Tom Ozimek Jana Novotná

a 30. 6. 2021

Nový průzkum veřejného mínění, který provedla společnost Trafalgar ve spolupráci s organizací Convention of States Action, ukazuje, že většina Američanů si nepřeje žádná vládní opatření proti variantě delta wuchanského viru. Tato vysoce infekční mutace se podle některých zdravotníků brzy stane ve Spojených státech dominantním kmenem.

Průzkum, který byl zveřejněn v pondělí a který vychází z reprezentativního vzorku 1101 pravděpodobných voličů v parlamentních volbách, se respondentů ptal na to, jaká by podle nich měla být reakce na to, že se varianta delta v zemi stále šíří.

Silná většina (63 %) uvedla, že „vláda by neměla podnikat žádné kroky“ a že „vzhledem k široké dostupnosti vakcín a léčby mohou jednotlivci učinit osobní rozhodnutí, jak reagovat“.

Respondenti, kteří se označili za republikány, projevili největší nesouhlas s vládními opatřeními v reakci na variantu delta – 83,4 % z nich uvedlo, že vláda by se měla držet zpátky.

Respondenti z řad demokratů, kteří se v minulých průzkumech přikláněli spíše k silnějším vládním opatřením v reakci na virus, byli také většinou proti – 50,1 % z nich uvedlo, že si nepřejí žádné vládní kroky.

Zároveň 17,7 % všech respondentů uvedlo, že by vláda měla obnovit povinnost nosit ochranu dýchacích cest a dodržování odstupů, zatímco 7 % respondentů uvedlo, že kromě povinnosti nosit roušky či respirátory a sociálních odstupů chce také zavést lockdowny.

Pouze 7,2 % republikánů uvedlo, že chtějí kromě povinnosti nošení roušek a povinných odstupů mezi lidmi také lockdowny.

Naproti tomu 25,8 % demokratů uvedlo, že chtějí, aby vláda v reakci na hrozbu varianty delta zavedla omezení nošení roušek a společenského odstupu, zatímco 11,3 % uvedlo, že chtějí také uzávěry.

Průzkum přichází v době, kdy Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedávno označilo mutaci delta, která byla poprvé identifikována v Indii, za „variantu vyvolávající obavy“, zatímco vedoucí agentury dr. Rochelle Walenskyová uvedla, že očekává, že se stane ve Spojených státech dominantním kmenem.

„Britská varianta byla nakažlivější. Ta zde nyní tvoří téměř 70 procent viru,“ uvedla v rozhovoru pro CNN 18. června. „Víme, že varianta delta je ještě nakažlivější než britská varianta, a předpokládám, že v následujících měsících bude převládající variantou.“

Spojené státy během pandemie covidu-19 vstoupily do téměř celonárodní uzávěry na jaře roku 2020. Od té doby všechny státy i federální vláda omezení zrušily, ačkoli některé z nich ponechaly pravidla v platnosti i přes výrazné zlepšení ukazatelů covidu-19, jako je průměrný denní počet případů a pacientů v nemocnicích.

Zdravotničtí úředníci uvedli, že uzávěry pomohly udržet lidi v bezpečí, ale někteří odborníci tvrdili, že tato strategie měla nezamýšlené důsledky, včetně toho, že vedla k prudkému nárůstu nezaměstnanosti, rozsáhlému uzavírání podniků a nárůstu psychických problémů.

Prezident Joe Biden prohlásil, že výskyt varianty delta ve Spojených státech pravděpodobně nepovede k dalším lockdownům.

„Nemyslím si to, protože tolik lidí již bylo očkováno,“ řekl v Bílém domě na otázku ohledně možnosti další výluky.

„Ale varianta delta může způsobit úmrtí více lidí v oblastech, kde lidé nebyli očkováni,“ dodal. „Takže ne, lockdown nebude, ale některé oblasti to velmi zasáhne.“

Vedoucí představitelé Německa a Francie nedávno vyzvali své kolegy z Evropské unie, aby v boji proti variantě delta zaujali tvrdší postoj k cestování ze zemí mimo blok. Obavy, že by tento kmen mohl vyvolat epidemii, přiměly vládu Austrálie k zavedení uzávěr ve třech velkých městech a různě přísných omezení v několika dalších, což se týká více než 20 milionů Australanů, tedy asi 80 % obyvatel.

Česká republika v pondělí zaznamenala mezitýdenní nárůst nových případů, kdy zachytila 157 nově nakažených oproti 118 před týdnem. Jde o známku možného obratu v klesajícím trendu, který trvá od poslední vlny nákazy, jež vyvrcholila v březnu.

V souvislosti s šířením nové varianty na českém území vláda zavede nová opatření, včetně zákazu cest do konkrétních destinací.

Ke zhruba desítce zemí včetně Indie a Brazílie, kam již byly zakázány cesty, které nejsou nezbytné, ministerstvo zdravotnictví nově přidalo Rusko (kam je cestování zakázáno od čtvrtka), Tunisko, Paraguay a Namibii. Zákaz cest do Tuniska bude platit od začátku příštího týdne. Tunisko je přitom pro Čechy oblíbenou turistickou destinací.

Více informací ohledně dalších kroků se chystá česká vláda oznámit ve čtvrtek po zasedání.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“