Isabel van Brugen

31. 5. 2021

Šerif z okresu Butler ve státě Ohio minulý týden oznámil, že jeho kancelář ukončuje vztah s Imigrační a celní policií (ICE) aby ve svém rajonu zabránil propouštění ilegálních migrantů kvůli nařízení Bidenovy vlády.

Zpráva vydaná kanceláří šerifa Richarda K. Jonese říká, že imigrační policii oznámila, že okresní věznice v Butleru již nebude přijímat zadržené migranty. Jones dle oznámení také ukončuje smlouvu s ICE, díky které může ICE už od roku 2003 ubytovávat ilegální migranty, kteří čekají na imigrační slyšení.

„Stojím při nápravném zařízení a mých lidech,“ uvádí Jones na twitterovém účtu kanceláře.

Sdělil, že věří, že zaměstnanci okresní věznice v Butleru provozují „efektivní nápravní zařízení“ a že federální úředníci jim „v souvislosti s držením nelegálních imigrantů neustále vydávají bezpředmětné a nákladné požadavky“.

„Se stále se zhoršující krizí na hranicích mě znepokojuje, že federálové budou posílat zadržené do mého zařízení, a pak je na základě nějaké formality propustí do ulic mé komunity. Je lepší teď jednoduše tento vztah ukončit, než aby se to dělo,“ uvádí dále ve stanovisku Jones.

Dodal také, že „na rozdíl od současné administrativy pevně věřím, že naše vláda by měla striktně vynucovat dodržování imigračních zákonů a tento princip budu vyzdvihovat při každé příležitosti“.

Dle šerifa je v současnosti v okresní věznici 50 lidí zadržených imigrační policií a agentura má 60 dní na to je přestěhovat, informoval FOX 19.

ICE na žádost Epoch Times o vyjádření obratem nereagovala.

Rozhodnutí šerifa přichází v době, kdy zatýkání a zadržovaní ilegálních migrantů na americko-mexické hranici dosahuje rekordně vysokých čísel.

Dle statistik Celní a pohraniční stráže (CBP) bylo v dubnu na jižní hranici zadrženo a zatčeno přes 178 tisíc migrantů, což je o 3 % více než v rekordním březnu a zároveň nejvíce za posledních 20 let.

I když Bidenova vláda nazvala bezprecedentní nárůst „výzvou“, prezident a ani viceprezidentka zatím hranice osobně nenavštívili.

Když se 25. dubna ptal novinář viceprezidentky Harrisové, proč hranice nenavštívila, odpověděla: „Nebudu hrát politické hry.“

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki 4. května řekla: „Poté, co jsme se ujali úřadu, naše vláda okamžitě jednala a řešila nárůst migrace na hranicích – něčeho, co začalo a rostlo za Trumpovy administrativy.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.