Eva Fu

28. 8. 2019

Peking kritizoval zahraniční vlády kvůli jejich „zasahování“ do protestů v Hongkongu den poté, co vůdci summitu G7 vyjádřili obavy o tento region a vyzvali k mírovému vyřešení probíhající politické krize.

„Rád bych řekl členům skupiny G7: zastavte své neústupné vměšování v honbě o dosažení vaší skryté agendy,“ uvedl na tiskové konferenci 27. srpna Keng Šuang (Geng Shuang), mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Dodal, že Čína „se o [své] záležitosti řádně postará“.

V pondělí sedm průmyslově vyspělých zemí, Británie, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Spojené státy, vydalo na summitu G-7 společné prohlášení, v němž Čínu žádaly, aby dodržovala Společnou čínsko-britskou deklaraci.

Tato dvoustranná smlouva z roku 1984 stanovovala podmínky, za jakých měl být v roce 1997 Hongkong převeden pod čínskou správu, přičemž obě strany se dohodly, že zachovají autonomii území a svobody, které nejsou na pevnině poskytovány, podle modelu „jedna země, dva systémy“.

„G7 znovu potvrzuje existenci a význam čínsko-britské dohody z roku 1984 ohledně Hongkongu a požaduje, aby se předešlo násilí,“ stojí v prohlášení vydaném v závěru summitu G7 ve Francii.

V pondělí také na konferenci G7 přednesl britský premiér Boris Johnson projev, v němž uvedl, že země G7 jsou „hluboce znepokojeny“ událostmi v Hongkongu. V posledních měsících město zaplavily masové protesty proti kontroverznímu zákonu o vydávání trestně stíhaných osob do Číny, při nichž došlo ke střetům policie s civilisty.

„Všechny země G7 chtějí podpořit stabilní a prosperující Hongkong. A nadále jsme společně vázáni rámcem ,jedné země, dvou systémůʻ,“ řekl Johnson.

Západní vlády vyjádřily své znepokojení nad nedávnými hrozbami čínského režimu o tom, že vyšle jednotky k potlačení protestů v Hongkongu, a vyzvaly čínský režim, aby dodržoval to, k čemu se zavázal ve Společné čínsko-britské deklaraci.

Americký viceprezident Mike Pence 19. srpna naléhal na Čínu, aby „jednala humanitárním způsobem“, a naznačil důležitost hongkongské otázky pro probíhající obchodní jednání mezi Čínou a Spojenými státy.

„Aby Spojené státy uzavřely [obchodní] dohodu s Čínou, musí Peking dodržovat své závazky, počínaje závazkem Číny přijatým v roce 1984 o respektování integrity hongkongských zákonů prostřednictvím Společné čínsko-britského deklarace,“ řekl Pence v projevu předneseném v Detroit Economic Clubu.

V reakci na Penceovy připomínky čínská státní televizní stanice China Central Television ve svém večerním zpravodajském pořadu prohlásila, že smlouva se „stala historickým dokumentem“ po převedení Hongkongu pod správu Číny – což je tvrzení, které čínský režim použil již v minulosti při útoku na Spojené království a USA, které vyjádřily znepokojení nad zasahováním Číny do záležitostí Hongkongu. Vláda Spojeného království několikrát prohlásila, že prohlášení je stále právně závazné.

Americký prezident Donald Trump na summitu G7 také vyjádřil tichou podporu Hongkongu tím, že záležitost uvedl do kontextu čínsko-americké obchodní války.

Ve svém komentáři ke slovům čínského místopředsedy vlády Liou Che (Liu He), který uvedl, že doufá v „klidné vyřešení“ obchodního sporu, Trump zmínil, že tímto prohlášením Liou také vyslal pozitivní zprávu pro Hongkong.

„Myslím, že tak se dá v [otázce] Hongkongu snadněji něco udělat. A myslím, že prezident Si s Hongkongem něco udělá. Opravdu si myslím, že tato zpráva je dobrou zprávou, co se týče konečného výsledku v Hongkongu,“ řekl Trump.

Z původního článku newyorské redakce přeložila Jana Skovajsová.

Čtěte také:

Summit G7 začal konzultacemi o bezpečnosti, ekonomice a ochraně klimatu

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.