Pojem udírna může v každém vyvolávat jiné představy. Od otevřeného ohniště, nad jehož kouřem se vykuřují ryby až po sofistikované digitální přístroje s automatickým provozem a dálkovým ovládáním.
Na to, který typ udírny je nejlepší se názory různí a smyslem tohoto článku není vyhodnotit tu nejlepší udírnu, pouze poskytnout obecný přehled toho, jaké možnosti existují. Volba už záleží na individuálních potřebách a preferencích každého z nás.
V principu existují 2 základní druhy udíren: klasické, v kterých se topí dřevem a elektrické, které topí elektřinou. Každý druh má ještě své podkategorie v závislosti na různých faktorech.
Klasické udírny
Časem osvědčené udírny, na něž nedá dopustit žádný ostřílený uzenář. Klasická udírna má 4 části:
- topeniště – místo, kde se zakládá a udržuje oheň. Je umístěno buď pod udící komorou anebo mimo ni. Oddělené topeniště má lepší tah a regulaci, nehrozí nebezpečí vznícení (u dřevěných udíren), ale také zabere více místa,
- kouřovod – spojuje topeniště s udící komorou,
- udící komora – místo, kde dochází k samotnému uzení. Nahoře bývá umístěna tyč/tyče s háky, na něž se věší maso,
- komín – roura pro odvod kouře.
Kromě toho by měl být důležitou součástí každé udírny teploměr, abyste mohli udržovat správné rozmezí teplot pro vámi zvolenou metodu uzení (studeným, horkým nebo teplým kouřem).
Nevýhodou klasických udíren je, že musíte často kontrolovat teplotu v udírně a přikládat kusy dřeva. Také chvilku trvá, než se naučíte správně topit a udit v klasické udírna, která je prakticky každá jiná.
Výhodou je levnější provoz, pakliže máte přístup k levnému a kvalitnímu dřevu a libovolné kombinování různých dřevin podle toho, co právě udíte. Proudění kouře je v klasických udírnách silnější než u generátorů kouře (tzv. dýmboxů), proto je i maso tmavší a kouřové aroma intenzivnější.
Rozlišujeme 3 druhy klasických udíren:
1) Zděné
Jsou bytelné, bezúdržbové a trvanlivé, ale zaberou místo, jsou nepřenosné a pořizovací cena je vysoká. Je také třeba počítat s tím, že zděná udírna se déle roztápí. Pokud je zděná udírna umně vystavěna, může být vkusnou součástí vaší zahrady. Dnes se udírny často staví i s grilem a společně tvoří jeden celek s venkovním posezením.
2) Kovové
Plechové nebo z nerezové oceli, kovové udírny jsou bezúdržbové a nezaberou příliš místa.
3) Dřevěné
Oblíbené a levné, zejména při vlastní výrobě, ovšem ne tak trvanlivé. Rovněž potřebují pravidelnou venkovní údržbu kvůli vlivu povětrnostních podmínek. U dřevěných udíren panuje riziko vznícení při vyšších teplotách, zejména u topení dubovým a bukovým dřevem, které je velmi výhřevné. Vyplatí se proto pravidelné čištění kouřovodu od sazí.
Elektrické udírny
V elektrických udírnách se netopí dřevem, nýbrž elektřinou, konkrétně tepelným tělesem, které udící komoru rozehřeje na teplotu, jenž si nastavíte na ovladači, manuálním nebo digitálním. Kouř se vyrábí pomocí generátoru kouře, tzv. dýmboxu, který se k elektrické udírně připojí (pokud již není jeho součástí) a dodá udící se potravině kouřovou příchuť.
Do generátoru kouře se sypou dřevěné štěpky, piliny nebo pelety různých příchutí, které generátor automaticky posouvá dovnitř a rozdoutnává.
Výhodou je jednoduchá obsluha a pohodlí pro uživatele. Stačí si na displeji nastavit teplotu, dobu uzení a množství kouře a pak už jen jednou za X hodin doplnit dřevěný materiál do generátoru kouře. Odpadá dohlížení na oheň a kontrolování požadované teploty jako u klasických udíren na dřevo. Maso se v elektrických udírnách udí o něco rychleji než v klasice.
