Příprava domácích nudlí je jednodušší, než byste čekali!
Přinášíme vám podrobný návod na chutné domácí nudle, ideální do lahodné kuřecí polévky.
Domácí nudle lze nakrájet na tenké proužky pro tradiční kuřecí vývar, nebo je nechat širší – pak se skvěle hodí k omáčkám, zelí, hovězímu stroganoffu a dalším pokrmům.
Na těsto můžete použít hladkou pšeničnou mouku typu 00 nebo směs této mouky a semoliny z tvrdé pšenice. Semolina dodá těstu pevnější strukturu a pomůže nudlím držet tvar i po uvaření.
Tenké pláty těsta mají tendenci rychle vysychat, zejména v teplém a suchém prostředí, a mohou při krájení křehnout. Pro větší pružnost můžete do těsta přidat trochu olivového oleje.
Obecně platí, že na každých 100 g mouky se používá jedno vejce o hmotnosti přibližně 70 g. Protože domácí vejce se velikostí liší, doporučuje se vejce před použitím zvážit, aby bylo těsto co nejvyváženější.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky typu 00
- 500 g semoliny z tvrdé pšenice (na těstoviny)
- špetka soli (volitelně)
- 700 g vajec (váženo bez skořápek, přibližně 12 domácích vajec)
- 1 lžíce olivového oleje (nepovinná, ale doporučená)
Postup:
Příprava domácích nudlí zahrnuje čtyři jednoduché kroky:
- zadělání těsta
- vyválení těsta a částečné oschnutí plátů
- krájení nudlí
- sušení nudlí pro delší uchování
1. Zadělání těsta
Tradičně se mouka prosije na čistý pracovní povrch nebo do mísy. Hladká mouka se smíchá se semolinou (pokud ji použijete) a přidá se špetka soli.
Směs mouky se upraví do tvaru hromádky a uprostřed se vytvoří hlubší důlek. Do něj se postupně rozklepnou vejce.
Na závěr můžete do těsta přidat i lžíci olivového oleje – není to nutné, ale pomůže zlepšit strukturu těsta.
Vejce se lehce prošlehají vidličkou, a poté se do nich postupně zapracovává mouka ze stěn připraveného „kráteru“.
Jakmile je směs příliš hustá na míchání vidličkou, pokračuje se v hnětení rukama, dokud se všechna mouka nevstřebá.
Těsto se přikryje a nechá asi 10 minut odpočívat. Tento krok je sice volitelný, ale doporučený – těsto se za tu dobu zvlhčí a později se s ním lépe pracuje.
Pracovní plocha se popráší moukou, aby se těsto nelepilo. Hněťte ho 5–7 minut, dokud nebude hladké, pružné a kompaktní.
Hotové těsto se vytvaruje do koule, přikryje potravinářskou fólií a nechá odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
2. Vyválení těsta a částečné sušení plátů
Těsto rozdělíme na čtyři části. Každou část lze rozválet na požadovanou tloušťku buď pomocí strojku na těstoviny, nebo klasicky válečkem.
Používáte-li strojek, vezměte jeden díl těsta a vytvarujte z něj silnější váleček, který poté rozkrájíte na kusy dlouhé přibližně 4–5 cm. Zbylé části držte zakryté fólií nebo utěrkou, aby neoschly.
Každý kousek nejprve zploštěte a vytvarujte do oválu. Poté jej vložte do strojku nastaveného na nejširší otvor (stupeň 0).
Rozválené těsto lehce poprašte moukou, aby se nelepilo nebo netrhalo.
Postupně zmenšujte otvor strojku o jeden nebo dva stupně a těsto znovu protahujte.
Takto pokračujte, dokud nedosáhnete požadované tloušťky. Pro domácí nudle se obvykle končí na stupni 6 nebo 7. Správně vyválený plát by měl být lehce průsvitný – když pod něj dáte ruku, měl by být vidět její obrys. Při použití nejvyššího stupně mohou být pláty příliš tenké a hrozí jejich potrhání nebo zvlnění.
Vyválené pláty rozložte k oschnutí – nejlépe na čistý ubrus nebo velkou utěrku.
Sušení urychlíte, pokud je zavěsíte přes opěradla židlí, tyče nebo skládací sušák na prádlo – zajištěná cirkulace vzduchu sušení výrazně urychlí. Přibližně po 15 minutách zkontrolujte, zda jsou pláty mírně suché. Měly by mít jinou strukturu a při dotyku se nesmí lepit na prsty.
Takto usušené pláty se snáze krájí a méně se lepí. Pokud však příliš oschnou, stanou se křehkými a při krájení se lámou. Proto je vhodné přikrýt je utěrkou, jakmile jsou „tak akorát“ oschlé, aby se zabránilo jejich přesušení.
Celý postup vyvalování a sušení zopakujte i s ostatními částmi těsta.
3. Krájení/řezání těstových plátů
Nudle můžete krájet podle libosti: na jemné a tenké proužky do polévky, nebo na širší a delší pro těstoviny s omáčkou. Vezměte jeden plát těsta a rozřízněte ho napůl, případně na kratší proužky podle toho, jak dlouhé nudle chcete. Pro kuřecí vývar mnozí volí kratší nudle do 10 cm.
Proužky lze protáhnout krájecím nástavcem na těstoviny, nebo je ručně nakrájet ostrým nožem se širokou čepelí.
Stejným způsobem nakrájejte i zbylé pláty těsta.
4. Sušení nudlí k uskladnění
Čerstvě nakrájené nudle můžete uvařit hned, nebo je usušit a uschovat na později.
Pro sušení je rozprostřete v jedné vrstvě na ubrus nebo jinou velkou čistou plochu. Podle tloušťky nudlí může sušení trvat od 12 do 48 hodin i déle. Jsou správně usušené, když jsou velmi křehké a při ohnutí se snadno lámou.
Suché nudle skladujte v papírových krabicích nebo širokých skleněných nádobách s víkem.
–eru–