Podpora českých farmářů společně s přijetím důsledných bezpečnostních opatření pro ochranu zdraví zákazníků i prodávajících – to jsou nyní priority provozovatelů farmářských trhů v Česku, kteří museli svou činnost ze dne na den ukončit. Nyní žádají, aby bylo konání trhů opět povoleno.

„Pokud stát ponechá otevřené prodejny potravin a zakáže provoz farmářských trhů, je tím významná skupina producentů, především rodinných farem, diskriminována,“ říká Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

„Pokud se situace rychle nezmění, může zbankrotovat až 40 % malých českých farem.“ – Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů

„Chceme, aby se farmářské trhy na základě nového bezpečnostního plánu, který jsme už v pondělí 23. března poslali datovou schránkou ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi a hlavní hygieničce Jarmile Rážové, začaly konat co nejdříve,“ dodává Sedláček.

Otevřít farmářské trhy a zachovat důsledná hygienická opatření - to jsou priority farmářských trhů, které museli svou činnost ze dne na den ukončit. Nyní žádají, aby bylo konání trhů opět povoleno a navrhují bezpečná řešení prodeje. (Asociace farmářských tržišť České republiky)
Otevřít farmářské trhy a zachovat důsledná hygienická opatření – to jsou priority farmářských trhů, které musely svou činnost ze dne na den ukončit. Nyní žádají, aby bylo konání trhů opět povoleno a navrhují bezpečná řešení prodeje. (Asociace farmářských tržišť České republiky)

Návrh Asociace (viz obrázek výše) spojuje řešení bezpečnostních opatření k zajištění zdraví zákazníků a zajištění odbytu farmářů, pro které bude uzavření farmářských trhů likvidační.

Prezentované řešení má být podle Asociace bezpečným konceptem prodeje potravin na farmářském trhu během krize způsobené epidemií viru komunistické strany Číny (KS Číny), známého též jako nový koronavirus. Navrhovaný koncept má zachovávat vysoké hygienické standardy a podle asociace je „méně rizikový než například nákup v supermarketu“.

Bezpečnější než v supermarketu

Podle tiskové zprávy Asociace je nákup potravin na čerstvém vzduchu z hlediska možnosti nákazy bezpečnější než nákup v kamenné prodejně, což podle zprávy potvrzuje i Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry.

„Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková, čím déle někdo dýchá virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější. Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat,“ uvádí Ruth Tachezy v tiskové zprávě asociace.

Naše největší farmářské tržiště na vás čeká na pěší zóně Anděl. (farmarivpraze.cz)

Technická řešení

„S ochranným konceptem bychom začali na menších trzích, tedy na Heřmaňáku a Kubáni. Na Náplavce pravděpodobně později. Farmáři by nabízeli výhradně potraviny k odnosu domů. Součástí trhů by v žádném případě nebyl prodej občerstvení, nápojů, zmizí posezení i buskeři. Na Náplavce počítáme namísto 90 stánků s 15 až 20. Rozestupy mezi zákazníky bychom řešili páskou vyznačenou na zemi a také místním dozorem. Případně i lehkým plastovým oplocením prostoru, jímž bychom vymezili cestu tak, aby k pultu lidé přistupovali po jednom. Mimo to spoléháme na disciplínu samotných spotřebitelů,“ popsal nový systém farmářských trhů Jiří Sedláček.

Nový koronavirus a nemoc COVID-19: Co o nich víme? (Epoch Times)

V sousedním Německu otevřeno

Farmářské trhy musely v ČR ukončit činnost 10. března 2020. V okolních státech se ale podle Asociace trhy konají dál, například v Německu.

„Na trhy se tam nahlíží jako na uspokojování základních potřeb, a zavřené proto většinou nejsou. Jednotlivé spolkové země mohou vyhlásit kvůli ochraně zdraví přísnější opatření obecným nařízením, jako například ohledně trhů v Drážďanech či v Lipsku. V Berlíně fungují trhy jako obvykle, musí se ale dodržovat přísná opatření. Například bezpečnostní odstupy mezi zákazníky, trhovci mají rukavice. Dále lidé musí držet rozestup minimálně 1,5 metru, nesmí tvořit fronty nebo se srocovat blízko pultu,“ popisuje situaci Nikolaus Fink, organizátor farmářských trhů v Berlíně, kterého cituje Asociace v tiskové zprávě.

Obavy, že mnozí brzy zkrachují

Asociace varuje před tím, že čím déle bude uzavření farmářských trhů trvat, tím více prodejců se dostane do existenčních problémů. 

„Pro některé prodejce může být uzavření trhů zcela fatální. Pokud bude absence prodeje trvat dlouho, mnohé farmy či pěstitelé mohou i skončit, což by bylo katastrofální.  Odhadujeme, že pokud se situace rychle nezmění, může zbankrotovat až 40 procent malých českých farem,“ uvedl Jiří Sedláček, organizátor pražských farmářských trhů Náplavka, Kubáň a Heřmaňák, na kterých pravidelně prodávají stovky pěstitelů, chovatelů, zpracovatelů a ostatních výrobců.

Vážení čtenáři, nenechte si ujít to nejlepší z Epoch Times! Přihlašte se k odběru Newsletteru. Jednou týdně vám tak budeme moci zasílat výběr těch NEJ zpráv.

Farmářské trhy, restaurace a hotely – to jsou hlavní odběratelé českých farmářů. Ze dne na den musely zavřít, a farmářům tak dramaticky klesají tržby.

„Vedle zákazníků farmářských trhů nám téměř okamžitě ubyli všichni odběratelé z oblasti gastronomie. Celkově jde o 80 % propad tržeb. V současné době máme otevřenou malou kamennou prodejnu, k tomu nabízíme individuální rozvoz zboží. To ale zdaleka nepokryje náklady farmy. Pokud bude uzavření restaurací, hotelů a farmářských trhů trvat dlouho, zbankrotujeme,“ uvádí David Kolman, spolumajitel kozí farmy Krasolesí. 

Čeští farmáři se museli vzniklé situaci rychle přizpůsobit. Podle asociace v nařízeních vlády ale nemají zcela jasno a někteří tápou, jakým způsobem mohou své produkty prodávat.

„Situaci se snažíme řešit aktivně a vymýšlíme systém, který by alespoň částečně dokázal zmírnit následky vzniklé krizové situace a pomohl s odbytem uskladněné zeleniny. Vzhledem k ne úplně sebevědomému a srozumitelnému počínání naší vlády je ale velmi těžké najít systém, který odpovídá bezpečnostním požadavkům. Z toho důvodu jsme stále v procesu vymýšlení funkční platformy. V tuto chvíli se situace nevyvíjí pozitivně, vše záleží na tom, kdy bude opět možné zeleninu prodávat lidem na farmářských trzích. Čím déle bude tato situace trvat, tím více se budeme blížit existenčním problémům,“ popisuje situaci Radka Šťastná z farmy Šťastné saláty.