Milan Kajínek

29. 7. 2020

Agentura Reuters zveřejnila zprávu, že Ekvádorské námořnictvo v minulém týdnu objevilo obrovskou čínskou rybářskou flotilu o síle 260 lodí, která se nachází přibližně tři sta kilometrů od Galapážského souostroví.

Čínské lodě údajně podnikají masivní výlov ryb na okraji výhradní hospodářské oblasti souostroví Galapág v Tichém oceánu. Agresivní výlov by mohl (podle autora článku) naznačovat, že se Čína dostala do vážných problémů v oblasti zemědělství, které decimují sucha a masivní záplavy v posledních týdnech a měsících.

V okolí Galapág žije celá řada jedinečných rostlin i živočichů. Přírodní bohatství souostroví bylo zachováno až dodnes díky přísné ochraně přírody. Experti se domnívají, že masivní výlov, který v oblasti podnikají čínské lodě, naruší těžce budovanou a ochraňovanou přírodní rovnováhu.

Ochránce přírody znepokojuje již samotná přítomnost tak velkého množství lodí v oblasti, což může samo o sobě ovlivnit citlivý ekosystém. „Velikost a agresivita této flotily proti mořským druhům je velkou hrozbou pro rovnováhu druhů na Galapágách,“ uvedla podle I-dnes bývalá ministryně životního prostředí Ekvádoru a odbornice na ochranu přírody Yolanda Kakabadseová.

Souostroví Galapágy, přírodní bohatství

Galapágy jsou neuvěřitelný zvířecí ráj zrozený ohněm a lávou. Tady zvířata žijí v symbióze s lidmi. Unikátní místo, kde se zastavil čas a díky přísné ochraně přírody, doslova o zvířata zakopáváte. Na lávě se vyhřívají i metr a půl dlouzí ještěři, na trávě si pochutnávají obrovské želvy a nad hlavami vám plachtí terejové a pelikáni. Ve vodě si hned vedle vás hrají tuleni a pod hladinou bezstarostně plavou mořské želvy, stejně jako žraloci. Neuvěřitelný životní zážitek, na který nikdo nezapomene. (Text autora videa)

Čína zasažená povodněmi a suchem hledá levné zdroje?

Události v Číně z posledních měsíců jsou pro tamní ekonomiku, ale i zemědělství skutečně devastující. Zatímco lidé po celé Číně hlásí velké ztráty v zemědělství v důsledku ničivého sucha, masivního nárůstu kobylek v jedné oblasti a neustálých dešťových srážek v jiných oblastech. Čínský režim ve státních médiích uvádí, že úrody je dostatek, a rovněž bagatelizuje dopady vznikajících povodní.

Čínský režim ve státních médiích uvádí, že úrody je dostatek.

Mocné proudy rozvodněných řek strhávají celé domy a zaplavují rozsáhlé oblasti. Pro zahraniční pozorovatele a běžné obyvatele Číny je devastace zemědělské půdy očividným důsledkem těchto událostí. Čínská státní média však uvádějí, že došlo pouze k malým škodám.

Záplavy po celé Číně, 38 milionů lidí evakuováno, nebezpečí protržení největší přehrady

Masivní nákupy Číny v oblasti potravin ze zahraničí a současný agresivní výlov tak velké flotily naznačují, že problém se zajištěním jídla pro čínskou populaci bude mnohem závažnější, než je tamní Komunistická strana ochotna připustit.

Čínský režim byl opakovaně kritizován za zamlčování událostí v souvislosti s epidemií SARS (2013) a epidemií koronaviru (2019/2020). Docházelo k zamlčování epidemie, zkreslování počtu nakažených a mrtvých.

Historie se opakuje

Velký hladomor: Asi čtyřicet milionů lidí zemřelo a země se zmítala v ekonomické krizi. Úřady následně označily toto neštěstí za „přírodní pohromu“. V té době však žádné přírodní katastrofy nebyly zaznamenány. (www.svetbezkomunismu.cz)

V období o něco vzdálenějším, probíhala kampaň komunistické strany v Číně nazvaná Velký skok kupředu, kdy měl celý národ masivně zvýšit výrobu oceli. V té době docházelo ke značnému úbytku pracujících v zemědělství, v důsledku čehož nebyly pěstovány téměř žádné potraviny.

Komunistická strana tehdy ve státních médiích stále opakovala, že jídla je dostatek. Nakonec v důsledku hladomoru zemřelo 40 milionů lidí.

Komunistická strana tehdy ve státních médiích stále opakovala, že jídla je dostatek.

Pan Ťiang z provincie Šan-si, který dnes vyučuje ve městě, popisuje utrpení během velkého hladomoru: „Spousta malých vesnic byla vyhlazena, když celé rodiny farmářů vyhladověly k smrti. Lidé jedli cokoliv. V každé rodině někdo umřel a mrtvá těla byla všude.“ Aby přežili, uchýlili se někteří lidé ke kanibalismu a jedli maso z těl mrtvých lidí.

Tento incident se udál za vlády komunistického vůdce Mao Ce-tunga a zůstává i po letech pro čínský režim citlivým tématem. Média v Číně o něm mají zakázáno informovat.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."