Devon Andre

30. 4. 2021

Promluvme si o stárnutí. Možná to nebude vaše oblíbené téma, ale i tak se tomu nevyhnete, je to součástí života. Bohužel žijeme ve společnosti, kde se o stáří moc nemluví, přitom stárnutí není zas tak špatná věc.

Elegantně stárnout je umění a existují všechny možné věci, kterými si můžete svá zralá léta vylepšit.

Nejprve se podívejme na některé fyzické aspekty. Samozřejmě, to, jak vaše tělo vypadá a jak se cítí, se bude s věkem měnit. Když zůstanete aktivní, budete správně jíst, a je-li třeba, brát nějaké výživové doplňky, i na stáří můžete vypadat a cítit se skvěle.

Jenže zdravé stárnutí je víc než jen fyzická stránka. Správné uvažování také hraje zásadní roli v tom, jakým směrem se budeme ubírat v budoucnu. Přijetí změn a jejich plánování může významně ovlivnit to, jak dobře stárnete.

Stárnutí může nahánět strach. Můžete se bát ztráty nezávislosti nebo potenciálního boje s nemocí. Tady může pomoci pozitivnější a aktivnější přístup.

Přijmout nevyhnutelné věci místo toho, abychom se jich obávali, je zásadní. Když zestárnete, váš život nezůstane stejný. Když je vám 95 let, je velká pravděpodobnost, že jste přišli o většinu svých přátel. Možná, že už nebudete mít takovou nezávislost jako teď a možná už ani nebudete žít ve svém domě.

Všechno tohle je v pořádku a když to dokážete přijmout, snáz se s tím vyrovnáte, a adekvátně k tomu si věci naplánujete. Co tím myslím? Za prvé to znamená vytěžit co nejvíce z toho, co teď máte k dispozici a co se vám nabízí.

Přidejte se k různým spolkům a kroužkům, budujte nové vztahy a vyhledávejte aktivity, které si můžete užít, dokud ještě můžete. V podstatě, maximálně si užijte život s prostředky, které právě máte po ruce.

To také znamená, že až přijde čas, budete připraveni na změnu. Přijmete-li, že se váš život změní, a porozumíte různým možnostem, které se vám to nabízí, můžete se se změnami snadněji vypořádat. A budete mít plán.

Změna pohledu na stárnutí vám muže také pomoci. Existuje spousta způsobů, jak najít smysluplný a plnohodnotný život, i když máte dojem, že nejlepší roky již máte za sebou. Nemáte – jde opravdu jen o to, jak si představujete svou budoucnost.

Věk představuje výzvy, ale nabízí také příležitosti. Jak stárneme, emočně vyzráváme a rosteme, méně nás trápí vzestupy a pády života a učíme se, na čem skutečně záleží. Kroky učiněné v oblasti životního stylu pro udržení si fyzického zdraví s přijetím pozitivního výhledu do budoucna vám pomohou užívat si plody svých let.

Devon Andre je držitelem bakalářského titulu v oboru forenzní vědy na University of Windsor v Kanadě a je držitelem odborného právnického titulu Juris Doctor na University of Pittsburgh. Andre je novinářem v torontské společnosti BelMarraHealth, která zveřejnila tento článek jako první.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.