Isabel van Brugen

29. 6. 2021

Sněmovna reprezentantů státu Arizona, v níž mají většinu republikáni, schválila 25. června 2021 návrh zákona (pdf), který by mohl učitelům nařídit, aby v rámci výuky vyprávěli příběhy lidí, kteří uprchli před komunismem.

Veřejné školy by byly podle zákona povinny vyučovat „srovnávací diskusi o politických ideologiích, jako je komunismus a totalitarismus, konflikt s principy svobody a demokracie, které jsou zásadní pro zakládající principy Spojených států“, uvádí se v textu návrhu zákona.

Arizonské ministerstvo školství musí také vypracovat nové standardy občanské výchovy pro školní obvody a charterové školy, které mají obsahovat výuku o původním záměru amerických zakládajících dokumentů a zásadách Spojených států. Studenti se také mají dozvědět o tom, že občané USA jsou odpovědní za zachování a obranu „požehnání svobody zděděné po předchozích generacích a zajištěné Ústavou Spojených států“.

Vzdělávací rada by také musela podle nového zákona vypracovat seznam zdrojů, které by poskytovaly osobní zkušenosti a „vyprávění obětí vládnoucích filozofií jiných národů“, aby mohly být tyto filozofie „porovnány s filozofií Spojených států“.

„Skutečnost je taková, [že] jednou z největších hrozeb, kterým dnes svět čelí, je komunismus a totalitarismus,“ řekl republikánský státní zástupce Jake Hoffman pro Capitol Media Services. „Máme vlády, jako je komunistická vláda v Číně, jejichž deklarovaným cílem je stát se jedinou světovou supervelmocí, a které tohoto cíle chtějí dosáhnout všemi možnými prostředky.“

Legislativa nyní míří k projednání do arizonského Senátu.

Florida: Žáci středních škol se mají poučit o totalitních ideologiích

Screenshot z exkluzivního dokumentu deníku The Epoch Times: DeSantis – Florida vs. Lockdowny.

Arizonský návrh schválila sněmovna několik dní poté, co floridský guvernér Ron DeSantis podepsal nařízení o vzdělávání, které se staví proti takzvané „kritické rasové teorii“ a také vytváří vzdělávací program, který bude vyžadovat, aby se studenti učili o „zlu komunismu“.

Guvernér státu Florida, podepsal tři zákony o občanské gramotnosti, z nichž jeden požaduje, aby se studenti středních škol učili o „zlu komunismu a totalitních ideologiích“.

DeSantis uvedl, že na Floridě žijí obyvatelé, kteří utekli z totalitních režimů a komunistických diktatur, například z Kuby a Vietnamu, aby mohli žít v Americe.

„Chceme, aby všichni studenti pochopili tento rozdíl,“ dodal. „Proč by někdo utíkal přes vody zamořené žraloky … proč by lidé opouštěli tyto země a riskovali své životy, aby mohli přijet sem? Je důležité, aby to studenti pochopili.“

DeSantis 22. června také podepsal zákon HB 5, který ukládá floridskému ministerstvu školství vypracovat integrovaný program občanské výchovy pro děti a mládež, který zahrnuje výuku studentů o společných právech občanů podle ústavy a Listiny práv.


DeSantis Says Students Must Learn About ‚Evils Of Communism,‘ Signs Civic Literacy Reform Law (Forbes)

Přeložil MK

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.