Tom Ozimek

16. 2. 2021

Nejvyšší soud USA naplánoval projednávání několika významných soudních sporů týkajících se voleb v roce 2020, včetně těch, které podali právníci Sidney Powellová, Lin Wood a Trumpova kampaň. Případy plánuje projednat na konferenci 19. února 2021.

Podle seznamu případů budou projednávány žaloby Powellové – případ z Michiganu (20-815), žaloba Trumpovy kampaně týkající se Pensylvánie (20-845) a žaloba z Wisconsinu (20-882), dále žaloba z Pensylvánie podaná poslancem Mikem Kellym (republikáni) (20-810) a případ Lin Wood vs. Georgia (20-799).

Všechny případy poukazují na určitou formu protiprávního chování souvisejícího s volbami, které ovlivňuje výsledky voleb, včetně rozšíření poštovního hlasování volebních úředníků, změny pravidel v rozporu se státními volebními zákony, neexistence odpovídajících bezpečnostních opatření týkajících se poštovních hlasovacích lístků, problémů s tabulkou strojového hlasování a odepření smysluplného přístupu pozorovatelům voleb.

Nejvyšší soud odmítl přiznat úlevy nebo urychlit projednávání případů, jak požadovaly příslušné žaloby podané před inaugurací nového prezidenta, která proběhla 20. ledna 2021.

Michiganská petice Sidney Powelové (pdf) se domáhala mimořádného soudního rozhodnutí (určovací žaloba*), „které by uznalo, že výsledky prezidentských voleb potvrzené michiganskými úředníky jsou protiústavní a jinak v rozporu se zákonem, spolu se soudním zákazem, který by tyto výsledky de-certifikoval”.

Woodova petice pro stát Georgie (pdf) žádala Nejvyšší soud USA, aby „vydal mimořádný příkaz, který by dával žalované straně pokyn ke zrušení osvědčení výsledků všeobecných voleb do úřadu prezidenta”.

Kellyho petice (pdf) žádala soud o vydání příkazu, „kterým soud zakazuje výkonným zástupcům žalované strany provádět oficiální kroky k tabelování, počítání, získávání hlasů, certifikování či jinému dokončování výsledků voleb”.

Podobně volala po mimořádném soudním nařízení v podobě urychlených slyšení a zablokování certifikace hlasů volitelů žaloba Trumpovy kampaně.

Někteří právníci v těchto případech uvedli, že je důležité dotáhnout právní výzvy do konce, protože by mohly mít dlouhodobý dopad na spravedlnost průběhu voleb.

„Náš právní spor je i nadále důležitý, protože potřebuje soudní přezkum,“ řekl advokát John Eastman deníku Washington Examiner s odkazem na chování úředníků státu Pensylvánie během voleb v roce 2020.

Greg Teufel, právník poslance Mikea Kellyho, řekl pro Washington Examiner, že kongresman nemá v úmyslu svoji žalobu stáhnout.

Nejvyšší soud si udržuje od Trumpových volebních výzev odstup. V prosinci zamítl žalobu podanou republikánským generálním prokurátorem státu Texas, podporovanou Trumpem, a generálními prokurátory z dalších 17 států USA, která se snažila o decertifikování výsledků voleb ve čtyřech státech USA – Pensylvánii, GeorgiiMichiganu a Wisconsinu.

Pokud 19. února Nejvyšší soud rozhodne o zahájení některé z volebních žalob, s největší pravděpodobností budou projednány až v říjnu 2021.

V rozsáhlé zprávě pojednávající o integritě voleb v roce 2020 Trumpův poradce Peter Navarro dospěl k závěru, že obvinění z nesrovnalostí v hlasování v klíčových sporných státech jsou natolik závažná, že opravňují k naléhavému prozkoumání, a dostatečně závažná, aby mohla zvrátit výsledky voleb.

„Pokud tyto volební nesrovnalosti nebudou plně vyšetřeny před dnem inaugurace, a tím účinně umožnit povstat, tento národ se vystavuje velmi reálnému riziku, že už nikdy nebude moci uskutečnit spravedlivé prezidentské volby,“ varoval Navarro ve své zprávě.

článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


POZNÁMKA*: Českým ekvivalentem by mohla být takzvaná určovací žaloba, která vyžaduje naléhavý právní zájem na určení určité věci. Může mít pouze dočasný účinek do doby, než bude uzavřen soudní proces. V případě voleb by mohl takový soudní výrok zastavit certifikaci výsledků do doby, než bude celá věc soudně dořešena a uzavřena.


Typ –⁠ Sledujte náš krátký přehled zpráv týkající se USA z aktuálního dne:

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.