Frank Fang

7. 7. 2021

Virologická laboratoř ve Wu-chanu

Interní e-maily epidemiologa Anthonyho Fauciho, které nedávno získala americká média prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím (Freedom of Information Act, FOIA), odhalily dlouhodobé vztahy mezi profesorem epidemiologie na Kolumbijské univerzitě a Čínou.

Walter Ian Lipkin, profesor Kolumbijské univerzity, který je díky své dlouholeté kariéře v oblasti studia infekčních nemocí známý jako „lovec virů“, napsal v květnu 2020 řediteli Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Faucimu a podle všeho mu děkoval za to, že veřejně odmítl možnost úniku viru z laboratoře.

„Hluboce si vážíme vašeho úsilí při usměrňování a předávání informací,“ napsal Lipkin 5. května 2020 (v e-mailech na straně 706).

O den dříve Fauci pro National Geographic uvedl, že důkazy „silně naznačují“, že wuchanský koronavirus, patogen způsobující onemocnění covid-19, „se vyvinul v přírodě a pak přeskočil z jednoho živočišného druhu na druhý“, a teorii o úniku z laboratoře odmítl.

Není jasné, na koho dalšího se slovo „my“ v Lipkinově dopise vztahuje. Lipkin však v rámci e-mailu přeposlal Faucimu také e-mail z 5. května od představitele Komunistické strany Číny, Čchen Čua.

Čchen Čua je v současné době místopředsedou stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců, zákonodárného orgánu podléhajícího komunistické straně. Předtím, v letech 2007 až 2013, působil jako čínský ministr zdravotnictví a v letech 2005 až 2013 jako člen Čínské lidové politické poradní konference.

Celá Čchenova zpráva Lipkinovi byla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím redakčně upravena.

Čínské vazby

Lipkin odjel do Číny na počátku pandemie covidu-19, aby pomohl Pekingu zvládat lokální ohniska nákazy.

Po návratu do Spojených států Lipkin hlasitě odsoudil možnost, že covid-19 unikl z laboratoře čínského Wuchanského virologického institutu.

„Všechny důkazy, které jsme doposud viděli, naznačují, že tento virus pochází z volné přírody,“ řekl Lipkin loni v únoru čínské státní televizi CCTV. „A neexistují žádné důkazy o tom, že by došlo k nějakému spiknutí, nedbalosti nebo něčemu, co by vedlo k tomu, že by z institutu virologie ve Wu-chanu něco uniklo.“

O měsíc později Lipkin a skupina mezinárodních vědců ve svých závěrech publikovaných v časopise Nature Medicine teorii o úniku viru z laboratoře dále zpochybňovali. Došli k závěru, že je „nepravděpodobné, že by SARS-CoV-2 vznikl laboratorní manipulací s příbuzným koronavirem podobným SARS-CoV“.

Teorie laboratorního úniku, která byla na začátku pandemie odmítnuta jako „konspirační teorie“, se však v posledních měsících stala předmětem mezinárodního zkoumání, protože se objevily nové důkazy, včetně informací o tom, že zaměstnanci wuchanského virologického institutu onemocněli příznaky podobnými covidu-19 ještě před vypuknutím epidemie.

Zdá se, že Lipkinovy úzké pracovní vztahy s Čínou se datují přinejmenším do doby, kdy v Číně v roce 2003 vypukla epidemie SARS. Lipkin odjel do Číny a působil jako poradce pro SARS na čínském ministerstvu pro vědu a technologii a na ministerstvu zdravotnictví, přičemž působil jako prostředník mezi Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a čínskými úřady.

Úzce spolupracoval se zmiňovaným Čchen Čuou, který byl v té době místopředsedou státem řízené Čínské akademie věd (CAS).

Po skončení epidemie SARS bylo s Lipkinovým přispěním založeno několik čínských biomedicínských institucí, včetně Kantonského institutu biomedicíny a zdraví, Pasteurova institutu Čínské akademie věd v Šanghaji a Centra infekčních nemocí při Zdravotnickém vědeckém centru Pekingské univerzity.

V květnu 2013 podepsalo Centrum pro infekce a imunitu na Mailmanově škole veřejného zdraví při Kolumbijské univerzitě dohodu s Národním institutem pro kontrolu a prevenci virových onemocnění v rámci Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Dohoda předpokládala zřízení společné laboratoře pro výzkum patogenů v Číně.

Lipkin byl podle své stránky na sociální síti LinkedIn ředitelem Centra pro infekce a imunitu od roku 2007.

V říjnu 2015 Lipkin navštívil Wuchanský institut virologie, aby přednesl zprávu na akci, které předsedala Š’ Čeng-li, ředitelka výzkumného centra Wuchanského institutu virologie. Paní Š’ Čeng-li si za svůj výzkum netopýřích koronavirů vysloužila přezdívku „netopýří dáma“ a teorii o úniku z laboratoře rovněž rázně odmítla.

V roce 2019 Čínská akademie věd přidělila finanční prostředky na společný projekt Centra pro infekce a imunitu Kolumbijské univerzity a čínské Sunjatsenovy univerzity, která byla označena za instituci s vazbami na čínskou armádu. Projekt byl určen na výzkum zoonóz, tedy infekčních onemocnění, která se přenášejí ze zvířat na člověka.

Ocenění

Několik týdnů před cestou do Číny v lednu 2020, kdy měl pomoci čínským úřadům v boji proti šíření viru, navštívil Lipkin čínský konzulát v New Yorku, kde mu generální konzul Chuang Pching udělil medaili.

Medaile, kterou uděluje Ústřední výbor KS Číny, Státní rada a nejvyšší vojenský orgán režimu – Ústřední vojenská komise – měla být upomínkou 70. výročí převzetí moci komunistickou stranou v Číně. Podle čínských státních médií mají cizinci nárok na tuto medaili pouze v případě, že se zasloužili o „mimořádný přínos“ pro čínský režim.

Podle čínského ministerstva pro vědu a technologii rovněž navrhl před lety čínský konzulát v New Yorku Lipkina na nejvyšší čínské vyznamenání pro zahraniční vědce: cenu za mezinárodní vědeckou a technologickou spolupráci. Lipkin toto ocenění obdržel v lednu 2016 na slavnostním ceremoniálu, jehož se účastnili nejvyšší představitelé KS Číny, mezi nimi i čínský vůdce Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang – a také Čchen Ču, zmíněný v Lipkinově e-mailu.

O dva měsíce později, v březnu 2016, se Lipkin zúčastnil banketu pořádaného čínským konzulátem v New Yorku na počest vědců, kteří významně přispěli k čínsko-americké spolupráci v oblasti vědy a techniky.

Lipkin na žádost o komentář nereagoval. Deník Epoch Times se s žádostí o komentář obrátil také na Fauciho kancelář.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times. (jas)

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.