pro zralé cibule. Na nejnovějších stoncích jsou malé mladé cibulky, které jsou jemné a jedlé, spolu se zelenými listy, když je česnek mladý. Když česnek dozraje, zelené stonky ztvrdnou podobně jako u pórku a v takovém případě je třeba stonky vynechat.
Další hvězdou jara je citron Meyer. Na rozdíl od všudypřítomných citronů Eureka mají Meyery jedlou kůru a do salsy je možné přidat celý citron. Citron nahrubo nakrájejte a vyřízněte všechna drobná semínka. Přidejte citron a případnou šťávu do mísy. Citrony Meyer jsou světlejší a méně štiplavé než citrony Eureka a dodávají tak pokrmu svěžest.
Tato salsa je velmi univerzální. Skvěle se hodí k rybám a lehkým masům, stejně jako k pečené a grilované zelenině a bramborám. Nakrájené vařené brambory můžete také smíchat s velkým množstvím salsy a připravit si tak svěží bramborový salát.
Několik tipů: Pokud nemáte k dispozici zelený česnek, nahraďte ho 2 až 3 cibulkami a 1 stroužkem česneku. Před přidáním nezapomeňte ochutnat jalapeño a poblano, protože se mohou lišit svou pálivostí, a pak upravte množství podle své chuti.
Salsa s citronem Meyer
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 1 1/2 hrnku
Suroviny
- 2 zelené stroužky česneku, bílá a světle zelená část a jemné zelené listy, nasekané
- 1 malý citron Meyer, nakrájený, zbavený semínek
- 1 malá paprička poblano, zbavená semínek, nakrájená na kousky
- 1 malá paprička jalapeño, zbavená semínek, nasekaná (nepovinné)
- 1 šálek balené petrželové natě a jemných větviček
- 1/2 šálku balených lístků a jemných větviček koriandru
- 1/2 šálku balených lístků čerstvé máty
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky kuchyňské soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
Všechny ingredience smíchejte v kuchyňském robotu. Zpracovávejte, dokud nezískáte konzistenci kousků salsy. V případě potřeby přidejte více oleje, aby byla konzistence volnější. Ochutnejte a dochuťte. Salsu můžete skladovat v chladničce až jeden den.