Mimi Nguyen Ly

25. 8. 2021

Nejvyšší soud 24. srpna nařídil Bidenově administrativě, aby obnovila Trumpův migrační program „Zůstaň v Mexiku“, který vyžaduje, aby lidé žádající o azyl čekali v Mexiku, dokud nebude jejich případ projednán.

Soud v nepodepsaném usnesení (pdf) napsal, že Bidenova administrativa neprokázala, že nejednala „svévolně a v rozmaru“, když zrušila program, oficiálně nazývaný Protokoly na ochranu migranta (Migrant Protection Protocols), který začal platit v roce 2019 za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Soud se odvolal na své stanovisko z roku 2020, které odmítlo snahu Trumpovy administrativy ukončit samostatný imigrační program, nazvaný Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Soud v tomto rozhodnutí uvedl, že ukončení programu DACA by bylo „svévolné a rozmarné“ a v rozporu s federálním právem.

Prezident Joe Biden program Zůstaň v Mexiku v lednu pozastavil a ministerstvo vnitřní bezpečnosti v červnu tuto politiku oficiálně ukončilo. Ve sdělení zaměstnancům sdělilo, že program již nebude prosazovat.

Tento krok vyvolal žalobu ze strany Texasu a Missouri. Nejvyšší státní zástupci tvrdili, že ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas neposkytl „rozumné odůvodnění“ pro pozastavení programu.

Americký okresní soudce Matthew Kacsmaryk, jmenovaný Trumpem, následně nařídil Bidenově administrativě program obnovit, ale své rozhodnutí pozastavil do 21. srpna, aby poskytl čas na odvolání.

Panel amerického odvolacího soudu pro 5. obvod 19. srpna odmítl argumenty vlády a konstatoval, že ukončení programu „způsobilo nárůst nelegálního přistěhovalectví v Texasu“ a že Mayorkas nezohlednil několik relevantních faktorů, včetně přínosů programu a jeho možných alternativ.

Federální vláda podala Nejvyššímu soudu mimořádný návrh na odklad, v němž ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že program Zůstaň v Mexiku „byl formálně pozastaven po dobu sedmi měsíců a předtím se téměř devět měsíců z velké části neuplatňoval“.

Řadový soudce Nejvyššího soudu Samuel Alito 20. srpna dočasně zablokoval obnovení programu, jen několik hodin předtím, než měl být znovu spuštěn, aby umožnil Bidenově administrativě předložit dokumenty a aby se žádostí mohl zabývat celý Nejvyšší soud.

Nejvyšší soud nakonec odmítl zasáhnout. V nepodepsaném usnesení se uvádí, že soudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayorová a Elena Kaganová by žádosti Bidenovy administrativy vyhověli.

Na článku se podílel Zachary Stieber. Přeloženo z původního článku newyorské redakce Epoch Times.


Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."