Nový výzkum zkoumá možné účinky kofeinu na nervovou soustavu.
Váš ranní šálek kávy vám možná dodá víc než jen energii na celý den. Nové důkazy naznačují, že kofein ve vašem nápoji by mohl mít další význam, protože snižuje riziko vzniku Parkinsonovy choroby.
Výsledky naznačují, že kofein může snížit riziko Parkinsonovy choroby o 40 procent
Zatímco předchozí výzkumy zdůrazňovaly výhody kofeinu, jako je zvýšení energie a zlepšení kognitivních schopností, nedávná studie v časopise Neurology doplnila důkazy o tom, že kofein může pomoci předcházet Parkinsonově chorobě, progresivní pohybové poruše.
Nová studie zkoumala konzumaci kávy a budoucí riziko Parkinsonovy choroby u 184 024 účastníků v šesti evropských zemích.
Na rozdíl od předchozích studií kvantifikovala biomarkery kofeinu roky před nástupem Parkinsonovy choroby. Výzkumníci identifikovali 351 případů Parkinsonovy choroby, které byly porovnány s kontrolami podle věku, pohlaví, studijního zaměření a stavu hladovění během odběru krve.
Výsledky ukázaly, že vyšší spotřeba kofeinu a přítomnost klíčových metabolitů, jako je paraxantin a teofylin, souvisí se sníženým rizikem Parkinsonovy choroby.
Bylo prokázáno, že paraxantin a teofylin mají antioxidační účinky. Předpokládá se, že oxidační stres hraje roli v neurodegeneraci, která se projevuje u Parkinsonovy choroby, takže sloučeniny s antioxidační aktivitou mohou pomoci chránit neurony před poškozením. Parkinsonova choroba také zahrnuje odumírání dopaminových neuronů. Některé výzkumy naznačují, že paraxantin a teofylin mohou zvýšit signalizaci dopaminových receptorů, což by mohlo kompenzovat ztrátu neuronů.
Účinky ochrany nervového systému byly závislé na konzumaci kávy, přičemž u skupiny s nejvyšší spotřebou bylo riziko Parkinsonovy choroby téměř o 40 % nižší než u osob, které kávu nepily.
Doktor Jack Wolfson, certifikovaný kardiolog ze Scottsdale v Arizoně, který se na studii nepodílel, řekl deníku The Epoch Times, že „nejvhodnějším množstvím kávy“ jsou pravděpodobně dva až čtyři šálky denně. Dodal, že nad toto množství „zřejmě není příliš velký přínos“.
Slibné, avšak neprokázané spojení
Hwai Ooiová, neuroložka z Weill Cornell Medicine v New Yorku, která se na studii nepodílela, řekla deníku The Epoch Times, že vědecké důkazy, které spojují konzumaci kávy se snížením rizika vzniku Parkinsonovy choroby, jsou poměrně průkazné. Četné studie za posledních 20 let prokázaly „jasnou souvislost“.
Souvislost však neznamená příčinnou spojitost. Doktorka Ooiová dodala, že přesný mechanismus, jakým kofein může poskytovat neuroprotektivní ochranu a snižovat riziko vzniku Parkinsonovy choroby, není dosud znám.
Poznamenala také, že dosavadní klinické studie zkoumající, zda kofein nebo jeho metabolity mohou zpomalit progresi Parkinsonovy choroby nebo přispět ke zlepšení jejích příznaků, takový přínos neprokázaly.
Ačkoli důkazy vypadají slibně, podle Ooiové je k úplnému pochopení vztahu mezi konzumací kávy a rizikem Parkinsonovy choroby zapotřebí dalšího výzkumu. To zahrnuje i určení optimálního množství a druhu kávy, které je třeba konzumovat pro dosažení maximálního přínosu.
Nepřehánějte to s kávou
Doktorka Ooiová varovala před nadměrnou konzumací kávy, která by snížila riziko Parkinsonovy choroby. „Stejně jako téměř u všeho, co do svého těla dáváme, je klíčová střídmost,“ řekla.
Nadměrný příjem kofeinu je spojován se zvýšenou úzkostí, problémy se spánkem, gastrointestinálními problémy, jako je pálení žáhy, zvýšenou srdeční frekvencí a krevním tlakem (zvláště problematické pro osoby se srdečními chorobami nebo hypertenzí), sníženou hustotou kostí a možným vzájemným působením léků.
Pravidelná konzumace velkého množství kávy může vést k závislosti a abstinenčním příznakům, jako jsou bolesti hlavy, únava a podrážděnost při snížení příjmu.
Doktorka Ooiová doporučila, abyste se v případě obav z příjmu kofeinu poradili s odborníkem.
Další způsoby, jak snížit riziko Parkinsonovy choroby
Kromě konzumace kávy existují podle odborníků i další faktory životního stylu a návyky, které mohou hrát roli při snižování rizika Parkinsonovy choroby.
Nejdůležitější je aerobní cvičení, „u kterého byly jasně prokázány neuroprotektivní účinky u Parkinsonovy choroby a které může zpomalit rozvoj onemocnění“, řekla Ooiová. Současná doporučení pro osoby s Parkinsonovou chorobou uvádějí minimálně 2,5 hodiny aerobní aktivity týdně.
Mezi další faktory, které přispívají k optimálnímu zdraví mozku a nižšímu riziku Parkinsonovy choroby, patří zdravá a vyvážená strava. Dr. Wolfson doporučuje stravu bohatou na volně žijící mořské živočichy a uvádí, že vyšší konzumace je spojena s nižším rizikem.
Dodal, že dalšími prospěšnými změnami životního stylu, jsou dostatečný spánek, zvládání stresu pomocí praktik, jako je meditace, a udržování sociálních vazeb a duševních aktivit.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.