Lynn Jafee

30. 4. 2021

Tradiční rady pro dobré stárnutí souzní s moderní medicínou

Moje sousedka Marie je převážně doma. Během dne jde ven jen jednou, buď na své dobrovolnické koncerty, nebo na setkání s kamarádkou. Páteční večery věnuje randění, což obvykle znamená večeři se svým partnerem. Víkendy tráví návštěvou rodiny a během léta tráví čas na chatě u jezera. Není divu, že ji vidím jen zřídka – je neustále v pohybu. Vtip je v tom, že Marii je 88 let.

Marie je vzorem toho, jak bych chtěla stárnout i já. Je aktivní, zapálená a relativně zdravá. Je však záhadou, proč někteří lidé stárnou s dobrým zdravím a energií a jiní upadají mnohem rychleji.

Genetika a životní styl jistě hrají velkou roli. To znamená, že existuje mnoho výjimek – lidé dožívající se 80-ti nebo 90-ti a dokonce i přes 100 let, kteří zdědili slabší genetickou výbavu a nikdy moc nevěnovali velkou pozornost tomu, aby žili zdravě. Proč to tak je?

Jedno vysvětlení může zahrnovat teorii epigenetiky, ve které jsou vaše geny namísto sekvenování DNA ovlivněny vnějšími faktory nebo životním prostředím. To jednoduše znamená, že kromě vašeho zděděného genetického složení ovlivňuje to, jak žijete, také genetický projev – to, jak vaše geny komunikují s vašimi buňkami.

V čínské medicíně je tělesná konstituce formována něčím, co se nazývá esence. Určuje vaše celkové zdraví, to, jak rostete a vyzráváte do dospělosti, a proces stárnutí. Tento základ zdědíte po svých předcích, což připravuje půdu pro váš fyzický charakter (podobně jako geny). Jak stárnete, tato původní esence se pomalu vyčerpává a nikdy ji nelze nahradit. Když ji úplně vyčerpáte, zemřete.

Existuje však druhý druh esence, který může rozšířit a uchovat původní věci. Zdravým životním stylem a jídelníčkem a vyhýbáním se bláznivým extrémům můžete uchránit vaši původní esenci, aby neubývala tak rychle.

Tato staletá teorie z čínské medicíny zní velmi podobně jako současné špičkové studium epigenetiky. Kromě tvrzení, že to bylo známo již dříve, nabízí čínská medicína také několik myšlenek, jak se chránit tak, abyste stárli co nejdéle a nejzdravěji. To zahrnuje následující:

Vyvažte odpočinek a práci – k uzdravení a omlazení těla potřebujete dostatek odpočinku ve formě spánku. Kromě toho, i když je jisté množství práce důležité, abyste si uchovali bystrou mysl, v čínské medicíně je nadměrná práce považována za příčinu nemoci.

Hýbejte se – pohyb ve formě cvičení je nejblíže k prameni mládí. Pohyb vytváří další pohyb, udržuje klouby promazané, krev v oběhu, srdce a plíce zdravé a mysl jasnou. Nezapomeňte to vyvážit přiměřeným odpočinkem.

Na tom, co jíte, záleží – nemůžete očekávat, že když budete ignorovat zdravé stravování po celá desetiletí, budete žít dlouho a zdravě. Ano, někdy se stane, že uvidíte 90letého člověka, který žije z brambůrek v sáčku a z fast foodu, ale garantuji vám, moc jich není.

Jíte-li skutečné jídlo, převážně rostlinného charakteru, které nebylo konzervováno nebo jinak „vylepšeno“ chemickými látkami, budete nad věcí a nemusíte předělávat celý jídelníček. Výzkum dokládá, že i malé pozitivní změny ve stravě mají příznivý vliv na naše zdraví.

Duch je nad hmotou. Číňané říkají, že emoce jsou příčinou tisíce nemocí, a já jsem ve své akupunkturní praxi zjistila, že je to pravda.

Stres, úzkost, strach, deprese a negativita mají dopad na zdraví, a to v nedobrém smyslu. Negativní emoce mají vliv na vaše trávení, spánek, krevní tlak a hormonální složení.

Dopad špatného emočního stavu je velmi reálný a dalekosáhlý. Současný výzkum naznačuje, že lidé s negativním výhledem mají zkrácenou předpokládanou délku života. Můj recept? Každý den trochu vděčnosti.

Vaše genetická výbava je trochu jako když vám přijde dobrá barva v kartách. Můžete získat dobrou nebo ne až tak dobrou kartu, ale to, co se počítá je, jak hru zahrajete. Ať už mluvíme o epigenetice, nebo o tom, jak zachovat esenci v čínské medicíně, výběr životního stylu ovlivní, jak budete stárnout.

Lynn Jaffeeová je certifikovaná akupunkturistka a autorka „Simple Steps: The Chinese Way to Better Health.“ Tento článek byl původně publikován na stránkách  AcupunctureTwinCities.com.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.