Nicole Hao

7. 8. 2021

Čína 6. srpna oznámila nejvyšší denní počet nových pacientů nakažených onemocněním covid-19 v současné epidemii, která byla poprvé ohlášena 20. července.

Úřady z nejnovějších výskytů obviňují především vysoce přenosnou variantu delta, nařídily obyvatelům měst, v nichž propukla nákaza, aby se nechali hromadně testovat, omezily pohyb a postupně uzavřely obytné komplexy, čtvrti a obce.

Ve východočínském městě Jang-čou bylo ve čtvrtek diagnostikováno nejméně 58 osob s nákazou covid-19. V pátek bylo 4,56 milionu obyvatel nuceno zůstat doma a režim uzavřel dálnice a železnice, aby omezil šíření viru.

„Ruch v Jang-čou se pozastavil,“ uvedla 6. srpna státní tisková agentura Sin-chua. „Celé město se vyprázdnilo a ztichlo“, protože lidé jsou zavření doma nebo v karanténních centrech.

Dokonce i ve městě, jako je Siang-tan ve středojižní provincii Chu-nan, kde byli v posledních týdnech diagnostikováni pouze tři obyvatelé, byla uvalena přísná kontrola. Obyvatelé v telefonických rozhovorech 6. srpna sdělili deníku Epoch Times, že některé jejich zdravotní kódy vygenerované mobilním telefonem se náhle bezdůvodně změnily na žluté, či dokonce červené. Obyvatelé vysvětlovali, že pokud se kódy změní na červené, musí čekat na sanitku, která je odveze do karanténních center, a pokud se kód změní na žlutý, nesmí opustit své domovy.

„Nedokázali ovládnout své emoce, když se [kódy] náhle a bezdůvodně změnily. Někteří z nich se rozplakali, jiní dokonce padli na zem,“ řekl obyvatel Siang-tanu, Čao. „Najednou nemohou jít do práce, nemohou dělat nic, co si naplánovali… to bolí.“

čína koronavirus
Dítě se podrobuje testu na nukleovou kyselinu covidu-19 v Jang-čou ve východočínské provincii Ťiang-su, 5. srpna 2021. (STR / AFP prostřednictvím Getty Images)

Nejvyšší počet denních infekcí

Čína oznámila 124 nových potvrzených případů nákazy covid-19 za čtvrtek, jak uvedla Národní zdravotnická komise, oproti 85 případům o den dříve. Dodala, že 80 z nově potvrzených infekcí bylo lokálně přenesených, oproti 62 o den dříve.

Ve stejném oznámení z pátku 5. srpna čínské úřady oznámily 58 nových asymptomatických případů, o den dříve jich bylo 54.

Potvrzené případy, které čínský režim oznámil, jsou pacienti, kteří vykazují příznaky, jako je kašel nebo horečka, nebo známky infekce. Bezpříznakové případy režim do své bilance nezahrnuje, dokud se neprojeví příznaky onemocnění.

V pátek čínský režim označil 191 vysoce a středně rizikových oblastí v 11 provinciích a obcích po celé zemi, kde lidé nyní nemohou opouštět svá obydlí.

K nárůstu počtu místních případů přispěl prudký nárůst infekce v provincii Ťiang-su, která sousedí s obchodním uzlem Šanghají, kde bylo za čtvrtek hlášeno 61 nových místních případů, zatímco o den dříve jich bylo 40.

Vláda města Čeng-čou zakázala 6. srpna vyjíždět z města vozidlům taxislužby a autodopravy a do karantény poslala všechny, kteří od 5. července navštívili nemocnici č. 6 – ohnisko současné epidemie – a také blízké čtvrti.

Mezitím úřady ve Wu-chanu, odkud pochází wuchanský virus, uzavřely sedm obytných čtvrtí a silnic a po nahlášení sedmi případů z 2. srpna umístily do karantény více než 2 000 lidí, informovala agentura Sin-chua.

„Všichni jsme dostali dvě dávky vakcín, ale epidemie se stále vymyká kontrole. Co můžeme dělat?“ ptá se Li Sin (pseudonym) z okresu Chankou ve Wu-chanu.

Nedávná epidemie wuchanského viru byla poprvé hlášena 20. července ve východním městě Nan-ťing, kde bylo na základě rutinních testů zjištěna pozitivita u devíti letištních pracovníků.

Oficiální údaje naznačují, že mnoho nakažených v čerstvém ohnisku nákazy dostalo čínské vakcíny. Ve městě Nan-ťing zdravotníci 22. července připustili, že téměř všechny pozitivní případy dostaly vakcíny, s výjimkou jedné osoby mladší 18 let. Na oficiálních internetových stránkách letiště, kde vypukl první výskyt, bylo uvedeno, že více než 90 procent zaměstnanců letiště obdrželo do května čínské vakcíny.

Na této zprávě se podíleli Dorothy Li a agentura Reuters.

Z původní zprávy newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil (MiC)




Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.