Isabel van Brugen

13. 8. 2021

Japonští vědci zjistili, že varianta lambda covidu-19 vykazuje vyšší infekčnost a imunitní odolnost vůči vakcínám než verze viru, která se poprvé objevila v čínském Wu-chanu.

Nedávno zveřejněný preprint japonské studie, která ještě nebyla recenzována, naznačuje, že zmíněná varianta lambda, poprvé zjištěná v Peru, je schopna odolávat vakcínou vyvolaným neutralizačním protilátkám, které mohou bojovat proti koronaviru.

V laboratorních pokusech vědci zjistili, že tři mutace ve spike proteinu této varianty jí pomáhají obcházet protilátky, zatímco další dvě mutace ji činí infekčnější.

Předpokládá se, že varianta lambda, známá také jako C.37, se poprvé objevila v Peru v srpnu loňského roku, ale teprve v posledních měsících byla uznána jako potenciální celosvětová hrozba. 17. června ji Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila za variantu, která je předmětem zájmu, poté, co se objevila v několika zemích současně.

WHO již dříve uvedla, že „neutralizační protilátky“ této varianty by mohly zvýšit její přenosnost nebo potenciálně zvýšit její rezistenci. Podle ní byla „spojena se značnou mírou komunitního přenosu v několika zemích“.

V Peru představuje kmen lambda zhruba 82 % nových infekcí. Chile, Argentina, Brazílie, Kolumbie, Ekvádor a Mexiko potvrdily rozsáhlé případy této varianty.

„Pozoruhodné je, že míra proočkovanosti v Chile je poměrně vysoká; procento lidí, kteří obdrželi alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, bylo [asi] 60 procent,“ píší vědci.

„Nicméně na jaře 2021 došlo v Chile k velkému nárůstu případů covdu-19, což naznačuje, že variantě lambda se daří uniknout před antivirovou imunitou vyvolanou očkováním,“ upozorňují.

Ve Spojených státech se variantou lambda dosud nakazilo necelých 1 000 lidí a někteří odborníci se domnívají, že představuje menší hrozbu než varianta delta, která v současnosti tvoří nejméně 80 % všech nových sekvenovaných případů v zemi.

Japonští vědci varují, že vzhledem k tomu, že lambda je WHO označena spíše jako varianta, která je předmětem vědeckého zájmu, než jako varianta vyvolávající obavy, lidé si nemusejí uvědomovat, že ve srovnání s ostatními kmeny představuje pokračující hrozbu.

Virolog WHO Jairo Mendez-Rico koncem minulého měsíce pro server DW uvedl, že ačkoli tento kmen může vykazovat vyšší míru infekce, nic nenasvědčuje tomu, že by byl agresivnější.

Mendez-Rico sdělil listu, že je zapotřebí více údajů, aby bylo možné porovnat nově označený kmen s dalšími existujícími kmeny, jako jsou gamma (P.1) a delta (B.1.617.2), které již WHO zařadila do kategorie variant vzbuzujících obavy.

Vedoucí výzkumný pracovník Kei Sato z Tokijské univerzity mezitím agentuře Reuters řekl, že se domnívá, že „lambda může být potenciální hrozbou pro lidskou společnost“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times.


Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“