Nevýhodou může být u některých modelů vyšší cena, potenciálně dražší provoz a závislost na elektrickém proudu. Nehodí se proto na místa bez připojení na elektrickou síť. Další věc je, že maso nebude tak silně prouzené jako při uzení v klasické udírně, bude mít světlejší barvu a jemnější kouřovou příchuť. Také strávíte více času čištěním čistírny než u klasických typů.
Plynové udírny
Jsou obdobou elektrických udíren, ovšem mají oproti nim přeci jen jednu výhodu – můžete je používat i v místech, kde není elektrický proud, např. na odlehlé chatě. Stačí vám k tomu plynová láhev. Plánujete-li delší uzení, nezapomeňte si zkontrolovat, že máte v láhvi dostatek plynu. V plynových udírnách se zpravidla nedá udit studeným kouřem.
Udírny na dřevěné uhlí
Pro svou cenu mohou být vhodnou alternativou pro ty, co by chtěli mít intenzivnější chuť dřeva, ale nemají na stavbu nebo koupi klasické udírny. V této udírně lze topit nejenom dřevěným uhlím, ale i briketami nebo dřevem.
Udírna na dřevěné uhlí je oblíbená zejména ve Spojených státech, vypadá jako větší gril a při odejmutí středových částí tak může i sloužit. Topí se ve spodní části, dřevěné lupínky nebo štěpky libovolných dřevin se házejí přímo na dřevěné uhlí.
Výhodou je přívětivá cena, snadná přemístitelnost, nezávislost na elektrické síti, plnější kouřová chuť a možnost využití grilu. Nevýhodou pak vyšší provozní náklady, pracnost (přikládání, kontrolování a regulace teploty) a potřeba určité praxe v uzení oproti kupříkladu elektrickým udírnám.
Grily s udírnou
Zahradní grily s udírnou nabízejí kombinaci grilu a udírny, jde proto o zajímavou možnost. Topí se v nich peletami, dřevěným uhlím nebo dřevem, v závislosti na modelu. Některé peletovací typy umožňují snadné odmontování udírny od grilu a automatické nastavení uzení. V tom se tedy podobají elektrickým udírnám. Bohužel tyto „udírny“ neposkytují příliš moc prostoru, takže se nehodí pro větší objemy masa.
Keramické grily
Stylově vypadající keramické grily jsou hodně bytelné, těžké a multifunkční. Můžete v nich grilovat, udit i péct. Tyto Bentley mezi grily nepřijdou zrovna levně, ale je třeba vědět, že zde platíte za kvalitu. Dokonalé těsnění a silná keramická vrstva zajistí účinné zadržování tepla, stabilní teplotu a skvělé výhřevní vlastnosti, což znamená nízkou spotřebu dřevěného uhlí. Obrovské plus je, že maso z keramického grilu je nádherně šťavnaté.
Nevýhodou keramických grilů je vysoká pořizovací cena, menší prostor na uzení a možnost uzení pouze naležato.
Jak si vybrat udírnu
Nejdříve si udělejte jasno v odpovědích na otázky: Co budu udit? Kolik a jak často budu udit? Chci udit na dřevě, elektřinou nebo plynem? Chci snadné řešení bez častého přikládání na oheň a kontrolování teploty nebo mi to nevadí? Chci udit i studeným kouřem? Jaký mám rozpočet na udírnu? Budu udírnu používat jen na jednom místě nebo chci něco mobilnějšího?
Jakmile budete mít jasno v těchto věcech, budete schopni si vybrat udírnu buď sami (např. se rozhodnete, že si postavíte vlastní) nebo se poradíte se známým, který již nějakou udírnu vlastní anebo se přijeďte poradit do některé prodejny udíren, kde by vám měl kvalifikovaný personál pomoct zvolit si udírnu podle vašich přání a představ.