Konzervativní noviny

25. 3. 2021

Článek byl převzat z Konzervativních novin, které publikovaly tento český překlad článku Gordona G. Changa, původně vydaného na Gatestone Institute.


Jedenáctého února 2021 požádalo ministerstvo spravedlnosti Odvolací soud Spojených států pro devátý obvod, aby pozastavil přezkum Trumpova zákazu populární čínské aplikace pro zasílání zpráv WeChat.

Tato žádost přišla den poté, co Bidenova administrativa požádala Odvolací soud Spojených států pro obvod District of Columbia o pozastavení Trumpova zákazu provozu čínské mobilní platformy pro sdílení videonahrávek TikTok.

K čemu všemu je TikTok

Nižší americké soudy nařizovaly vymáhání těchto zákazů. WeChat a TikTok se proti vymáhání těchto zákazů odvolaly. Trump tyto aplikace zakázal, protože – jak správně tvrdil – shromažďují o uživatelích v USA „obrovské množství dat“ a také zavádějí cenzuru americké veřejnosti.

Žádost ministerstva spravedlnosti v kauze společnosti TikTok zvýšila pravděpodobnost, že Bidenova administrativa po přezkumu zákaz aplikace zruší. „Důsledkem přezkumu sporných zákazů může být omezení právních argumentů a pravděpodobné úplné vyloučení přezkumu ze strany soudu,“ vysvětlil právník ministerstva spravedlnosti Casen Ross.

Ohrožení ze strany TikToku je však pro USA daleko vážnější, netýká se jen tajného sběru dat a cenzury. Čína používá algoritmy v této aplikaci k rozdmýchávání sporů v americkém politickém diskurzu.

Algoritmy, které TikTok používá, vyvíjejí inženýři pracující pro sesterskou aplikaci TikToku – Douyin. Tato praxe umožňuje čínské vládě „posílit signál“, jinými slovy, upravovat obsah a přimět uživatele v USA, aby jednali, jak si Peking přeje. Aplikace TikTok je návyková, protože prostřednictvím nejsofistikovanějšího komerčně dostupného softwaru umělé inteligence na světě rozpozná preference svých uživatelů.

Díky tomu je aplikace TikTok obzvláště užitečná pro toho, kdo má zlé úmysly. Rozhlasová stanice Free Asia v srpnu 2020 oznámila, že zpravodajská jednotka Čínské lidové osvobozenecké armády, pracující na nyní už uzavřeném čínském konzulátu v Houstonu v Texasu, pomocí velkých dat identifikovala Američany, kteří se pravděpodobně účastní protestů hnutí Black Lives Matter a Antifa. Těmto uživatelům potom TikTok nabídl videa vytvořená „na míru“ s radami, jak organizovat občanské nepokoje…

Celý článek naleznete zde.


Gordon G. Chang je autor knihy The Coming Collapse of China (Přicházející kolaps Číny), významný spolupracovník a člen poradního sboru Gatestone Institute.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.