Jana Novotná

5. 8. 2019

Zatímco v ulicích Hongkongu již několik týdnů probíhají masové protesty proti extradičnímu zákonu, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestného činu do pevninské Číny, Peking má jasno: Hongkong je nejproblémovější oblastí Číny, navíc je podporován „protičínskými silami“, a tak je nutné mu „zkrátit řemínek“.

31. července posádka čínské Lidové osvobozenecké armády (LOA) v Hongkongu zveřejnila video, které mimo jiné zobrazuje zásah ozbrojených vojáků a vodních děl proti davu protestujících. Poselství videa je jasné: bude-li Hongkong příliš vzdorovat, Peking nebude váhat tvrdě zakročit. Nelze si také nevšimnout notného patriotického sentimentu a hudby jako vystřižené z amerických filmů.

VIDEO MŮŽETE ZHLÉDNOUT NÍŽE:

Čínský režim si je však podle všeho vědom další slabiny: mladých obyvatel Hongkongu. Místní studenti totiž prošli vzdělávacím systémem, který Peking zatím nemá úplně pod kontrolou. A jsou to právě mladí lidé, kteří tvoří značnou část hongkongských protestujících.

„Jak můžete očekávat, že takovíto lidé budou mít dobré názory na komunistickou stranu?“

„Myslím, že je načase, abychom jednali. Velkým ponaučením z minulosti je pro nás to, že jsme příliš zdůrazňovali ,dva systémyʻ [politikou Hongkongu je ,jedna země, dva systémyʻ, což znamená vedení města nezávislé na komunistické straně Číny]. Nezdůrazňovali jsme ,jedna zeměʻ,“ prohlásil generál Sü Jen, který je zároveň profesorem na Univerzitě obrany LOA.

Slova pronesl na výroční schůzi svazu nejoblíbenějších čínských učitelů, která proběhla ve městě Čcheng-tu v Číně 5. listopadu 2018. Konference se zúčastnilo téměř 2000 pedagogů a učitelů základních a středních škol. Ve videu Sü Jen dále kritizoval hongkongský vzdělávací systém, který „stále“ používá učebnice britských závislých území „místo“ učebnic z pevninské Číny.

VIDEO Z KONFERENCE ZDE:

Český překlad videa:

Generál LOA Sü Jen: „Hongkong je nejhorší, horší než Tchaj-wan“

„Sin-ťiang a Tibet jsou slabinami Číny. Kromě toho došlo k „deštníkové revoluci“, která usilovala o nezávislost Hongkongu. Mezinárodní síly proti Číně chtějí z Hongkongu udělat předmostí, aby se postavily proti komunistické straně.

Mladí lidé vytvářejí chaos a klíčovým důvodem je, že jejich rodiče jsou špatní. Vzdělávání je další problém.

Když jsme v roce 1997 přebírali Hongkong zpět, společně s veliteli posádky Lidové osvobozenecké armády v Hongkongu jsme studovali sociální podmínky v Hongkongu.

Hongkongská společenská základna, abych vám řekl pravdu založenou na faktech, je v Číně nejhorší. Je dokonce horší než Tchaj-wan.

Ve své knize „Analýza různých tříd v čínské společnosti“ předseda Mao napsal, že když analyzujete situaci nějakého místa, měli byste nejprve analyzovat jeho třídní složení a sociální postavení.

Na Tchaj-wanu není až tolik lidí, kteří jsou skutečně proti komunistické straně. 80 procent původních Tchajwanců je vůči komunistické straně lhostejných. Dalších 20 procent, kteří tam odešli, si vychmátl Kuomintang (nacionalistická strana, kterou porazila čínská komunistická strana) a později se stali vojáky.

Hongkong je jiný. Když jsme v roce 1997 převzali Hongkong a analyzovali složení jeho obyvatel, [zjistili jsme], že tam existují tři třetiny. Jedna třetina [obyvatel] jsou ti, kteří se narodili v Hongkongu, a dále jejich potomci, vzdělávaní v britském hongkongském systému. Tito lidé jsou poněkud arogantní. Ale pevninská Čína jim zas až tolik nevadí.

Další třetina je nejhorší. Utekli do Hongkongu (z Číny) v letech 1949 a 1950 poté, co se stali předmětem čistek komunistické strany a byli stranou vypuzeni a přišli o všechno. Mnoho z těchto lidí nenávidí komunistickou stranu až do morku kostí.

Další třetina trpěla hlady během „tří obtížných let“ (velký čínský hladomor v letech 1959 až 1961). Během kulturní revoluce se tito lidé propašovali do Hongkongu jako žadatelé o azyl. Jak můžete očekávat, že takovíto lidé budou mít dobré názory na komunistickou stranu?

„Tak proč jsou studenti, ti mladí lidé, špatní? Protože jejich rodiče jsou špatní.“

Abych to shrnul, poté, co jsme si vzali Hongkong zpět, udělali jsme velkou chybu. [Slíbili jsme totiž,] že se nic nezmění. Jak by to mohlo jít, když všechno nedekolonizujete?

Po více než 20 letech od doby, kdy jsme převzali Hongkong, stále používají učebnice britských závislých území. Navíc, když jsme chtěli učebnice změnit, rodiče to nedovolili. Tak proč jsou studenti, ti mladí lidé, špatní? Protože jejich rodiče jsou špatní. Nedovolili nám změnit učebnice. Více než 20 let stále používají učebnice britských závislých území.

Proč tedy tito mladí studenti vytvářejí chaos? Protože jejich vzdělání je opravdu špatné. Vzdělávací systém má problémy.

Myslím, že je čas, abychom jednali. Velkým ponaučením z minulosti je pro nás to, že jsme příliš zdůrazňovali ,dva systémyʻ [politika Hongkongu je ,jedna země, dva systémyʻ]. Nezdůrazňovali jsme ,jednu zemiʻ.

Minulý rok, potom, co do funkce nastoupila naše nové správkyně Carrie Lam, si myslím, že udělala dvě věci velmi dobře.

Za prvé, ti, kteří se účastnili iniciativy „Occupy Central“ [kampaň občanské neposlušnosti zaměřená na reformu volebního systému v Hongkongu] a vytvořili chaos, byli odsouzeni.

Za druhé, od letošního roku mění učebnice. Měli byste používat učebnice pro čínské občany. Jak můžete používat učebnice pro občany britských závislých území?

Musíme tyto lidi vzdělávat. Všichni jste zde učitelé. Všichni tomu rozumíte. Pokud chcete tyto lidi vzdělávat, nemůžete dosáhnout svého cíle za jeden nebo dva roky. Vzdělávání je dlouhodobá záležitost.“

Článek byl upraven 18. 8. 2019.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“