Redakce Epoch Times

19. 8. 2019

18. srpna ulice Hongkongu zalilo moře deštníků. Lidé v Hongkongu zorganizovali masové protesty, které probíhají již jedenáctý týden.

To, co původně začalo jako protest proti návrhu extradičního zákona, který by čínskému režimu umožnil obvinit, zatýkat a deportovat kohokoli pobývajícího v Hongkongu na území pevninské Číny a soudit je v pevninské Číně, se od té doby rozšířilo o požadavky na odpovědnou policii a otevřené demokratické volby.

Navzdory lijáku zaplnili lidé v Hongkongu Victoria Park, aby tímto shromážděním odsoudili policejní násilí při předchozích demonstracích. Masy lidí zastavily provoz v centru města.

Přestože policie neschválila žadatelům žádost o pochod, který následoval po shromáždění, místní obyvatelé se rozhodli zákaz obejít a vydali se do ulic.

Protestující pochodují ulicemi Hongkongu, 18. srpna 2019. (Anthony Kwan/Getty Images)

Podle organizátorů akce, sdružení Občanská fronta za lidská práva (Civil Human Rights Front, CHRF), šlo o jeden z největších masových protestů v hongkongské historii, s více než 1,7 milionu účastníků. Skupina dodala, že její odhad počtu lidí nezohlednil ty, kteří se kvůli velkým davům nemohli dostat do Victoria Parku, a pochodovali tak místo toho k Wan Chai, Admiralty a na další místa.

Pochod byl také vzácnou výjimkou oproti minulým víkendům, kdy protesty končily násilnými střety mezi policií a protestujícími. Policejní přítomnost byla během nedělní akce minimální.

„Realita prokázala, že pořádek dodržovali obyvatelé Hongkongu, a ne policie,“ uvedlo v neděli večer v prohlášení CHRF. „Žádná policie, máme klid!“

Od června policie zatkla přes 740 lidí a vypálila více než 1 000 plechovek slzného plynu.

Protestující pochodují ulicemi Hongkongu, 18. srpna 2019. (Anthony Kwan/Getty Images)

Nenásilné poselství

Obvinění z policejní brutality se v poslední době zvyšují poté, co byla při střetech mezi policií a protestujícími 11. srpna střelena do pravého oka dobrovolná zdravotnice. Údajně šlo o gumové projektily vystřelené policií. Vysoký komisař OSN pro lidská práva a Amnesty International odsoudili taktiku, kterou hongkongská policie používá při rozptylování demonstrantů, jako pouštění slzného plynu uvnitř uzavřené stanice metra a střílení gumových projektilů do davu z krátké vzdálenosti.

V neděli kolem 15:00 začali protestující opouštět park. Protože pochod nebyl povolen policií a neměl určenou trasu, lidé začali pochodovat různými směry.

Protestující pochodují ulicemi Hongkongu, 18. srpna 2019. (Philip Fong/AFP/Getty Images)

„Do toho, Hongkonžané,“ a „Navrácení Hongkongu, revoluce naší doby,“ skandoval dav, v němž lidé drželi plakáty se svými požadavky na úplné zrušení návrhu zákona, nezávislé vyšetřování policejního použití síly nebo osvobození všech zatčených demonstrantů.

Od června policie zatkla přes 740 lidí a vypálila více než 1 000 plechovek slzného plynu.

Mnoho rodičů přivedlo své děti do průvodu s vysvětlením, že si přejí, aby budoucí generace věděla, co se ve městě děje.

„Nechci být okamžitě zatčen kvůli vyslovení [špatného] slova, až vyrostu. … Bojím se, ale musím vyjít ven a protestovat, protože jsem také součástí Hongkongu,“ řekl dvanáctiletý chlapec příjmením Lam hongkongské redakci The Epoch Times. Mnoho obyvatel Hongkongu vyjádřilo obavy, že zákon o vydávání občanů do zahraničí umožní čínskému režimu svévolně trestat jeho kritiky.

Šedesátiletá Helena Wongová, členka Legislativní rady, jednokomorového zákonodárného sboru města, na shromáždění uvedla, že hongkongská vláda musí reagovat na požadavky protestujících.

„Stejně jako všichni Hongkonžané obětujeme svůj čas – a vše, co máme – v boji za demokratický, svobodný a otevřený Hongkong,“ řekla.

„Nechci být okamžitě zatčen kvůli vyslovení [špatného] slova, až vyrostu. … Bojím se, ale musím vyjít ven a protestovat, protože jsem také součástí Hongkongu,“ – dvanáctiletý chlapec z Hongkongu

Isaac Cheng Ka Long, místopředseda prodemokratické strany Demosisto, uvedl, že organizuje masovou studentskou stávku, aby hnutí dále posílila.

