Zachary Stieber

2. 6. 2021

Deník Washington Post v tichosti stáhl svá tvrzení týkající se teorie, že virus způsobující onemocnění covid-19 unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu.

Noviny v únoru 2020 zveřejnily článek, v němž tvrdily, že se jedná o „konspirační teorii“, která byla „vyvrácena“. Článek napadl senátora Toma Cottona (rep.), který vyzval k vyšetření původu viru.

„Nevíme, odkud pochází, a musíme tomu přijít na kloub,“ řekl Cotton během vystoupení v televizi Fox News. „Víme také, že jen několik kilometrů od tohoto trhu s potravinami se nachází jediná čínská superlaboratoř čtvrté úrovně biologické bezpečnosti, která se zabývá výzkumem lidských infekčních chorob.“

Washington Post však tvrdil, že teorie o zapojení této laboratoře byla vyvrácena, a na podporu tohoto tvrzení citoval profesora politologie a profesora chemické biologie.

„V sekvenci genomu tohoto viru není vůbec nic, co by naznačovalo, že virus byl vytvořen uměle,“ citoval deník Richarda Ebrighta, profesora chemické biologie na Rutgersově univerzitě. „Možnost, že by se jednalo o záměrně vypuštěnou biologickou zbraň, lze rozhodně vyloučit.“

Titulek článku byl v posledních dnech změněn z „Tom Cotton nestále opakuje konspirační teorii o koronaviru, která již byla vyvrácena“ na „Tom Cotton neustále opakuje okrajovou teorii o koronaviru, kterou vědci zpochybnili“.

Kromě toho deník připojil opravu.

„Dřívější verze tohoto článku a jeho titulek nepřesně charakterizovaly komentáře senátora Toma Cottona … týkající se původu koronaviru. Výraz ,vyvrácený‘ a výraz ,konspirační teorie‘, který The Post použil, byly odstraněny, protože tehdy stejně jako nyní nebylo o původu viru nic definitivně rozhodnuto,“ uvedl list.

Washington Post na žádost o komentář nereagoval. List ani reportérka Paulina Milla Firoziová  čtenáře na aktualizaci neupozornili. Původní tweet propagující článek je stále na webu, avšak bez upozornění, že prošel dramatickými změnami.

Ebright řekl novináři Michaelu Traceymu, že když mluvil s deníkem Washington Post, hovořil o teorii úniku z laboratoře, ale tyto komentáře nebyly do článku v novinách zahrnuty.

„Znovu jsem s WaPo diskutoval jak o sekvenci genomu, tak o hypotéze laboratorní nehody – tentokrát obojí na záznam. Překvapilo mě, že v článku ze 17. února 2020 WaPo citoval pouze mé komentáře k sekvenci genomu, nikoliv mé komentáře k hypotéze o laboratorní nehodě,“ uvedl.

Cotton na několik dotazů neodpověděl. Senátor se minulý týden v pořadu Fox News vyjádřil k vlně oprav a aktualizací článků o teorii úniku z laboratoře a uvedl: „Média loni zpívala úplně jinou písničku. To proto, že jsem poukazoval na to, že zdravý rozum říká, že tento virus pravděpodobně pochází z těchto laboratoří; chci říct, že vznikl jen pár bloků od nich ve městě větším než New York, které není zrovna známé velkou populací netopýrů.“

„Ale protože se médiím nelíbí moje politika a protože [bývalý] prezident [Donald] Trump tvrdil totéž, média lhala a překrucovala a v podstatě kryla čínskou komunistickou stranu,“ dodal. „Je třeba zúčtovat se všemi zprávami z loňského jara, které tuto skutečnost popíraly, když nyní téměř všechny mainstreamové sdělovací prostředky uznávají, že je nejen možné, ale i pravděpodobné to, že virus pochází z laboratoře ve Wu-chanu.“

Někteří novináři uvedli, že teorii o úniku z laboratoře přehlíželi, protože tuto myšlenku prosazovali převážně republikáni.

Také další média opravila nebo v tichosti aktualizovala své články, včetně serverů Vox a Politifact, zatímco Facebook přestal zakazovat příspěvky naznačující, že virus vytvořil člověk.

Představitelé amerických zpravodajských služeb si nejsou jisti, kde, jak a kdy nový koronavirus vznikl.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“