Jsou uzeniny zdraví nebezpečné? – seriál o uzení (VI.)
Jsou uzeniny zdraví nebezpečné? – seriál o uzení (VI.)

Pojďme se podívat na důvody pro špatnou reputaci uzenin, proč jsou považovány za nezdravé, zdali je to opodstatněné a jak minimalizovat zdravotní rizika. Uzeniny mohou být zdraví nebezpečné z několika důvodů.

Druhy udíren – seriál o uzení (V.)
Druhy udíren – seriál o uzení (V.)

Na to, který typ udírny je nejlepší se názory různí. Podívejte se s námi, jaké možnosti existují. Volba už záleží na individuálních potřebách a preferencích každého z nás.

Jakým dřevem udit – seriál o uzení (IV.)
Jakým dřevem udit – seriál o uzení (IV.)

produktu. Jeho výběru je proto třeba věnovat jistou pozornost. Nehovoříme tu jen o druhu dřeva na uzení, ale také o jeho kvalitě. Koneckonců udit na starém dřevěném nábytku rozhodně není dobrý nápad.

Metody uzení – seriál o uzení (III.)
Metody uzení – seriál o uzení (III.)

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Jinak tomu není ani při uzení. Výsledný produkt, jeho trvanlivost a chuť ovlivňuje řada okolností, které vstupují do hry – od kvality masa či jiné uditelné suroviny, přes délku naložení v láku či marinádě, použitou teplotu, druh dřeva až po typ udírny. To vše určí chuť a trvanlivost uzené potraviny.

Co všechno se dá vyudit – seriál o uzení (II.)
Co všechno se dá vyudit – seriál o uzení (II.)

Uzeniny nejsou výsadou pouze Čechů. Kde všude a co všechno se udí? Od Austrálie až po Zimbabwe, od masa po meruňky...

Jak se udilo dříve – seriál o uzení (I.)
Jak se udilo dříve – seriál o uzení (I.)

Má se za to, že uzení potravin se datuje až k našim dávným prapředkům žijícím v jeskyních, kteří zřejmě omylem objevili, že kouř maso nejenom uchovává na delší čas, ale zároveň mu propůjčuje lepší chuť.