Redakce Epoch Times

12. 11. 2020

Prezidentské volby v USA 2020

Kampaň demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena se snaží získat finanční prostředky na boj proti právním sporům, které vede úřadující prezident Donald Trump v několika státech USA a které zpochybňují důvěryhodnost volebních výsledků a dávají podněty k vyšetřování, auditům a přepočítávání hlasů.

V e-mailu zaslaném 10. listopadu 2020 Bidenova kampaň uvedla, že znovu spouští svůj „Biden Fight Fund“ a žádá pomoc od svých příznivců při získávání 30 milionů dolarů.

„Věříme ve své vítězství a Joe Biden a Kamala Harrisová touží pracovat pro americký lid, ale Trumpovy žaloby přivedou tento boj k soudu a my si musíme být schopni dovolit právní bitvy, které nás čekají,“ uvádí text e-mailu.

„Vést tolik sporů je nákladné, ale musíme být přesto připraveni bojovat proti těmto soudním sporům a zajistit, aby je Trump nevyhrál jen proto, že nemáme prostředky na to, abychom se bránili.“

Prezident Donald Trump a jeho kampaň zahájili právní kroky v několika státech USA a žádají soudy, aby ochránily integritu procesu hlasování a sčítání.

Soudní spory byly podány v Pensylvánii, Arizoně, Georgii, Nevadě a Michiganu. Zatímco některé soudní spory byly od té doby zamítnuty, jiné postupují skrze státní a federální soudní systémy.

Právníci v jednom z případů podali u Nejvyššího soudu žádost o přezkum. Trumpova kampaň také vyzvala občany, aby se k žádosti připojili.

Trump a jeho kampaň hovoří o potřebě chránit „posvátnost volebního práva“ a prohlašují, že by se měly počítat pouze „legální hlasy“. Uvádí také, že poštovní lístky s razítkem do 3. listopadu, ale doručené po volebním dni by se neměly započítávat a že hlasy, které byly počítány bez přítomnosti republikánských pozorovatelů v centrech pro sčítání hlasovacích lístků, by také měly být považovány za „nelegální hlasy“. Na některých místech totiž odmítli umožnit pozorovatelům vstoupit do budovy, kde se sčítaly hlasy.

Zákon v USA stanovuje, že každý z účastníků voleb má právo na to poslat své pozorovatele, aby sledovali proces sčítání hlasů. Zákon, který schvaluje parlament, také stanovuje způsob a dobu, po kterou se smí hlasy podávat. Stanovuje také dobu uzavření voleb, kdy již nemohou být přijímány další hlasy. Tento zákonný proces musí být dodržován v celých Spojených státech, i když mají jednotlivé státy svá určitá specifika.

Mezitím Trumpův tým také podal žaloby, jejichž cílem je blokovat certifikaci výsledků v několika státech kvůli údajným volebním nesrovnalostem a porušování volebního zákona.

10. listopadu 2020 podala Trumpova kampaň žalobu proti tajemnici ve státě Michigan Jocelyn Bensonové a dalším úředníkům federálního soudu. Žaloba uvádí záznamy o „všudypřítomných“ volebních nesrovnalostech a porušováních zákonů v okrese Wayne, kde se nachází hlavní město Detroit.

Došlo k „obrovským nesrovnalostem s hlasovacími lístky (zaslanými poštou)“, včetně „vícenásobného hlasování, které proběhlo stroji několikrát“, řekl Trumpův poradce Thor Hearne.

Tato žaloba rovněž tvrdí, že republikánským pozorovatelům bylo zabráněno v přiměřeném přístupu k procesu počítání, a snaží se o vydání příkazu k přezkoumání přesnosti tabulkového systému nebo softwaru používaného ve státě Michigan. Opírá se při tom o případy, kdy došlo k odhalení softwarových chyb v okresech Atrim a Okland, kvůli nimž došlo ke změnám v poměru hlasů a připisování hlasů jiným kandidátům, než hlasy uváděly.

Soudní spor vedený Trumpovou kampaní přišel jeden den poté, co třetí strana (Great Lakes Justice Center) podala žalobu na podvod při postupech sčítání hlasů. Žaloba obviňuje okresní volební úředníky z toho, že povolili podvodné zpracování hlasů, včetně toho, že řekli pracovníkům, kteří pracovali na třídění lístků, aby antedatovali hlasovací lístky a nekontrolovali podpisy na zaslaných volebních lístcích. Několik svědků podalo čestná prohlášení potvrzující údajný volební podvod.

Prezident uvedl, že očekává, že se jeho právní snahy dostanou až k Nejvyššímu soudu.

Kampaň prezidenta Trumpa také požádala občany, aby se připojili k žalobě ve státě Pensylvánie podané republikány. Žaloba zpochybňuje rozhodnutí vydané soudci Demokratické strany, které nařídilo volebním úředníkům přijímat hlasovací lístky a dopisy nepřítomných voličů ještě tři dny po skončení státem stanovené doby pro hlasování, tedy po volebním dni 3. listopadu 2020.

Republikánská strana v Pensylvánii tvrdí, že prodloužení lhůty porušuje federální zákon a že o prodloužení doby hlasování mohou rozhodnout pouze zákonodárci, tedy parlament, který vydává zákony. Soudy podle republikánů nemohou měnit nebo vydávat zákony.

Již v říjnu 2020 někteří členové Nejvyššího soudu USA uvedli, že soud má zájem vyhovět žádosti o přezkum uvedeného rozhodnutí, které bylo vydáno několik měsíců před volbami.

Na článku se podílel Ivan Pentchoukov.

původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.