„V této neobvyklé společnosti a za této neobvyklé vlády pro nás není možné normálně se vrátit do školy,“ uvedl a poznamenal, že asi 20 000 studentů projevilo stávce podporu.

Protestující pochodují ulicemi Hongkongu nosí na prvém oku symbol zranění dobrovolné zdravotnice vypáleným gumovým projektilem z policejní pušky, 18. srpna 2019. (Manan Vatsyayana / AFP / Getty Images)

Protestů se také zúčastnilo mnoho zdravotnických pracovníků. Na shromáždění řekli, že by rádi vyjádřili svou podporu zraněné zdravotnici a zároveň vyjádřit nesouhlas s vládou a policií za to, že „zavírá oči“ nad požadavky protestujících.

„Chceme říct hongkongským občanům toto: opravdu se zajímáme o tuto společnost, staráme se o každého občana a jsme ochotni vás doprovázet v tomto nejtemnějším období.“

Avery Ng, vůdce místní strany Liga sociálních demokratů, vyzýval k tomu, aby se do protestů zapojilo více lidí a vyvíjeli tlak na vládu, aby reagovala.

„Nejde jen o otázku naší vlastní svobody, ale také o lidskou důstojnost,“ řekl Ng.

Do večera museli někteří protestující opustit Victoria Park, aby mohli zahájit pochod.

Protestující pochodují ulicemi Hongkongu, Causeway Bay, 18. srpna 2019. (Billy H.C. Kwok/Getty Images)

Tisíce lidí se také shromáždily poblíž sídla vlády v Admiralty a mířily lasery na budovu, čímž upozorňovali na zatčení univerzitního studenta za nákup laserových per, která policie nazvala „útočnou zbraní“. Student je nyní již propuštěn.

Kolem půl jedenácté večer policie vydala prohlášení, ve kterém protestující varovala, aby oblast vyčistili. Dav se postupně do půlnoci ztenčoval a mnoho lidí křičelo: „Pojďme domů společně“, aby se vyhnuli střetům s policií.

Hongkongská vláda v reakci na protesty rovněž vydala prohlášení, v němž uvedla, že ačkoli pochod účastníků byl poklidný, „vážně ovlivňoval dopravu a způsobil komunitě mnoho nepříjemností“.

V sobotu se také tisíce lidí navzdory bouřce připojily ke shromáždění učitelů škol a vyjádřily podporu mladým protestujícím.

Lidé se shromáždili v centru Londýna, aby se zúčastnili pochodu organizovaném skupinou StandwithHK a D4HK na podporu prodemokratických protestujících v Hongkongu, 17. srpna 2019. (Isabel Infantes/AFP/Getty Images)

Hlasy ze světa

Přes víkend se také konala shromáždění na podporu hongkongských protestujících ve městech po celém světě, včetně Vancouveru, Toronta, Londýna, Los Angeles, San Franciska, New Yorku, Melbourne, Sydney a Kolína nad Rýnem.

Kanada a Evropská unie rovněž vydaly společné prohlášení, v němž naléhavě vyzývají hongkongskou administrativu, aby zachovávala umírněný přístup a vedla otevřený dialog s občany. Násilí, které hongkongská vláda použila vůči svým občanům, hájícím svá základní práva, označili za „nepřijatelné“.

Mezitím americký senátor za Demokratickou stranu Chuck Schumer na Twitteru napsal: „Čínská komunistická strana musí čelit následkům… Amerika slyší obyvatele Hongkongu.“

Lidé vyjadřují podporu hongkongským protestujícím v Belmore Park v australském Sydney, 18. srpna 2019. (Brook Mitchell/Getty Images)

Sdružení CHRF oznámilo plány na další masový protest, který se má konat 31. srpna.

Policie by neměla proti této akci vznést námitky, pokud „pochopí, že bude mít problém zabránit občanům připojit se k protestu,“ uvedlo CHRF na své stránce na Facebooku.

Americký prezident Donald Trump 18. srpna varoval Peking, že jakékoli násilné zákroky proti demonstrantům v Hongkongu by poškodily probíhající obchodní rozhovory mezi oběma zeměmi.

„Myslím, že by bylo velmi obtížné se dohodnout, pokud [Čína] použije násilí, tedy, pokud z toho bude další náměstí Nebeského klidu,“ řekl Trump novinářům v New Jersey. Dodal, že v Hongkongu podporuje svobodu a demokracii.

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).