V Evropském parlamentu vznikla tzv. Meziskupina pro udržitelný chov hospodářských zvířat. Jejím cílem je prezentovat europoslancům informace o produkci potravin a zmenšovat „propast mezi politikou a skutečnými podmínkami“.
Skupinu tvoří celkem 74 europoslanců, mezi nimiž je i jeden český europoslanec Ondřej Knotek (ANO, Patrioti pro Evropu).
Meziskupina byla oficiálně založena na začátku roku 2025 se záměrem poskytnout poslancům Evropského parlamentu „platformu pro diskusi o stávajících zemědělských postupech a nových technologiích podporujících udržitelný chov zvířat“.
Její aktivity mají také zvyšovat „povědomí o produkci potravin“ a pomáhat „vyváženě posoudit přínosy a problémy tohoto odvětví“.
Výsledkem mají být „realistická, vědecky podložená řešení“, která mohou pomoci „zlepšit životní podmínky zvířat a environmentální, sociální a ekonomickou udržitelnost odvětví živočišné výroby“.
Skupina by tak mohla v Evropském parlamentu například rozšířit povědomí o nedávno probírané nové metrice životního cyklu potravin, takzvané nutriční LCA (nLCA). Více…
Hodnocení dopadu pěstování potravin a chovu zvířat na životní prostředí by mělo podle této metriky zohledňovat i nutriční kvalitu (výživnost) a hodnotu potravin. To znamená, že dopad se nevztahuje pouze na hmotnost (1 kg výrobku), ale na jeho celkové nutriční vlastnosti.
„Na základě těchto nových a přesnějších výpočtů je například dopad vysoce kvalitních potravin živočišného původu, jako je maso, na životní prostředí poloviční oproti dřívějším výpočtům,“ komentuje nedávnou studii založenou na kvalitě bílkovin stránka faktaomase.cz, která je součástí iniciativy European Livestock Voice.
Studie zveřejněná v The International Journal of Life Cycle Assessment zjistila, že při použití nové, přesnější metriky se dopad masných a mléčných výrobků na životní prostředí snížil téměř o polovinu, zatímco dopad rostlinných produktů se zvýšil téměř o 60 %.