Yu Qingxin

28. 4. 2020

Názorový článek

V Belgii, která má pouze něco přes 11 milionů obyvatel a rozlohu 30 500 km2, se vyskytuje jedna z nejvyšších měr úmrtnosti na virus Komunistické strany Číny (KS Číny).

K 28. dubnu bylo v této zemi zaevidováno přes 46 600 nakažených a přes 7 200 mrtvých, a tedy míra úmrtnosti činí až 15,5 %. To je dokonce vyšší míra úmrtnosti než v Itálii.

V článku Koronavirus ve světě: Nejvíce jsou zasaženy země s vazbami na čínský režim naše redakce poukazuje na společné pojítko mezi nejhůře zasaženými zeměmi koronavirem. Belgie v tomto ohledu není výjimkou, její královská rodina i vláda mají mnoho let s čínským komunistickým režimem úzké vztahy.

Hedvábná stezka

Do megalomanského čínského projektu Nové hedvábné stezky (NHS) se zařadily dva nejdůležitější belgické přístavy.

V roce 2015 Port of Antverp podepsal smlouvu s čínskými firmami na vybudování „Čínsko-Evropsko-Afrického mezinárodního obchodního a logistického centra“. V následujících letech pak vyškolil 3 800 čínských námořních expertů, podepsal smlouvy či prohlášení o družbě se šesti čínskými přístavy a před 2 lety do Antverp dorazil první „hedvábný vlak“.

V listopadu 2017 pak čínská státní firma Cosco koupila většinový podíl kontejnerového terminálu v Zeebrugge, dalším strategickém přístavu.

Tehdejší vice-premiér Belgie, Kris Peeters, si pochvaloval, že podepsání kontraktu „přispívá k upevnění belgicko-čínského obchodu“. Peeters v době své funkce navštívil Čínu mnohokrát a při mnoha příležitostech vyzdvihoval spolupráci s Pekingem a jeho NHS.

Dalším nadšeným obhájcem Belgie coby partnera NHS je bývalý premiér Yves Leterme. Např. v rozhovoru pro čínský deník Southern Metropolis Daily 27. října 2019 povzbuzoval belgickou vládu k urychlenému jednání v rámci NHS a zároveň poodhalil, že přední belgičtí politici již začali s rokováním.

Erik Famaey, pokladní Belgicko-čínské ekonomické a obchodní komory (BCECC), se na výstavě Konfuciova institutu na univerzitě v Leuven rozplýval nad NHS a označil jej jako „historický projekt“. BCECC je přední belgická obchodní asociace společností zapojených do obchodu s Čínou.

Nicméně všichni experti na Čínu, kteří mají hlubší pochopení KS Číny, vědí, že NHS není jen ekonomická iniciativa či projekt. Peking jejím prostřednictvím rozšiřuje svůj vliv po celém světě a infiltruje se do oblastí politiky, diplomacie, vojenství, kultury a vzdělávání. Primární úlohou čínských konzulátů a Konfuciových institutů je využít všech příležitostí k propagaci NHS a idealizování „čínského pozlátka“.

Čínské investice a evropské technologie

Továrna Volvo Car Gent je největším automobilovým závodem v Belgii. Byla zde postavena v roce 1965 jako první Volvo továrna mimo Švédsko. Koncern Volvo koupil v roce 2009 Ford Motor za 6,45 miliard amerických dolarů. Nicméně kvůli finančním problémům Ford prodal Volvo v roce 2010 čínské skupině Geely za 1,8 miliard dolarů. Geely se tak stala první čínskou společností vlastnící mezinárodní prémiovou automobilovou značku.

V dubnu 2014 navštívili tuto fabriku předseda KS Číny Si Ťin-pching spolu s belgickým králem Filipem a jeho manželkou, aby slavnostně uvedli tří set tisící Volvo exportované do Číny.

V květnu 2017 byl Kris Peeters v Číně na summitu NHS a zároveň navštívil novou Volvo továrnu v Ta-čchingu, která začala přes „hedvábný vlak“ dovážet luxusní sedany Volvo S90 do Gentu, ze kterého se auta distribuují dál do Evropy.

Následujícího měsíce zavítal do Číny na výstavu Geely Volvo Innovation tehdejší belgický premiér Charles Michel, aby vztahy mezi zeměmi dále utužil.

Šíření propagandy KS Číny

Peking v Belgii otevřel již šest Konfuciových Institutů. Kromě toho přes 50 belgických škol používá při svých kurzech čínštiny učebnice poskytnuté KS Číny. Tyto učebnice byly sestaveny režimem a obsahují tedy materiály pro vymývání mozků.

V posledních letech sdílí obě země více než 100 programů kulturní výměny v oblasti hudby, výtvarného a jevištního umění ročně. Vedoucí institucí v tomto směru je Bruselské čínské kulturní centrum, které bylo založeno v roce 2015.

Epidemie viru SARS-CoV-2

Dle zprávy čínské státní mediální agentury Sin-chua (Xinhua) z 2. dubna si Si Ťin-pching volal s králem Filipem. Belgický král pochválil Čínu coby lídra v boji proti pandemii koronaviru a za zkušenosti, které jsou pro ostatní země cenné.

„Potvrzujíc, že Čína podporuje a přispívá jiným zemím v boji proti nemoci, král Filip řekl, že Belgie oceňuje Čínu za poskytnutí mimořádných dodávek zdravotních ochranných pomůcek, a že chce s Čínou spolupracovat na vývoji léčiv,“ napsala Sin-chua, hlásná trouba KS Číny.

O několik dní později informoval Brussels Times, že 3 miliony roušek dovezených z Číny musela Belgie reklamovat kvůli kvalitativním problémům.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou myšlenkami autora a nemusí reflektovat pohled Epoch Times.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“