Povodňová voda přichází při nekontrolovaném průtoku krajinou do styku s množstvím zdraví ohrožujících látek, například z kanalizace, čističek odpadních vod, průmyslové výroby a dalších zdrojů, a představuje proto vysoké riziko mikrobiální nebo chemické kontaminace.
Majitelé studní, kam během povodní natekla voda, by měli být opatrní, neboť i na první pohled čistá voda může být nebezpečná lidskému zdraví, upozorňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). Každou takovou studnu je třeba považovat za potenciálně kontaminovanou, uvádí František Kožíšek, vedoucí Národní referenčního centra pro pitnou vodu spadajícího SZÚ.
Studny nemusí být zasaženy přímo seshora, dešťová voda s obsahem nánosů se do ní může dostat nějakou netěsností anebo může studna ležet v blízkosti nějakého toku a znečištěná voda se do ní dostane spodem, vysvětluje doktor Kožíšek.
„Pokud skutečně studna byla zasažená nebo voda na první pohled změnila své vlastnosti – vzhled, pachuť, barvu, tak k ní musíme přistoupit jako k závadné vodě,“ říká odborník.
Takovouto studnu je potřeba vyčistit, vyčerpat, vydezinfikovat, odebrat z ní vzorky, počkat na výsledky rozborů a teprve potom ji lze pít. Chce-li majitel po vyčištění a vydezinfikování vodu začít konzumovat hned, musí se nejdřív převařit. „Stačí dosáhnout bodu varu a pak by ta voda měla být mikrobiálně bezpečná,“ podotýká doktor Kožíšek.
Co může kontaminovaná voda způsobit
Studna zasažená povodňovou vodou může přinést různé druhy onemocnění, jako je například žloutenka typu A. Ta se projevuje až po 2-3 týdnech po konzumaci, upozorňuje doktor Kožíšek.
Dalšími problémovými nemocemi jsou podle něj úplavice, salmonela, kampylobakterióza, průjmy způsobené adenoviry a další.
Pozor na zasažené potraviny
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje v souvislosti s povodněmi, že spotřebitelé by v žádném případě neměli konzumovat ani potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, zejména potraviny nebalené nebo rozbalené.
Za bezpečné se ovšem nepovažují ani hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst, například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření, varuje SZPI a dodává, že rizikové mohou být i potraviny, u nichž došlo ke změně v chuti, vůni nebo barvě.
Bezpečné nejsou ani plodiny zasažené vodou z povodní, ať už se jedná o produkci z vlastní zahrádky nebo ze zemědělského pole. Takovéto plodiny je třeba zlikvidovat, radí potravinářský úřad.