Ivan Pentchoukov

22. 7. 2020

Aktualizováno 22. 7. o komentáře M. Rubia

Mluvčí amerického Ministerstva zahraničních věcí, Morgan Ortagusová, oznámila 22. července, že Spojené státy nařídily uzavření čínského konzulátu v Houstonu.

„USA nebudou tolerovat narušování naší suverenity a zastrašování našich lidí Čínskou lidovou republikou, stejně jako netolerujeme neférové obchodní praktiky ČLR, kradení amerických pracovních příležitostí a dalšího do nebe volajícího chování. Prezident Trump trvá v americko-čínských vztazích na férovosti a reciprocitě,“ uvedla Ortagusová v e-mailu pro The Epoch Times.

„Nařídili jsme uzavření generálního konzulátu ČLR v Houstonu, abychom chránili americké duševní vlastnictví a soukromé informace Američanů.“

Ortagusová neposkytla další detaily, ale odvolala se na dva články Vídeňské úmluvy, které pověřují diplomaty „povinností dbát zákonů a předpisů přijímajícího státu“ a „nevměšovat se do vnitřních záležitostí tohoto státu“.

Senátor M. Rubio, dočasný předseda senátního Zpravodajského výboru, označil na svém Twitteru onen konzulát jako „obrovské špionážní centrum“ Komunistické strany Číny.

„Čínský konzulát v Houstonu není diplomatickým zařízením. Jde o centrální uzel rozsáhlé špionážní sítě komunistické strany a jejich vlivových operací v USA. Nyní se musí budova uzavřít a špioni mají 72 hodin na odchod, jinak budou čelit zatčení,“ uvedl v dalším postu Rubio.

Čína nazvala uzavření „bezprecedentní eskalací“ a řekla, že pokud USA příkaz nepřehodnotí, můžou čekat odplatu.

Dle čínského Ministerstva zahraničí daly Spojené státy konzulátu tři dny na uzavření.

„Jednostranné uzavření čínského generálního konzulátu v Houstonu za tak krátkou dobu je bezprecedentní eskalací současných akcí proti Číně,“ řekl mluvčí čínského ministerstva, Wang Wen-pin.

„Naléháme na USA, aby okamžitě přehodnotily toto nesprávné rozhodnutí. Pokud budou trvat na pokračování této špatné cesty, Čína bude reagovat tvrdými protiopatřeními.“

Wang uvedl, že konzulát zatím normálně funguje. Nereagoval na otázky ohledně zpráv týkajících se pálení dokumentů na nádvoří konzulátu. Do místní TV stanice bylo totiž zaslané video ukazující několik otevřených ohňů na nádvoří čínského konzulátu v Houstonu.

„Vypadá to, že v kontejnerech na dvorku čínského konzulátu hoří otevřený oheň. Nevypadá to jako neřízený oheň, ale nedostali jsme povolení vstoupit,“ řekl pro KTRK šéf houstonských hasičů Samuel Pena.

„Jsme připraveni a monitorujeme situaci.“

Houstonská policie řekla pro FOX 26, že zaměstnanci konzulátu pálili dokumenty, protože jsou z budovy vykázáni.

Uzavření konzulátu přichází v době, kdy byli obžalovaní dva Číňané z deset let dlouhé kybernetické špionáže. Byli obviněni z kradení informací z vojenského a farmaceutického odvětví, softwarových zdrojových kódů a osobních dat. Jde o jednu z mnoha žalob, kterou se USA brání vůči krádežím duševního vlastnictví a dalších aspektů infiltrace prováděných Komunistickou stranou Číny.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.


USA přikázaly uzavřít konzulát v Houstonu. Pálí se důkazy?

Pořad Televize NTD Čína bez cenzury, který moderuje Chris Chappell, vysílá ve formátu pozdní noční show, která mísí humor s vážnou analýzou čínské politiky a společnosti.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“