Zdenka Danková

22. 5. 2020

Lidé v ČR se zajímají, jak se uvolnění svízelné situace kvůli ohrožení wuchanským koronavirem dotkne jejich dosavadního způsobu života. Vláda uvažuje o několika krocích uvolnění ve veřejném životě, školství, stravování anebo přechodu státních hranic.

Přinášíme pár základních bodů z oblastí, kterých se změna dotkne.

Od 25. května 2020 se v režii ministerstva zdravotnictví povolí:

  • restaurace, kavárny, bary a další provozovny stravovacích služeb (vnitřní prostory) – povolení se vztahuje také na provoz stravovacích zařízení v nákupních centrech nad 5 000 m2;
  • hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení;
  • taxislužby (dosud nepovolené);
  • živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing, permanentní make-up apod.);
  • zoologické, botanické a dendrologické zahrady (vnitřní prostory);
  • hrady a zámky (vnitřní prostory);
  • přírodní a umělá koupaliště (krytá i nekrytá);
  • sauny a wellness centra;
  • možnost návštěv v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních;
  • organizovaný trénink profesionálních i amatérských sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti s účastí nejvýše ve stejný čas 300 osob s možností využití zázemí;
  • hromadné akce ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob ve stejný čas;
  • možnost osobní přítomnosti žáků 1. stupně základních škol a jejich organizované a zájmové aktivity nepovinného charakteru formou školních skupin.

Podmínkou ovšem je, že nedojde ke zhoršení epidemiologické situace.

Zmírnění už brzy

Podle ministra Hamáčka chce Česko od 26. května uvolnit opatření na převážné většině hraničních přechodů. Konkrétní seznam nyní připravuje ministerstvo s policií. Stíé kontroly by byly nahrazeny namátkovými a policie by působila ve vnitrozemí, tedy dále od hranic.

Podle slovenské Stránky ministerstva hospodárstva je možné udělit výjimku pro vstup na území Slovenské republiky. Pokud firma požádá o výjimku, tak ta bude platit pouze 48 hodin, a potom musí zaměstnanci do karantény na Slovensku, pokud zůstanou déle.

Rovněž platí, že před vstupem na Slovensko je nutno mít platný test na COVID, na který se čeká zhruba 2 dny, nemůže být starší než 96 hodin od jeho vystavení.

Nejblíže se rýsuje otevření hranic se sousedy – Rakouskem a Slovenskem, a to v červnu.

Doprava – změny se projeví od 25. května také v MHD, které si jednotlivá města upraví dle své situace.

Potěšitelná zpráva pro milovníky památek

Podle Národního památkového ústavu (NPÚ) zahajují hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu hlavní návštěvnickou sezonu s téměř dvouměsíčním zpožděním.

Od 25. května návštěvníci mohou zavítat i do vnitřních prostor památek, do odvolání je ovšem nutné dodržovat přísná opatření proti šíření koronaviru. Doprovodný program se zaměří na šlechtický rod Valdštejnů, kterým je letošní rok 2020 věnován.

„Přestože bývají v pondělí hrady a zámky obvykle uzavřeny, většina památek otevře hned v pondělí 25. května. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru budou muset návštěvníci dodržovat zpřísněné pokyny nad rámec návštěvnického řádu. Návštěvník musí mít zakryté dýchací cesty po celou dobu pobytu v areálu, je povinen dodržovat dvoumetrové odstupy a provést dezinfekci rukou při vstupu do pokladen či sociálních zařízení. Kompletní přehled pokynů pro návštěvníky je k dispozici zde,“ uvádí NPÚ.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.